Cursuri gratuite de limba engleza pentru romanii rezidenti in Marea Britanie
Data 08/04/2011 17:59  Autor Admin  Accesari 4867  Limba Global
http://www.rgnpress.ro/cache/images/stories/2011/04/450-sedinta.jpgPetru Hoza (23 de ani), care a inceput sa lucreze pentru "TLE Skills for Life Centres" in decembrie 2009 ca simplu operator de date, a initiat un proiect prin care romanii rezidenti in Marea Britanie au acces la cursuri gratuite de limba engleza si alte discipline, prin centrele TLE Skills for Life.

Petru Hoza este acum team leader TLE Skills for Life Centres in centrul din Stratford. Singurul obstacol este scepticismul romanilor. "Sper ca toata lumea sa capete incredere si sa ne creada ca totul este gratuit", afirma Petru Hoza.

"Eram un operator de date foarte timid, tacut si retinut din punct de vedere professional. Am fost recrutat in urma postarii unui anunt pe Gumtree cu titlul: Looking for a full time job. Singurele lucruri pe care le puteam face erau inscrierile si completarea dosarelor. In timp, ca si la orice alt post sau loc de munca de pe aceasta lume, am dovedit cu ajutorul lui Dumnezeu ca sunt capabil de mult mai mult decat atat. Pe parcursul urmatoarelor cateva luni, am reusit sa castig mai multa incredere in abilitatile mele si sa indeplinesc mult mai multe sarcini care m- au ajutat sa devin Team Leader in centrul din Stratford. Aceasta pozitie implica multe responsabilitati pe care ma bucur nespus ca pot sa le indeplinesc cat pot de bine in fiecare zi".

Proiect pentru romani

Acum cinci luni Petru a initiat un proiect cu scopul de a ajuta cat mai multi romani sa isi imbunatateasca cunostiintele in limba engleza. Acest proiect are ca scop imbunatatirea nivelului de educatie cat si cel profesional cand este vorba de un loc de munca. Cursurile sunt gratuite si sunt finantate de Guvernul Britanic ca parte a unui proiect pentru toti cetatenii din Uniunea Europeana care doresc sa locuiasca in Marea Britanie. Astfel, oricine este interesat sa munceasca in Marea Britanie are acces si la un sistem de educatie gratuit pentru adulti.

"Momentan sunt singura persoana care se ocupa de acest proiect. Am inceput cu un simplu anunt pe website-ul pentru comunitatea romanilor. Pe urma am inceput o colaborare cu Ziarul Romanesc. Am contactat ICR, Sectia consulara, Ambasada si toate bisericile din Londra. Pana acum cele mai eficiente metode s-au dovedit a fi anunturile de pe internet si din ziar. Romanii din UK sunt interesati de aceste cursuri si am fost contactat de foarte multe persoane, dar multi sunt ocupati fie cu munca sau fie cu familiile lor, si sa nu uitam ca avem si persoane sceptice in privinta costurilor pe care aceste cursuri le au. Sper ca toata lumea sa capete incredere si sa ne creada ca totul este gratuit".

Cursuri gratuite

Cursurile oferite de TLE Learndirect sunt gratuite, online sau pe CD-ROM (trimise prin posta la adresa cursantului).

Cursurile au access nelimitat de acasa, la orice ora si in orice zi, deci durata acestora depinde de timpul pe care il petreci sa le completezi.

Cursurile sunt atribuite fiecarei persoane conform unor rezultate care sunt obtinute dupa un test in engleza si matematica (obligatoriu) pentru a-ti verifica cunostiintele generale care dureaza in jur de 1-2 ore. Ambele se fac pe calculator si pot fi facute doar de la centrul TLE Learndirect, dar se pot face in timpul mai multor vizite, nu e obligatoriu sa fie completate in aceeasi zi.

Inregistrarea se face aici in centru si dureaza 20-30 minute dupa care primesti un username si o parola pentru contul tau personal. Cursurile de Engleza sunt structurate pe cinci nivele, iar pentru ultimele doua nivele care sunt cele mai avansate ai cate un examen. Dupa fiecare examen primesti un certificat OCR (Oxford Cambridge and RSA qualification) calificare care iti poate folosi daca vrei sa mergi la colegiu de exemplu sau sa incepi alte studii superioare care sunt pentru Level 3 sau Level 4.

Cursul de IT este ECDL Level 2 qualification si se refera la Microsof Office package: Word, Spreadsheets, PowerPoint si Improving Productivity( o sectiune care se refera la imbunatatirea abilitatilor folosind MS Office). Fiecare sectiune are un practice test si un test si primesti o perioada de completare de 3 luni pentru tot cursul. Cursul IT poate fi completat cam in 4 saptamani daca petreci in jur de 7-8 ore pe saptamana.

Accessul pentru toate cursurile este online si totodata nelimitat sau fara alte restrictii. Cursurile trimise prin posta pe CD-ROM nu trebuie inapoiate sau aduse la centru pe durata studiilor.

Cursul de Customer Service este o calificare vocationala NVQ Level 2 care se completeaza prin parcurgerea unor sesiuni de cateva ore pe saptamana cu unul dintre tutorii nostri. Acest curs va ajuta sa va imbunatatiti abilitatea de a vorbi cu diferiti clienti in diferite situatii pe care le puteti intalni la locul de munca.

"Se obtine o calificare recunoscuta pe plan national si care constituie o aditie buna pentru CV sau va ajuta la jobul pe care il aveti. Dupa ce incepi cursul sau cursurile trebuie sa vii o data sau de doua ori pe saptamana in functie de timpul liber de care dispui sa petreci ceva timp la centru. Aceste vizite se fac pe baza unei programari (nu este oligatoriu dar ar fi apreciat acest lucru).

Daca ai nevoie de ajutor cu orice in legatura cu aceste cursuri, avem tutori care te pot ajuta cu informatii sau materiale scrise. Trebuie sa iti aduci pasaportul sau buletinul si o dovada de adresa: bank statement, utility bill sau National Insurance Number letter care sa fie mai recenta de 6 luni."

Cursurile TLE Skills for Life Centres nu pot garanta obtinerea permisului de munca yellow card sau orice alt tip de permis de munca, dar ajuta la obtinerea acestora. In schimb, aceste cursuri va pot garanta inscrierea la un colegiu full time sau orice alta forma de studii mai avansate decat Level 2. In Londra sunt deschise mai multe centre de unde puteti completa aceste cursuri, in Harrow, Stratford, Ilford, Walthamstow, Hounslow, Croydon si Romford. Alte centre TLE se afla in Slough si Birmingham.

(Un material din Ziarul Romanesc)

Sursa: Romanian Global News

Nu este nici un comentariu.