Cardul European
Data 28/12/2007 16:11  Autor Admin  Accesari 849  Limba Global
Cardul european de sănătate, gratuit pentru români de la 1 ianuarie 2008

Cardul european de sănătate, gratuit pentru români de la 1 ianuarie 2008
Cardul european de sănătate, gratuit pentru români de la 1 ianuarie 2008

Românii vor primi gratuit cardul european de sănătate din 1 ianuarie 2008, contravaloarea acestuia fiind plătită din bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, potrivit recomandărilor Uniunii Europene, a declarat, vineri, agenţiei MEDIAFAX, Vasile Ciurchea, preşedintele instituţiei.

Cardul european de sănătate a fost lansat la 1 ianuarie 2007, la eliberarea lui fiind formate cozi interminabile. Aproape 180.00 de carduri europene de sănătate au fost eliberate în acest an, majoritatea nefiind folosite, a mai spus Vasile Ciurchea.

Un card a costat iniţial 2,2 lei, iar din august, după ce a fost schimbată firma care produce acest document, preţul s-a dublat, ajungând la 4,39 de lei. Banii au fost plătiţi de solicitanţi.

"Am estimat că vor fi mai mulţi doritori de card, dar până la 28 noiembrie au fost eliberate doar 177.157 documente, din care 44.110 au fost eliberate după 20 august de către noul producător, firma S&T", a precizat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

În Bucureşti au fost eliberate, în acelaşi interval, aproape 15.000 de carduri europene de sănătate, a adăugat Vasile Ciurchea.

Noul card de sănătate introdus din 20 august are în plus faţă de cel vechi trei elemente de verificare şi securitate.

Cardul european de sănătate are valabilitate şase luni şi permite asiguratului accesul la servicii medicale de urgenţă în alte state fără să mai fie nevoie de încheierea unei asigurări private de sănătate. În baza acestuia, românii vor beneficia de îngrijiri medicale în aceleaşi condiţii ca şi cele oferite cetăţenilor ţării respective de sistemul public de asigurări de sănătate.

De card pot beneficia, la cerere, doar cei care şi-au achitat la zi contribuţia la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Totodată, cardul nu dă dreptul posesorului să beneficieze de tratamente în străinătate pentru probleme de sănătate preexistente călătoriei. Pentru cazurile în care ar fi obţinută totuşi asistenţă medicală în străinătate pentru alte probleme de sănătate decât cele ivite în cursul călătoriei, legislaţia din domeniu prevede recuperarea banilor de către CNAS de la respectivele persoane, pe cale juridică, existând posibilitatea ca făptuitorii să intre şi sub incidenţa legii penale.

Cardul european de sănătate este distribuit prin Poştă, fiind livrat solicitanţilor ca scrisoare recomandată simplă. Asiguratul va primi avizarea prin poştă în termen de şapte zile lucrătoare de la data depunerii cererii şi la adresa indicată de acesta, iar cardul va fi livrat asiguratului personal.

În cazul în care solicitantul cardului nu se prezintă la oficiul poştal pentru ridicarea acestuia în termen de 15 zile de la primirea avizului, documentul va fi trimis Casei de Asigurări de Sănătate care l-a emis, solicitantul putând să îl ridice ulterior de la această instituţie.

Primul contract pentru realizarea cardurilor europene de sănătate a fost încheiat cu firma Starling, pe o perioadă de şase luni, aceasta trebuind să realizeze un milion de astfel de documente, din care a făcut doar 150.000.

După expirarea contractului cu firma Starling, la 30 iulie 2007, licitaţia pentru executarea noilor carduri europene de sănătate, cu noi elemente de securitate, a fost câştigată de firma S&T.

Nu este nici un comentariu.