România, pe I loc în ECE în privința importanței acordate economisirii
Data 06/11/2013 13:09  Autor Admin  Accesari 2090  Limba Global
Ponderea românilor care consideră că economisirea este importantă și se situează la 84%, suma pusă deoparte de persoanele din România care economisesc este de 40 de euro lunar, în ultimul an, iar doi din cinci români pun bani deoparte în numerar, acasă sau într-un seif.


Conform unui Barometru Erste Group, economisirea este mai importantă pentru români decât pentru restul populației din ECE, iar așteptările privind perspectiva economisirii s-au îmbunătățit semnificativ în ultimul an, România situându-se pe primul loc în Europa Centrală și de Est în ceea ce privește importanța acordată de populație economisirii.


Media în ECE privind importanța acordată economisirii este de 77%.


Dintre statele din Europa Centrală și de Est, doar Austria, Slovacia și România au înregistrat o majorare a sumei economisite lunar de populație. Cu toate acestea, doar 19% dintre românii care economisesc sunt satisfăcuți de suma acumulată lunar, dar așteptările românilor privind perspectiva economisirii în următorii cinci ani s-au îmbunătățit semnificativ în ultimul an. Aproape două treimi dintre românii care economisesc vor să pună deoparte cel puțin la fel de mulți bani în următorii cinci ani.

În plus, ponderea românilor care economisesc și vor să majoreze sumele puse deoparte în următorii cinci ani a crescut puternic în ultimul an, cu 10 puncte procentuale, la 32%.

Economisirea continuă să fie importantă pentru mai bine de trei sferturi din populația Europei Centrale și de Est (ECE), iar majoritatea a reușit să păstreze o rată constantă a economisirii în 2013.

Cu toate că așteptările privind valoarea economiilor viitoare sunt împărțite, atitudinea față de economisire s-a îmbunătățit față de anul trecut, potrivit Barometrului Erste Group privind economisirea 2013.

Austriecii și slovacii sunt campionii economisirii în ECE atât în privința sumei medii pe care o pun deoparte, cât și a creșterii economiilor lunare. Astfel, austriecii economisesc în medie 181 de euro lunar, cu 11 euro mai mult decât anul trecut, în timp ce slovacii pun deoparte 90 euro în fiecare lună, cu doi euro peste nivelul din 2012. Aproape jumătate dintre austriecii care economisesc se declară satisfăcuți cu privire la suma pe care o pun deoparte, cel mai mare grad de satisfacție înregistrat în ECE. Totodată, în Slovacia, ponderea populației care se consideră mulțumită de economiile realizate a înregistrat cea mai mare creștere față de 2012, de șapte puncte procentuale.

"Austriecii economisesc de două ori mai mult decât slovacii. Cu toate acestea, având în vedere că venitul anual mediu al austriecilor este de peste patru ori mai mare decât al slovacilor, rezultatul este surprinzător," a declarat președintele Retail Board Erste Group Bank, Peter Bosek.

La nivelul regiunii, atitudinea față de economisire s-a îmbunătățit comparativ cu anul trecut în aproape toate statele (cu excepția Austriei): 70% dintre persoanele care economisesc se așteaptă să economisească cel puțin la fel de mult în următorii cinci ani, în timp ce ponderea populației care estimează contrariul a scăzut semnificativ, la 30%.

În România și Serbia, gradul de penetrare a produselor de economisire este încă redus; doi din cinci români preferă să economisească fără a utiliza produsele din sectorul financiar. Doar unul din cinci români și mai puțin de unu din zece sârbi economisesc folosesc în acest sens o asigurare de viață, spre deosebire de unul din doi cehi și slovaci.

"Situația ne arată că există încă potențial pentru produse bancare în ECE, în special în Europa de Sud-Est", consideră Peter Bosek.

Austriecii continuă să economisească preponderent prin utilizarea carnetelor de economii (81%) și produselor de economisire-creditare pentru locuințe (66%).

În Balcani se observă o diferență regională în ceea ce privește preferințele de economisire: aproape unul din doi sârbi și doi din cinci români care economisesc pun bani deoparte în numerar, acasă sau într-un seif, în timp ce 80% dintre croații care economisesc aleg un produs financiar. În toate țările analizate în cadrul Barometrului Erste Group privind economisirea, persoanele care economisesc pun bani deoparte în principal pentru a avea o rezervă financiară sau pentru situații neprevăzute, acordând prioritate și economiilor pentru pensie sau pentru achiziții mai mici și mai mari.

Aproape unul din doi clienți cehi ai unei bănci utilizează online banking-ul cel puțin o dată pe săptămână (44%), urmați de slovaci și austrieci (32%). Cehii sunt lideri în ECE în privința utilizării serviciilor de online banking pentru a-și administra finanțele (44%), fiind urmați de slovaci și austrieci (32%). La polul opus, 86% dintre sârbi nu fac tranzacții online și precizează că principalul motiv este lipsa accesului la Internet (34%), în timp ce doar 10% sunt îngrijorați de securitate.

Modelul de servicii bancare se află într-o continuă transformare. Numărul persoanelor care folosesc smartphone-uri este în creștere, la fel și numărul utilizatorilor de online banking prin smartphone-uri și tablete. Slovacii (13%), austriecii (11%) și cehii (10%) sunt pe primul loc în ceea ce privește utilizarea smartphone-urilor, tabletelor și aplicațiilor mobile pentru gestionarea operațiunilor bancare.

"Chiar dacă procentul de persoane active în ceea ce privește online banking-ul este încă relativ redus, am observat că ritmul de creștere înregistrat în prezent este foarte rapid" a adăugat Bosek.

Europa Centrală și de Est se situează cu mult înaintea celorlalte țări din lume în privința penetrării telefoanelor mobile pe piață: 100 de persoane din ECE dețin aproximativ 132 de contracte de telefonie mobilă, comparativ cu 128 de contracte de telefonie mobilă în Europa Occidentală. Se anticipează că media globală de transfer de date pe mobil în ECE va crește de peste patru ori, de la 450 megabyte/lună în 2012 la 2 gigabyte/lună în 2018.

O treime dintre unguri își compară periodic rata dobânzii la depozite. În Ungaria, economisirea în scopuri diverse, cum ar fi de exemplu pentru a avea rezerve financiare, a fost considerată dintotdeauna foarte importantă — aproape șase din zece unguri cred acest lucru. Ungurii sunt cel mai bine informați (74%) cu privire la ratele dobânzii la carnetele sau conturile de economii și își compară ratele cel puțin o dată pe an.

Pe de altă parte, aproximativ o treime dintre austrieci nu au nicio idee despre valoarea dobânzii pe care o primesc pe carnetele de economii.

"Chiar și în perioadele în care rata dobânzii este scăzuta, oamenii preferă să pună bani deoparte pe carnete de economii. Prin urmare, se pare că oamenii continuă să aprecieze mai degrabă siguranța și accesul ușor la economii decât o rată mai mare a dobânzii la un produs cu risc mai ridicat," explică Bosek.

Sursa: AGERPRES/(AS — autor: Nicoleta Gherasi, editor: Oana Tilică)
Foto: AGERPRES ARHIVA/ GABRIEL PETRESCU

Nu este nici un comentariu.