Participare romaneasca la o dezbatere in Coslada despre discriminare rasiala si intoleranta
Data 26/03/2010 16:20  Autor Admin  Accesari 1276  Limba Global
http://www.rgnpress.ro/images/stories/2010/trim1/dezbatere_Coslada.jpgCentrul de Participare si Integrare (CEPI) Hispano-Roman din Alcalá de Henares apartinand Consiliului de Munca, Femei si Imigratie si gestionat de Fundatia Iberoamérica Europa a organizat o masa rotunda cu tema „Discriminare Rasiala si Intoleranta: realitate cotidiana si mituri urbane", transmite Romanian Global News, care citeaza Universul Romanesc

Participare romaneasca la o dezbatere in Coslada despre discriminare rasiala si intoleranta
Centrul de Participare si Integrare (CEPI) Hispano-Roman din Alcalá de Henares apartinand Consiliului de Munca, Femei si Imigratie si gestionat de Fundatia Iberoamérica Europa a organizat o masa rotunda cu tema „Discriminare Rasiala si Intoleranta: realitate cotidiana si mituri urbane", transmite Romanian Global News, care citeaza Universul Romanesc.  

Centrata in jurul datei de 21 martie, data declarata de catre Adunarea Generala a ONU ca Ziua Internationala pentru Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Rasiala, aceasta masa rotunda a avut ca obiectiv identificarea problemelor, a solutiilor potrivite si a demersurile care trebuie realizate pe plan local si regional pentru combaterea oricarei forme de intoleranta, xenofobie si discriminare.

Invitatii speciali ai acestei mese rotunde au fost Miguel Callejo, din partea Miscarii Impotriva Intolerantei, Ana Maria Roman, presedinta asociatiei hispano-romane „Integramas", si Victor Johnson Hammond, presedintele asociatiei „África Héritage". De asemenea, la eveniment au mai fost prezenti presedinti de asociatii de imigranti si Maria Teresa Obiol, consilier tehnic de imigratie in cadrul primariei din Alcalá de Henares.

In prezentarea sa, „Celelalte Fatete ale Crizei: pentru un Spirit Civic Democratic, Plural si Intercultural", Miguel Callejo a subliniat ca, aparte de criza economica, societatea in care traim trece si printr-o criza de valori. In acest sens, el a pledat pentru construirea si dezvoltarea unei identitati civice responsabile si tolerante in care sa se implice intreaga societate.

Ana Maria Roman a vorbit despre „Discriminarea in Vremuri de Criza", despre criza ca o sansa de a promova Statul de drept. Ea a subliniat necesitatea de toleranta cotidiana, de cunoastere reciproca si de schimb de experiente, de a accepta diferentele (ca factor pozitiv, de imbogatire reciproca) si de a crea un spatiu pentru toti.

La randul sau, Victor Johnson Hammond, in prezentarea sa, "Umanitate - Discriminare si Rasism" a evidentiat rolul fundamental pe care il ocupa educatia intr-o societate - pentru a invata sa fim toleranti, sa nu facem discriminare pentru rasa, nationalitate sau culoare a pielii.

Partea a doua a acestei activitati a fost marcata de o dezbatere dinamica si densa, in care s-au expus situatii concrete de discriminare si intoleranta fata de barbati, femei si copii, pentru motive cum ar fi: faptul de a fi imigrant, de a fi femeie, de a fi de culoare, etc. Publicul (de nationalitate marocana, romana, senegaleza, nigeriana, spaniola, panameza, dominicana, etc.) a intervenit pentru a aduce la cunostiinta comportamente, forme de exprimare si de manifestare care le-au vulnerat demnitatea umana si drepturile umane fundamentale. S-au scos in evidenta cauzele principale si, in acest sens, reprezentantii de asociatii si de institutii au subliniat importanta si necesitatea de a denunta astfel de acte cat si importanta, necesitatea, dar si dorinta de a-si uni si coordona eforturile pentru ca -prin activitati cu caracter educativ, social, cultural si de cunoastere reciproca- sa se elimine toate formele de discriminare, xenofobie si intoleranta.

Prin aceasta activitate, Centrul Hispano-Roman din Alcalá de Henares a dorit sa marcheze Ziua Internationala pentru Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Rasiala, amintind astfel ca lupta impotriva acestei mari provocari la inceput de secol XXI este o responsabilitate sociala a tuturor.

Sursa: Romanian Global News

Nu este nici un comentariu.