Don Quijote versus Don Corleone » Finala Euro 2012 propune o ciocnire a două culturi diferite
Data 01/07/2012 16:08  Autor Admin  Accesari 2867  Limba Global

Finala celor două peninsulare propune, dincolo de duelurile Fabregas-Buffon şi Balotelli-Pique, o ciocnire spectaculoasă între două culturi fascinante.

Cu Del Bosque lucid şi calm pe post de Sancho Panza, generaţia lui Xavi vrea să răstoarne istoria în drumul spre vis. Să demonstreze că posesia sufocantă şi pasele ameţitoare nu sînt mori de vînt. Italia renăscută cu "naşul" Prandelli vrea să facă legea pe continent şi pare o familie în care devotamentul şi inventivitatea pot aduce gloria.
SEAT vs Fiat
Deşi membru al grupului german Volkswagen, SEAT întruchipează ideea de automobil a Spaniei. Compania datează din 1950, are sediul aproape de Camp Nou şi se mîndreşte cu modelele Ibiza, Toledo sau Cordoba. Fondat de familia Agnelli, care deţine şi clubul Juventus Torino, Fiat a împlinit 113 ani şi are 140.000 de angajaţi în întreaga lume.

Paella vs Pizza
Originară din Valencia, cea mai cunoscută mîncare spaniolă are la bază orezul cu şofran. Atît de populară e paella încît există sute de variante: cu fasole sau mazăre, carne de porc sau pui, cu fructe de mare şi peşte. Dar celebră, în şi mai multe variante, este pizza, mîncarea care se confundă cu Italia. Se estimează că 5 miliarde de pizza se consumă anual pe glob şi 17% din restaurantele lumii sînt pizzerii!

Canare vs Sicilia
Dincolo de Peninsula Iberică şi cea Italică, fiecare din ţările finaliste se laudă cu insule celebre. Spaniolii au Balearele, unde se află Ibiza, centrul vieţii de noapte în Europa, şi Canarele, "casa" lui David Silva situată în Oceanul Atlantic la aproape 3.000 de km de Madrid! Sicilia italienilor e cea mai mare insulă din Mediterana şi locul unde s-a născut Balotelli, în vreme ce Sardinia i-a dat pe fotbaliştii Zola şi Materazzi!

Prado vs Colosseum
7.600 de picturi, 1.000 de sculpturi, 8.200 de desene: o parte doar din minunile de la Muzeul Prado din Madrid, care atrag anual 3 milioane de vizitatori. Colosseum-ul roman este principala atracţie turistică din Italia şi loc de ceremonie pentru Biserica Catolică. Totodată, imaginea uriaşului amfiteatru se regăseşte pe moneda de 5 eurocenţi din Italia.

Penelope vs Monica
"Volver", "Todo sobre mi madre", "Piraţii din Caraibe" sînt cîteva dintre trofeele "Champions League" ale faimoasei actriţe spaniole contemporane, Penelope Cruz. Descoperirea regizorului iberic Almodovar, diva de 38 de ani e căsătorită cu actorul Javier Bardem şi o are ca rivală diseară pe Monica Bellucci: actriţa şi modelul italian plasat pe locul 21 în topul celor mai frumoase femei din istorie alcătuit de revista Men's Health.

Socios vs Tifosi
Suporterii sînt parte activă în viaţa cluburilor din Spania, ba chiar Real Madrid, Barcelona, Osasuna şi Athletic Bilbao sînt cluburi deţinute de fani! Tribunele iberice sînt însă departe de fanatismul, cromatica şi fantezia celor italiene: ultraşii din "Cizmă" sînt renumiţi pentru cîntece şi coregrafii, dar şi pentru violenţă sau orientările extremiste.

Tiki-taka vs Cassanaccio
Două surprize, două schimbări majore la Euro, şi Spania, şi Italia. Prima a păstrat tiki-taka, dar nu mai e posesia spectaculoasă şi rapidă care cucereşte, ci doar o înşiruire de atingeri menită să păstreze mingea departe de propria poartă. În timp ce catenaccio-ul italian s-a transformat în Cassanaccio: fotbal - spectacol, de atac, exuberant, imaginea figurii năstruşnice a lui Cassano.

Sursa: Gsp.ro
Nu este nici un comentariu.