Europenii protesteaza in strada impotriva austeritatii
Data 13/06/2010 13:35  Autor Energetick79  Accesari 1619  Limba Global

Zeci de mii de oameni au ieşit sâmbătă în stradă în Germania şi în Italia pentru a protesta faţă de măsurile de austeritate plănuite de guverne ca să iasă din criza finaciară.Centrul istoric al Romei a fost complet blocat de mii de angajaţi din sectorul public. Organizatorii spun că au fost 100.000 de protestatari. Oamenii contestă pachetul de măsuri de austeritate propuse de guvern.

Acesta prevede îngheţarea salariilor în sectorul public şi tăierea fondurilor pentru autorităţile locale. Demonstranţii au purtat fulare roşii cu inscripţia "totul pe spatele nostru".

A fost lansat un apel la grevă generală pentru data de 25 iunie.

Lumea culturii va avea propriul protest convocat pentru luni. Medicii din sectorul bugetar, prezenţi la manifestaţia de sâmbătă, au decis să se mobilizeze pe 19 iunie. Magistraţii, ale căror salarii vor fi reduse, fac grevă la 1 iulie.

Şi în Germania planurile guvernamentale au provocat nemulţumire. Până la 20.000 de oameni, în estimarea organizatorilor, au mărşăluit sâmbătă pe străzile din Berlin şi Stuttgart, pentru a critica planul de reducere a deficitului bugetar, aprobat la începutul săptămânii de guvernul condus de Angela Merkel.

Oamenii condamnă lipsa de responsabilitate a politicienilor care a dus la actuala criză economică. Sloganul lor este "noi plătim pentru criza voastră".

Guvernul german a anunţat luni un amplu plan de austeritate, cu economii de 11 miliarde de euro în bugetul pe 2011, în special graţie tăierilor din bugetele de cheltuieli militare şi sociale.

Potrivit unui sondaj difuzat de canalul de televiziune ARD, 79% din populaţie consideră că planul de austeritate nu este echilibrat social, iar 93% dintre germani sunt de părere că el nu este suficient şi sunt de aşteptat şi alte măsuri.sursa:realitatea.net

 

Nu este nici un comentariu.