Noul sistem de eliberare a documentelor de calatorie, la misiuni dipomatice romane din Spania
Data 09/02/2010 16:46  Autor Admin  Accesari 1356  Limba Global
http://www.rgnpress.ro/images/stories/2010/trim1/pasap_electronic.bmpSectia Consulara a Ambasadei Romaniei la Madrid si Consulatele Generale ale Romaniei din Barcelona si Sevilla au inceput preluarea electronica a cererilor de eliberare a documentelor de calatorie, transmite Romanian  Global News, care citeaza misiunea diplomatica romana din capitala Spaniei.

Prin introducerea acestui sistem, cetatenii romani cu resedinta in Spania isi vor putea ridica pasaportul direct de la misiunile consulare metionate, nemaifiind necesara deplasarea in tara. Noul sistem va fi extins gradual si la restul consulatelor Romaniei din Spania.

Eliberarea pasaportului simplu electronic pentru cetatenii romani (atat cele cu mentiunea domiciliului in Romania, cat si cele cu mentiunea domiciliului in Spania) dureaza, in medie, 30 de zile de la prezentarea solicitarii.

De asemenea, pentru situatii speciale, se pot elibera:

Titluri de calatorie - pentru cetatenii romani aflati in strainatate, care nu mai poseda un document de calatorie valabil, pentru ca titularul sa se poate intoarce in tara. Titlul de calatorie are o valabilitate de cel mult 30 de zile.

Pasapoarte simple temporare - pentru cetatenii romani care nu mai poseda un document de calatorie valabil, iar in perioada imediat urmatoare au nevoie urgenta demonstrata de un pasaport valabil. Pasaportul temporar are o valabilitate de maxim un an si se elibereaza doar o singura data.

Titlurile de calatorie si pasapoartele simple temporare de calatorie se elibereaza in aceeasi zi in care este prezentata solicitarea la sectia consulara.

Noua procedura de eliberare a pasapoartelor electronice si a titlurilor de calatorie presupune prezenta obligatorie a solicitantului la sediul Consulatului, inclusiv a minorilor, avand in vedere ca este necesara prelevarea amprentelor, fotografia si semnatura digitala. De asemenea, este necesara prezentarea in original a tuturor actelor necesare eliberarii documentelor de calatorie.

Introducerea noului tip de documente de calatorie a fost impusa de necesitatea ca Romania sa se alinieze la standardele europene (Schengen) in ceea ce priveste elementele de securitate si integrarea datelor biometrice.

Pasapoartele eliberate anterior (model vechi) raman valabile pana la expirare.

Detalii privind conditiile de eliberare si actele necesare pentru fiecare tip de documente de calatorie pot fi accesate pe site-ul Ambasadei Romaniei la Madrid (http://www.madrid.mae.ro/), sectiunea Servicii consulare.

Sursa: Romanian Global News

Nu este nici un comentariu.