Muncitorii români care rămân fără serviciu în Grecia, au dreptul la şomaj
Data 29/06/2014 17:08  Autor Admin  Accesari 8121  Limba Global
O persoana angajata al carei contract de angajare expira sau este concediata de catre angajator si care a fost asigurata la ramura de somaj a OAED (Organismul de Ocupare a Fortei de Munca), se califica pentru prestatiile de somaj ale OAED sub rezerva anumitor conditii scrie Romedia.gr.

In momentul in care se solicita pentru prima oara, persoana asigurata trebuie sa fii lucrat 80 de zile pe an in ultimii doi ani anterior cererii de prestatii. Totusi, trebuie sa fii lucrat 125 zile in ultimele 14 luni, fara a lua in considerare ultimele doua luni.

Prestatiile de somaj sunt platibile, de asemenea, unei persoane asigurate care a realizat 200 zile lucratoare in cei doi ani anteriori concedierii, fara a lua in calcul ultimele doua luni, din care cel putin 80 de zile trebuie sa le fii avut in fiecare an.

Atunci cand se solicita pentru a doua oara prestatii, persoana asigurata trebuie sa fii realizat 125 zile lucratoare in ultimele 14 luni anterior concedierii, fara a lua in calcul ultimele doua luni (din cele 125 de zile).

Durata platii prestatiilor depinde de cate zile lucratoare a realizat in perioadele cheie mentionate mai sus (14 luni, 12 luni sau 2 ani). Prestatia este platita lunar pentru 25 de zile.

Acordarea prestatiilor de somaj pe termen lung a fost introdusa pentru a ajuta somerii pe termen lung de a se reintegra in munca, pentru a le imbunatati conditiile de trai, pentru a preveni saracia si excluziunea sociala si a mentine coeziunea social.

Ca sa beneficiati de acestea trebuie sa aveti varsta cuprinsa intre 45-65 ani, a-ti depasit perioada de 12 luni de alocatie normal de somaj.

Atentie insa! Un somer care are decizia de acordare a prestatiei normale de somaj pe o perioada mai mica 12 luni nu poate beneficia de aceasta prestatie. Alta conditie este sa nu fi fost in somaj neintrerupt timp de 12 luni la data prezentarii cererii si sa fiti inca in registrul de somaj al OAED, indiferent de perioada de timp in care a-ti primit alocatia normala de somaj de 12 luni; venitul anual pe familie sa nu depaseasca 5000 de euro.

Venitul anual se majoreaza cu 587 euro pentru fiecare copil minor. Suma prestatiei este de 200 euro. Se plateste personal beneficiarului atat timp cat acesta este somer, dar nu mai mult de 12 luni. Aceasta prestatie nu poate fi suplimentata, este personala si nu este transferabila.

Persoanele care lucreaza legal pe teritoriul statelor membre Uniunii Europene si sunt nevoita sa recurga la somaj trebuie sa stie ca au la dispozitie formularul E 301.

Acesta este o "adeverinta privind perioadele ce trebuie luate in considerare pentru acordarea prestatiilor de somaj ".

Formularul se compune din 3 file in principiu. Obiectivul sau este acela de a atesta perioadele de asigurare, de munca sau perioadele asimilate unor perioade de asigurare sau de munca realizate de un lucrator salariat intr-un stat membru, astfel incat acesta sa-si poata exercita, eventual, drepturile la prestatiile de somaj pe teritoriul unui alt stat membru.

Cine il solicita?

In principal, somerul care a exercitat o activitate salariata intr-un stat membru si care doreste sa poata beneficia de drepturile sale la prestatiile de somaj intr-un alt stat membru.

In subsidiar, institutia competenta in materie de somaj a statului membru in care sunt solicitate prestatiile, atunci cand, inainte de plecarea sa din statul in care activitatea salariata a fost exercitata, somerul a omis sa-si procure formularul E 301.

Cui ii este cerut?

In primul caz prezentat aici, institutiei competente in materie de somaj sau institutiei desemnate de autoritatea competenta din tara in care lucratorul salariat a fost asigurat anterior.

In cel de-al doilea caz evocat mai sus, organismului de legatura al statului in care prestatiile de somaj sunt solicitate; acest organism se insarcineaza sa transmita cererea de formular E 301 institutiei competente pentru a-l completa si elibera.

Cui ii este adresat?

Institutiei competente in materie de somaj a statului in care sunt solicitate prestatiile (institutie care examineaza dreptul la prestatii).

Institutia care primeste formularul E 301 ia in considerare perioadele de activitate salariata atestate (dupa caz: perioade de asigurare sau de munca si perioade asimilate), pentru a stabili o perioada de asigurare si a proceda la calculul prestatiilor.

Formularul E 301 este completat sub responsabilitatea institutiei care il emite si nici un document complementar care sa ateste perioadele de asigurare realizate intr-un alt stat membru nu trebuie sa fie solicitat somerului de catre institutia competenta a statului membru in care sunt solicitate prestatiile.

Maine vorbim despre formularele E 302 si E 303 care reprezinta adeverinte cu privire la membrii familiei lucratorului salariat aflat in situatie de somaj, care trebuie luati in considerare pentru calculul prestatiilor si la mentinerea dreptului la prestatiile de somaj.

Deea Mazilu - RoMedia.gr

Nu este nici un comentariu.