Apelul disperat al unei scriitoare romance: Occidentalule, deschide ochii. Mai mult respect pentru Romania!
Data 12/08/2013 14:26  Autor Admin  Accesari 2153  Limba Global
Apelul disperat al unei scriitoare romance: Occidentalule, deschide ochii. Mai mult respect pentru Romania!"Occidentalule, nu fi ignorant, uita-te atent la Romania si Bulgaria! Inceteaza sa le privesti cu suspiciune, deschide ochi su uita-te la potentialul enorm al noii generatii!" Cam asa poate fi rezumat apelul disperat al unei scriitoare romance, care traieste in Germania, catre tarile occidentale.

Carmen Fancesca Banciu, scriitoare care traieste la Berlin din 1991, ale carei carti au fost interzise in Romania pe vremea lui Ceausescu, constata ca despre Romania si Bulgaria se scrie in presa numai atunci cand se intampla ceva rau in aceste doua state.

Cele doua tari apar in presa din Germania, de pilda, doar in stiri legate de afluxul de imigranti, despre care se spune ca seaca bugetul Germaniei.

Iata ce scrie romanca in materialul sau, difuzat de Deutschland Radio si preluat de Deutsche Welle:

"La 24 de ani de la caderea Zidului Berlinului, Europa inca este impartita in doua. Inca se vorbeste despre Occident versus Est, inca mai acordam atentie acelor lucruri care ne despart: mentalitati, obiceiuri politice si culturale, situatie economica, etica si morala muncii.

Nimeni, parca, nu se mai intereseaza de ceea ce ne leaga. Occidentalul nu stie nimic despre viata reala din Romania si Bulgaria, care se afla deja de 7 ani in UE. Dar nici nu manifesta o dorinta prea mare sa cunoasca cate ceva despre cele doua tari.

Occidentalului ii place sa caute aventura te miri unde in lumea larga, dar parca nu ar avea curaj sa se uite dupa colt si sa decopere teritorii noi ale culturii si istoriei europene", scrie Carmen Fancesca Banciu.

"Pana si mass-media trimite foarte rar corespondenti in cele doua tari. Cand sosesc ceva informatii de acolo, fie este vorba de inundatii sau criza politica, fie despre coruptie. Sau despre rromi, care in UE au devenit un fel de sperietori, doar pentru ca si acesti oameni beneficiaza de libertatea de miscare, acordata de statutul de membru UE.

Tari ca Romania si Bulgaria sunt sinonime cu saracia extrema. Toti le privesc cu suspiciune si le judeca doar prin prisma trecutului lor comunist. Nimeni nu acorda atentie potentialului enorm al tinerei generatii, puterii creatoare a acesteia.

Tot pe dinafara raman si viata culturala si spirituala, dezbaterile culturale si dezvoltarea societatii, a culturii si artei. Se mai pomeneste, din cand in cand, despre una-doua performante din sport sau cinema", mai spune scriitoarea.

Mai mult respect, va rog!

Europa Unita este un proiect ambitios, care insa are nevoie o noua initiativa paneuropeana. Trebuie, de exemplu, sa fie introduse noi materii de studiu in scoli: istoria si cultura tarilor din UE. Aici sa se invete despre fiecare tara membra, indiferent de cat este de mare, de ce potential economic dispune sau ce identitate culturala are. De varstnici ar trebui sa aiba grija, in acest sens, posturile publice tv si de radio, care, in mod oficial, au rol educativ.

Pentru ca toata Uniunea Europeana are de castigat din consolidarea legaturilor dintre tarile membre, este necesar ca fiecarei tari sa ii fie acordate atentia si respectul cuvenit.

Pentru ca numai aceia care simt ca ceilalti le acorda atentie, simt nevoia sa se implice total, pentru a pune umarul, in mod activ, la dezvoltarea Europei.

Numai acestia sunt dispusi sa munceasca pentru consolidarea Europei si, daca trebuie, chiar sa se jertfeasca", scrie in final scriitoarea romanca.

Sursa: Ziare.com
Redactor: Iulian Dumitrescu
Foto:
Deutsche Welle
Nu este nici un comentariu.