Ziarul Marca isi cere scuze, dupa publicarea unor imagini jignitoare la adresa romanilor
Data 27/08/2010 16:26  Autor Energetick79  Accesari 1491  Limba Global
Ministerul de Externe şi Ambasada României la Madrid şi-au exprimat, la 26 august, nemulţumirea faţă de publicarea, de către ziarul Marca, pe site-ul Marcatoones, a unui desen animat cu o conotaţie discriminatoare, defăimătoare la adresa României şi a cetăţenilor români.

Redacţia cotidianului spaniol Marca a transmis vineri scuze Ambasadei României la Madrid după publicarea unor imagini însoţite de comentarii ofensatoare la adresa românilor, precizând că a eliminat din conţinutul unui desen animat difuzat anterior orice referire la cetăţenii români.

Ministerul de Externe şi Ambasada României la Madrid şi-au exprimat, la 26 august, nemulţumirea faţă de publicarea, de către ziarul Marca, pe site-ul Marcatoones, a unui desen animat cu o conotaţie discriminatoare, defăimătoare la adresa României şi a cetăţenilor români.

Ministerul de Externe a precizat, la solicitarea NewsIn, că Ambasada României la Madrid a luat legătura cu redacţia ziarului La Marca şi a solicitat redacţiei explicaţii, precum şi scoaterea de pe site-ul publicaţiei a acestui desen animat în care este denigrată imaginea României şi a cetăţenilor săi.

Vineri, redacţia cotidianului Marca a comunicat Ambasadei României la Madrid decizia de a modifica desenul animat, în sensul eliminării din conţinutul său a oricărei referi la cetăţenii români. Totodată, a transmis scuze oficiale părţii române pentru acest incident, a informat MAE, la solicitarea NewsIn.

"Ministerul român de Externe îşi exprimă regretul faţă de mediatizarea în presa străină a unor imagini stereotipe, discriminatoare sau defăimătoare la adresa României şi cetăţenilor români", a declarat MAE în răspunsul la solicitarea NewsIn.

Desenul animat găzduit de site-ul Marca i-a dat ocazia vicepreşedintelui PC, Bogdan Diaconu, să-l critice pe ministrul de externe, Teodor Baconschi. Diaconu a afirmat, vineri, într-un comunicat, că Teodor Baconschi "doarme în post" şi nu protestează împotriva jignirilor aduse poporului român în străinătate, ceea ce îl califică drept "un slujbaş slugarnic care se ascunde după uşă", şi nu ca un ministru de externe.

"Românii sunt jigniţi din nou în Europa, de data aceasta în Spania, de cotidianul Marca, iar ministrul de Externe Teodor Baconschi doarme în post. Un ministru de externe ar trebui însă să protesteze oficial împotriva jignirilor aduse poporului român, gest pe care nu l-a făcut nici în situaţiile anterioare de acelaşi fel. România nu are însă un ministru de externe, ci un slujbaş slugarnic care se ascunde după uşă atunci când românii sunt jigniţi sau sunt în pericol în afara ţării lor. Situaţia este aceeaşi în ţară, ca şi peste graniţe: nimeni nu-i protejează pe români. Guvernul Boc şi-a abandonat de mult poporul, singura lui grijă în prezent fiind aceea de a-i ţine pe români la cozi ca să nu mai aibă timp să protesteze", a transmis Diaconu într-un comunicat de presă.

Cotidianul spaniol Marca, unul dintre cele mai citite ziare de sport din Europa, a publicat un desen animat avându-i ca protagonişti pe antrenorii celor două mari rivale din fotbalul spaniol, Jose Mourinho (Real Madrid) şi Josep Guardiola (FC Barcelona Primul, aflat într-o maşină care opreşte la semafor, este abordat de celălalt, deghizat în cerşetor pentru a face rost de bani să transfere jucători. Recunoscut de Mourinho, Guardiola pretinde însă că este "un român amărât" şi că e trist să cerşească, dar şi mai trist este să fure. Ulterior, însă, antrenorul Barcelonei îşi recunoaşte identitatea şi discuţia continuă pe teme strict fotbalistice.

Nu este nici un comentariu.