Biserica Ortodoxa ii praznuieste pe Sfintii Imparati Constantin si Elena
Data 21/05/2010 15:50  Autor Admin  Accesari 1175  Limba Global
http://www.rgnpress.ro/images/stories/Constantin_Elena.jpgPe 21 mai, Biserica Ortodoxa ii pomeneste pe Sfintii Imparati, intocmai cu Apostolii, Constantin si mama sa, Elena, transmite Romanian Global News. Constantin cel Mare s-a nascut in orasul Naissus (Nis, in Serbia de astazi), in jurul anului 274. A devenit suveran al intregului Imperiu Roman dupa invingerea lui Maxentiu si a lui Liciniu.

Pentru crestini, cea mai importanta realizare a lui Constantin este emiterea Edictului de toleranta de la Milan, din anul 313. Tot el este cel care convoaca, in anul 325, primul Sinod Ecumenic.
Despre viata acestor mari sfinti ai Bisericii a oferit mai multe informatii parintele Adrian Gabor, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti, citat de Basilica: “Ctitorul Constantinopolului si al Imperiului Roman de Rasarit s-a remarcat in istorie ca un important sprijinitor al Bisericii din acest motiv a fost cinstit ca sfant in Biserica Rasariteana inca din primul mileniu si socotit „intocmai cu Apostolii”. Aceasta sintagma se refera la faptul ca Imparatul a sprijinit Biserica atat prin pachetul legislativ pe care l-a initiat si promulgat, dar si prin ajutorul material pe care l-a acordat Bisericii. Sfanta Elena este cunoscuta in special pentru pelerinajul pe care l-a efectuat la Ierusalim si pentru descoperirea adevaratei cruci pe care a fost rastignit mantuitorul Iisus Hristos”.
Sfanta Elena, mama imparatului, a descoperit la Ierusalim Crucea pe care a fost rastignit Mantuitorul, tot ea inaltand in acel loc o impunatoare basilica. Imparatul Constantin trece la Domnul in anul 337, dupa 31 de ani de domnie, primind botezul crestin pe patul de moarte.

Sursa: Romanian Global News
Nu este nici un comentariu.