Afla de unde vine Iepurasul de Paste!
Data 04/05/2013 10:46  Autor Admin  Accesari 2369  Limba Global
Afla de unde vine Iepurasul de Paste!Iepurasul de Paste este un simbol pagan, emblema a fertilitatii, asociat la crestini cu aparitiile lui Isus dupa Inviere. Una dintre legende spune ca zeita Eostre a gasit o pasare ranita, iar singura solutie pentru a o salva a fost sa o transforme in iepure. Exista si o alta poveste a iepurasului, care spune ca, demult, traia o femeie sarmana care avea sapte copii…

Prima mentionare a iepurasului ca simbol pascal apare in Germania, in 1590. In unele regiuni din aceasta tara se credea ca iepurasul aduce ouale rosii in Joia Mare si pe cele colorate altfel in noaptea dinaintea Pastelui. In traditia pagana anglo-saxona exista o zeita pe nume Eostre, cunoscuta drept zeita primaverii, ale carei simboluri principale erau oul si iepurele.

Una dintre legende spune ca zeita a gasit o pasare ranita in timpul iernii, iar singura solutie pentru a o salva a fost sa o transforme in iepuras. Desi nu mai era pasare, iepurele putea sa faca oua. Primavara avea loc un festival dedicat zeitei, care tinea din martie pana la sfarsitul lui aprilie. Cand crestinismul a ajuns la anglo-saxoni, multe traditii din timpul festivalului lui Eostre ai fost adaptate la ceremoniile de Inviere, intrucat aveau loc in acelasi timp si ii incurajau pe pagani sa se converteasca. Drept rezultat, numele Pastelui in engleza, Easter, provine de la Eostre.

Iepurasii fac parte din traditie deoarece sunt simbolul lui Eostre, dar si pentru ca sunt puternic legati de luna in traditia pagana, unde iepurele era un simbol al lunii, iar ciclurile l,unii determina in ce zi sarbatorim Pastele in fiecare an.

In Germania, iepurasii de Paste erau albi si se credea ca, daca un copil este foarte cuminte, un iepuras le va aduce un cos plin cu oua colorate. Tot in Germania s-au nascut si primii iepurasi de paste dulci, in secolul al XIX-lea. Ei erau facuti din aluat de foi si zahar.

In zilele noastre, iepurasul de Paste exista aproape in intreaga lume, cu mici diferente. Exista insa si locuri in care iepurasul este inlocuit cu alte animale. De exemplu, in Elvetia cucii sunt cei care aduc ouale colorate la copii, iar in anumite zone din Germania, cei mici cred in vulpita de Paste.

Exista si o alta poveste a iepurasului, care spune ca, demult, undeva la o margine de sat traia o femeie sarmana care avea sapte copii pe care ii crestea singura, dupa ce sotul ei fusese ucis de un copac care cazuse in timpul unei furtuni. Pe cand se apropia Sarbatoarea Pastelui, mama era foarte necajita pentru ca nu avea cu ce sa le cumpere copiilor ei daruri. Si totusi, tot gandindu-se ea ce sa faca, i-a venit o idee. Dupa ce copiii au plecat la padure, cu multa dragoste, mama a vopsit niste oua , apoi le-a pus in poala sortului si le-a dus in gradina. Acolo, intr-un colt a facut un cuibar, a pus ouale cu grija si le-a acoperit cu frunze si crengute uscate, dupa care si-a vazut de treaburile ei cu pregatirile de sarbatoare. A doua zi de dimineata, cand s-au trezit, copiii au intrebat nerabdatori ce daruri au primit, stiut fiind ca era ziua de Paste. Mama le-a spus sa mearga in gradina pentru ca acolo isi vor gasi cadourile. Bucurosi, cei mici au fugit in gradina razand si harjonindu-se. Speriat de galagie, un iepuras a tasnit dintr-o tufa, unde se odihnea si a luat-o la fuga. Copiii s-au dus sa vada de unde fugise iepurasul si asa au dat peste ouale frumos vopsite in rosu si ascunse sub frunze. Convinsi ca darurile le fusesera aduse de iepuras, copiii au inceput sa cante si sa danseze.

Chiar si astazi mai exista obiceiul ca, in dimineata primei zile de Paste, copiii sa fie trimisi in gradina sa-si caute darurile pe care le-ar fi adus iepurasul pentru ei.

Sursa: Agenda.ro

Nu este nici un comentariu.