Nokia de Jucu..
Data 01/02/2008 09:47  Autor Misu  Accesari 926  Limba Global
Nokia de Jucu, în doua luni


Aproximativ 64 de milioane de celulare ar urma să fie livrate anual din comuna clujeană.


Fabrica Nokia din comuna clujeană Jucu va fi responsabilă pentru activită- ţile de asamblare finală a telefoanelor mobile, primul terminal personalizat aici urmând să iasă pe piaţă cel mai târziu la sfârşitul lunii martie, după cum ne-a declarat Anna Simai, directorul de comunicare al companiei în Europa de Sud-Est.

Reprezentantul Nokia nu a precizat ce serii de telefoane mobile vor fi asamblate în România. La Bochum, fabrica din care au fost mutate operaţiunile către Jucu, se produceau telefoane din toate seriile Nokia, în funcţie de cerere, potrivit informaţiilor deţinute de EVZ. „La Jucu vor fi realizate operaţ iunile de personalizare şi stabilire a configuraţiei finale, în conformitate cu necesităţile utilizatorilor“, a spus reprezentantul producătorului de telefoane mobile.

Compania ar urma să asambleze la Jucu 180.000 de telefoane pe zi (6.000 de telefoane în 30 de celule de asamblare), potrivit unor surse din companie. Astfel, într-un an, ar urma să fie asamblate circa 64 de milioane de telefoane mobile. Anul trecut, Nokia a produs aproape 500 de milioane de telefoane mobile.

Construcţia e în grafic


Fabrica de lângă Cluj se află încă în construcţie şi au fost realizate testările iniţiale pentru câteva linii de asamblare. Potrivit reprezentantului producătorului de telefoane mobile, construcţia fabricii nu a fost afectată de divergenţele între constructor, compania Goldbeck, şi muncitorii români care nu ar fi respectat termenele de realizare a proiectului.

„Evoluţia construcţiei fabricii din Jucu corespunde planurilor iniţiale, aşadar nu putem vorbi despre nicio întârziere“, a spus Anna Simai. Fabrica din Jucu va furniza produse în special pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, regiune în care cererea de telefoane mobile este în creştere. Activităţi similare celor de la Jucu sunt derulate şi în fabrica Komarom din Ungaria şi Salo, din Finlanda. Nokia are 11 fabrici în lume.

La Bochum se închide tot


Nokia a decis că va renunţa atât la linia de producţie de soluţii mobile personalizate pentru autovehicule, cât şi la centrul de cercetare, ambele din fabrica de la Bochum, a precizat Anna Simai. Nici una dintre aceste două activităţi nu va fi mutată însă la Jucu, fabrică în care compania a decis să aducă echipamente noi, nu pe cele folosite în Germania.

Divizia Automotive ar urma să fie vândută către Equity Partners GmbH, în timp ce software-ul de prelucrare dezvoltat de către unitatea de cercetare ar urma să ajungă la Sasken Technologies, potrivit Nokia. Presa germană a relatat recent că producătorul de telefoane mobile ar fi cedat presiunii greviştilor germani şi ar fi decis păstrarea unităţii de cercetare la Bochum.

Fără preţuri speciale


Deschiderea unei fabrici Nokia la Jucu nu va ieftini produsele livrate pe piaţa locală. „Nu se poate vorbi despre o legătură directă între existenţa unei fabrici Nokia în România şi evoluţia preţurilor în România. Produsele nu sunt vândute printr-o reţea directă, ci prin reţele autorizate de dealeri şi retaileri“, a spus reprezentantul companiei. Preţul mediu al unui telefon Nokia era, la sfârşitul anului trecut, de 84 de euro. Nokia va investi circa 60 de milioane de euro în construcţia fabricii din Jucu.

RECRUTARE

300 de angajări până în iunie

EVZ: Câte persoane veţi mai angaja?
Anna Simai: Situaţia angajă rilor se înscrie în planul iniţial: am angajat peste 200 de oameni până în prezent şi recrutăm noi angajaţi în fiecare săptămână. Scopul nostru este să avem 500 de angajaţi la Cluj până la mijlocul lui 2008. În momentul atingerii capacităţii maxime a fabricii, estimăm că vom avea 3.500 de angajaţi.

Pe ce poziţii se vor face aceste angajări?
Pe lângă muncitori pentru linia de producţie, căutăm operatori şi tehnicieni de producţie, ingineri de fabrică, manageri pentru domeniile de logistică şi materiale, specialişti în suportul pentru producţie, precum şi contabili. Un alt domeniu pentru care căutăm oameni este planificarea raportului dintre cerere şi ofertă şi planificarea producţiei.

Cine se ocupă de recrutare?

Am făcut şi vom continua să facem numeroase recrutări, fie individual, fie prin anunţuri în secţiunea „Cariere“ de pe site-ul nostru web, fie prin intermediul unor specialişti externi. Târgul de locuri de muncă de la sfârşitul lunii iunie 2007, de exemplu, a fost organizat în colaborare cu Autoritatea locală pentru ocuparea forţei de muncă. Avem un număr impresionat de CV-uri din care putem alege .


Sursa:EVZ
Nu este nici un comentariu.