Marea familie Romgaz
Data 11/01/2008 00:07  Autor Misu  Accesari 1073  Limba Global
Marea familie Romgaz - Transgaz


  Vineri, 11 Ianuarie 2008, 01:05
BARONII GAZULUI.
Sotiile a peste 17 directori ai Romgaz SA si Transgaz SA lucreaza in aceleasi companii in care sotii lor ocupa pozitii de conducere.

 

Majoritatea directorilor companiilor de stat Romgaz SA si Transgaz SA merg la serviciu in familie: sot si sotie. EVZ a identificat 11 familii la Romgaz si alte sase la Transgaz. La nivelul angajatilor simpli, numarul este mult mai mare, completandu-se cu veri, fini si alte rude prin alianta.

„Ce este aici, nu va vine sa credeti. Romgaz este o familie uriasa: sotii, copii, veri, nepoti, fini, cuscri, nici nu va puteti imagina!”, ne-a declarat sub protectia anonimatului un oficial al companiei Romgaz. Acesta lucreaza in sistemul Romgaz de peste 15 ani si a detinut functii de conducere care i-au permis sa cunoasca institutia din interior.

Din informatiile detinute de EVZ rezulta ca la Romgaz exista cel putin 11 familii la nivelul managementului. Directorii in cauza sunt: Marcel Piteiu, fost director adjunct, in prezent deputat PD si director la Directia de Explorare, Dumitru Gheorghe Rotar, director Divizia Exploatare-Productie, Adrian Lucian Stancu, director Departament RU&TI&HESQ, Gheorghe Radu, director Departament Dezvoltare, Scridon Ion, director tehnic, Totan Costel, director, Stefanescu Rodica, director economic, Mihai Man, director tehnic, Dumitru Dobrescu, director tehnic, Constantin Manoliu, director dezvoltare, Gheorghe Oprisor, director tehnic.

O situatie similara se regaseste la Transgaz. Aici am identificat sase directori ale caror partenere le sunt subalterni: Ioan Chetan, Ioan Bacila, Gheorghe Cristolovean, Dumitru Gheorghe, Polosan Zaharie si Pavlovschi Vlad.

„Situatia nu afecteaza performantele companiei”

Actualii si fostii directori generali ai Romgaz si Transgaz considera ca aceasta situatie nu incalca legea si nu afecteaza performantele companiei. Jakob Alexa, actualul director al Romgaz, antecesorul sau Pantelimon Avram, dar si Ioan Rusu, actualul director al Transgaz, precum si Florin Muntean, fost director al Transgaz, sustin la unison ca in timpul mandatelor lor, adica in ultimii sapte ani, nu s-au facut anagajari pe criterii de rudenie. Acestia cred ca situatia nu afecteaza performantele companiilor Romgaz si Transgaz.

 Directorul Transgaz, Ioan Rusu, ne-a comunicat ca, „in aceasta perioada de listare la Bursa, avem probleme mult mai serioase decat sa discutam mariajele din companie. Sunt alte lucruri mai importante decat mariajele care sunt la varful companiei”.

Fostul director al Transgaz intre 2001-2005, Florin Muntean, sustine ca familiile erau deja in institutie atunci cand a fost numit director general. 

Conducerea Romgaz: „Nu e ilegal”

Directorul Romgaz, Jakob Alexa, a confirmat ca are „cunostinta de existenta unor cazuri in care persoane din managementul Romgaz SA au, ca subalterni, partenerii de viata”, dar a precizat ca „situatia nu contravine prevederilor legale si nu este de natura sa afecteze performantele companiei”.

Jakob a facut apel la exemplul companiilor care „promoveaza chiar o politica, in acest sens, in scopul fidelizarii  salariatilor”. Jakob spune ca sunt cateva cupluri tinere care s-au cunoscut la serviciu, unii la facultate. Directorul Romgaz recunoaste ca exista si cateva cazuri in care unii subalterni „si-au adus ulterior nevestele, care nu erau in sistem”.

Pantelimon Avram, fostul director al Romgaz, in perioada mandatului 2001-2005, recunoaste ca le-a ajutat pe sotiile subalternilor sai: „Eu nu am angajat neveste de directori. Poate le-am dat o clasa sau o promovare. Ca am angajat copii ai angajatilor, se poate, o fi, nu-mi amintesc. Erau 5.100 de angajati la Romgaz cand am fost eu director”, ne-a declarat Avram.

SPECIALISTII IN RESURSE UMANE

Angajarea rudelor - dupa unii buna, dupa altii ciuma

Specialistii in resurse umane contactati de EVZ au pareri contradictorii despre o politica de recrutare de personal bazata pe relatii de rudenie. Roxana Toader, specialist in resurse umane, considera ca o astfel de politica de recrutare afecteaza performantele companiei.

„Se considera ca nu poti fi obiectiv in ceea ce priveste performanta propriilor rude, ca de cele mai multe ori pot aparea conflicte de interese sau ca devii vulnerabil si santajabil fata de alti colegi daca protejezi pe cineva. In fapt, aceste lucruri le observam si noi in Romania cand intr-o organizatie lucreaza familii intregi: 1. ca performanta are de suferit; 2. ca diverse neamuri plasate in diverse pozitii permit parazitarea firmei; 3. ca unii sefi devin santajabili pentru ca au angajat o ruda care nu are ce cauta pe postul respectiv”.

Toader a sublinit si un alt aspect: „Rudele angajate sunt ori persoane care in fapt nu muncesc, dar in schimb au salarii mai mult decat generoase, ori ocupa pozitii-cheie ce le permit sa decapitalizeze firma pana la faliment, imbogatindu-se in schimb pe sine”.

Atmosfera prieteneasca

Cristian Popescu, specialist in resurse umane, are alta parere. El  considera ca angajarea rudelor in aceeasi companie este avantajoasa pentru ca „se creeaza o atmosfera pozitiva, prieteneasca, angajatii vin cu placere la munca”.

In opinia sa, „atata vreme cat procesul de selectie si recrutare a angajatilor se face in mod corect, transparent si uniform pentru toata lumea, aplicand aceleasi reguli indiferent de rangul persoanei care trece prin acest proces, angajarea rudelor nu reprezinta o problema. Rudele nu trebuie favorizate, dar nici excluse de la ocuparea unui loc de munca intr-o institutie, iar recrutarea trebuie sa se bazeze pe criterii obiective, profesionale”.

Roxana Toader face apel la exemplul politicilor de recrutare din cadrul companiilor din Occident. „In Europa de Vest si in Statele Unite, angajarea rudelor este, de cele mai multe ori, strict interzisa”.


Sursa:EVZ

Nu este nici un comentariu.