Asiatici pe litoral
Data 30/12/2007 14:34  Autor Admin  Accesari 796  Limba Global
Invazia muncitorilor asiatici pe litoral


Mii de muncitori straini lucreaza pe santierele navale din Constanta. La anul, va sosi un nou val
 


Autoritatile sunt pregatite sa legalizeze sederea si munca a peste 7.000 de straini care vor lucra pe santierele navale.

 

Serviciul pentru Straini Constanta detine informatii conform carora, din anul 2008, pe litoralul romanesc vor veni 7.000 de muncitori din China, India, Sri Lanka, Bangladesh, Turcia. Cei mai multi vor lucra pe santierele navale care se confrunta cu o acuta lipsa a fortei de munca.

De altfel, presedintele Santierului Naval Daewoo Mangalia, Jae Bong Li, a declarat la intrunirea de sfarsit de an ca santierul are nevoie de cel putin 2.000 de noi muncitori pe care in urmatorii doi ani ii va aduce din tarile asiatice. Si asta pentru ca, pana in 2011, Santierul Naval Daewoo Mangalia are comenzi de 2,6 miliarde de dolari, „iar romanii nu mai vor sa se angajeze, preferand sa plece la munca in vestul Europei”.

Cu aceeasi problema se confrunta si Santierul Naval Constanta. „Am facut deja demersuri pentru obtinerea permisului de munca pentru aproape 200 de muncitori, sudori si lacatusi calificati din China”, a declarat proprietarul SNC, Gheorghe Bosinceanu. Si la baza americana de la Mihail Kogalniceanu vor fi adusi muncitori de afara.

Sute de straini cu sedere ilegala

Aproape 3.000 de straini locuiesc legal in judetul Constanta, iar numarul cererilor pentru emiterea autorizatiilor de munca este in continua crestere. Cu toate acestea, 280 de straini cu sedere ilegala in zona au fost descoperiti in ultimul an.

Comisarul-sef Alexandru Patrascoiu de la Serviciul pentru Straini Constanta spune ca 225 dintre ilegali au fost returnati in tara de origine.

Autoritatile cred ca numarul strainilor ilegali din Constanta va creste cel mai probabil din 2008 din cauza lipsei autohtone a fortei de munca. Asa ca, prin hotarare de guvern, incepand cu data de 1 ianuarie 2008, cererile  pentru emiterea autorizatiilor de munca pentru straini se vor depune si vor fi solutionate si de structurile teritoriale ale Oficiului Roman pentru Imigrari. „La Constanta, Serviciul pentru Straini isi extinde activitatea pentru ca, de la inceputul anului viitor, va deservi judetele Constanta, Tulcea, Calarasi si Ialomita”, spune comisarul-sef Alexandru Patrascoiu.

Cu toate acestea, se pare ca angajatorii romani mai au de asteptat pana cand vor vedea muncitorii straini in propria ograda.

Lucrurile se complica pentru ca presedintele Traian Basescu a retrimis joi parlamentului legea pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta nr. 56/2007 care face referire la incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei.

Seful statului considera, printre altele, ca in ordonanta este eliminat cuvantul calificat, ceea ce poate duce la aducerea muncitorilor necalificati, si in acest fel muncitorii romani nu ar mai avea intaietate la angajare.

Sursa: Evenimentulzilei.ro

Nu este nici un comentariu.