E Ziua Pacalelilor. De unde vine obiceiul?
Data 01/04/2013 14:39  Autor Admin  Accesari 2360  Limba Global
E Ziua Pacalelilor. De unde vine obiceiul?
Atentie, e 1 aprilie – sa nu fiti pacaliti, ai fost deja pacalit, ai pacalit pe cineva? Pacalelile de 1 aprilie reprezinta un obicei vechi de cateva secole, care este inca apreciat si “reeditat” anual, fiind un prilej ca oamenii sa le faca farse mai gustate sau mai nesarate prietenilor – vezi de unde vine obiceiul de a trage lumea pe sfoara de 1 aprilie, Ziua Pacalelilor.

 Cea mai veche referire la Ziua Pacalelilor pare a fi, potrivit Museum of Hoaxes, un fragment dintr-un poem flamand din 1539, in care un barbat si-ar fi pacalit servitorul chiar intr-o zi de 1 aprilie, scrie Mediafax. O alta explicatie ar fi ca, in urma cu cateva sute de ani, oamenii sarbatoreau Anul Nou de 1 aprilie. Inlocuirea vechiului calendar cu cel nou a creat confuzii, initial unii oameni neputand sa se adapteze schimbarii: ei sarbatoreau Anul Nou pe data de 1 aprilie in loc de 1 ianuarie si, din acest motiv, au fost numiti “April Fools”.

Precursori ai April Fools’ Day – Ziua Pacalelilor in varianta autohtona – ar putea fi Festivalul Hilaria (un festival roman), care se desfasura pe 25 martie, si Medieval Feast of Fools, care se desfasura pe 28 decembrie, o zi care inca este marcata in unele tari de limba spaniola.

In Franta, Belgia, Italia si Olanda o traditie de Ziua Pacalelilor - numita “poisson d’avril”, “pesce d’aprile!”, respectiv “aprilvis” (pestele lui aprilie) – consta in lipirea unui peste din hartie pe spatele unei persoane fara ca aceasta sa-si dea seama. Acest obicei se pare ca dateaza din secolul al XVI-lea.

Sarbatoarea “poisson d’avril” este inca marcata si in Canada, dar si in Portugalia si Spania. Din zonele francofone, aceasta sarbatoare s-a extins si in zonele olandeze si flamande, sub denumirea “aprilvis”.

In Marea Britanie, Ziua Pacalelilor este marcata in anumite zone timp de doua zile, persoana pacalita fiind numita “noddy”, in timp ce, in Scotia, Ziua farselor este denumita in mod traditional “Hunt-the-Gowk Day” (“gowk” in sensul de prostanac, natarau), avand insa si o alta semnificatie – cea de sosire a primaverii (April cuckoo).

In Polonia, ziua de 1 aprilie este una in care oamenii fac glume si farse, iar “activitatile serioase” sunt de evitat. In Danemarca, 1 mai este cunoscuta ca “Maj-kat” (“May-cat” si ca o zi a glumelor). O semnificatie similara are ziua de 1 mai si in Suedia. Insa atat danezii, cat si suedezii obisnuiesc sa sarbatoreasca si April Fools’ Day (“aprilsnar”), in timp ce Ziua Pacalelilor de 1 mai este mult mai putin celebrata de acestia.

In Spania, sarbatoarea “pestele lui aprilie” (“pescado de abril”) a fost preluat pe filiera franceza, spaniolii avand si propria lor zi a pacalelilor, pe 28 decembrie. Pe 28 decembrie, spaniolii marcheaza “Dia de los Santos Inocentes” (“Day of the Holy Innocents”/ “Masacrul Inocetilor”), fuga in Egipt si salvarea pruncului Iisus, considerandu-se ca Maria si Iosif l-au salvat pe acesta printr-un “siretlic”.

In unele tari din sudul Statelor Unite se sarbatoreste “The Week of Foolery” (Saptamana farselor), care incepe cu sapte zile inainte de ziua propriu-zisa a pacalelilor.

In ultimii ani, Ziua Pacalelilor a fost un prilej pentru presa si site-urile internationale sa descreteasca fruntile cititorilor. De-a lungul anilor, presa internationala a facut farse de 1 aprilie, care au fost apreciate de cititori. Intre acestea s-au numarat scaunul pentru caini de la Ikea, “lansat” pe 1 aprilie 2011, documentarul BBC cu pinguini zburatori (1 aprilie 2008), burger-ul pentru stangaci lansat de Burger King (1 aprilie 1998).

Sursa: Agenda.ro

Nu este nici un comentariu.