Ne promovam in tari exotice, dar turistii ar putea fi respinsi: "Nu cred ca as primi indieni"
Data 12/07/2013 13:07  Autor Admin  Accesari 1979  Limba Global
Ne promovam in tari exotice, dar turistii ar putea fi respinsi: "Nu cred ca as primi indieni"Daca autoritatile vor sa atraga in Romania turisti "exotici" din tari precum Uzbekistan, Coreea de Sud sau India, pensiunile romanesti sunt ceva mai sceptice cu privire la reusita unui astfel de proiect.

Potrivit presedintelui Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT), Razvan Filipescu, Delta Dunarii si turismul balnear din Romania ar putea fi promovate in perioada urmatoare in Uzbekistan si Coreea de Sud, fiind vizate si zone precum China, Japonia, India, Israel si Dubai.

O idee similara a fost exprimata si de ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism, Maria Grapini, care a declarat in aprilie ca vrea sa atraga in Romania mai multi turisti din India si din alte state asiatice, in conditiile in care in fiecare an 50 de milioane de indieni isi petrec vacantele in Europa.

Ziare.com a vorbit cu reprezentanti ai principalelor obiective turistice vizate, Delta Dunarii si turismul balnear despre posibilitatea de a primi oaspeti atipici in peisajul turistic autohton.

Pensiune din Delta: Nu cred ca as putea primi indieni

"Eu nu cred ca as putea sa primesc indieni. Mananca cu totul si cu totul altceva, nu se adapteaza la mancarea noastra si de obicei vin cu mancarea in traista. Deci, din punctul meu de vedere, nu e niciun avantaj", a spus pentru Ziare.com un operator de la o statiune turistica din Delta, invocand si considerente legate de igiena, remarcate din experienta sa cu indienii expati.

Pensiunea a avut turisti din Japonia, China si tari europene. "Chinezii, japonezii mananca mancarea noastra, nu au niciun fel de problema".

"Delta are mare succes la europeni, toate televiziunile din Europa, Japonia au venit si au facut reportaje aici. Eu zic ca intai trebuie sa incercam sa-i apropiem pe europeni. In plus, indienii sunt foarte multi. Delta nu are capacitate mare de absorbtie, are doar 2.400 de locuri de cazare. Nu cred ca va avea succes (proiectul ANT - n.red.) din ce-am vazut de sapte ani", ne-a mai spus reprezentantul pensiunii.

In statiunile balneare predomina turistii romani, iar operatorii din domeniu nu considera ca acest segment este atractiv pentru locuitorii tarilor vizate.

"Nu cred ca ar strabate cineva un continent pentru a ajunge in Romania la o statiune balneara. De dorit, ne-am dori, vanzarile sunt vanzari, dar nu cred ca prezinta o atractie mare pentru publicul respectiv", ne-a spus Ion Andrei, de la tour operatorul Balneo Turism, precizand ca toti turistii care au ales aceasta varianta au fost romani.

Tari cu potential

In opinia consultantului in turism Traian Badulescu, ideea este buna in esenta, fiind vorba de tari cu potential. In plus, chiar indienii sunt foarte interesati de Romania, sustine consultantul, insa detin putine informatii despre tara noastra.

"Indienii sunt foarte multi, un miliard si jumatate, iar dintre ei sunt sute de milioane cu bani. Multi au inceput sa descopere Europa", a spus Traian Badulescu pentru Ziare.com.

Turistii din tari indepartate precum India si Coreea de Sud nu vor sa viziteze doar Romania, vor sa viziteze mai multe tari. De exemplu, indienii erau interesati foarte mult de circuite Ungaria - Romania - Bulgaria, a mai precizat consultantul.

In ceea ce priveste costurile pentru potentialii viitori turisti, "un circuit din India, China sau Japonia, doar pentru Romania, nu are cum sa coste mai putin de 1.500 de euro de persoana", considera Traian Badulescu.

Desi numarul strainilor care s-au cazat anul trecut in hotelurile si in pensiunile din Romania a crescut cu peste 9% fata de 2011, la aproximativ 1,6 milioane de persoane, ponderea strainilor in totalul turistilor ramane cea mai scazuta din Europa, potrivit statisticilor oficiale.

In plus, potrivit datelor INS, peste 90% dintre strainii care vin in Romania, nu neaparat turisti, sunt europeni.

Uzbekistan

Populatie: 29,7 milioane

PIB: 51 miliarde dolari

Crestere economica: 8,1%

Coreea de Sud

Populatie: 50 milioane

PIB: 1,130 trilioane de dolari

Crestere economica: 7,2%

India

Populatie: 1,2 miliarde de locuitori

PIB: 1,841 trilioane de dolari:

Crestere economica: 3,2%

*Statistici Banca Mondiala, 2012

Sursa: Ziare.com
Autor: Camelia Sisea
Nu este nici un comentariu.