Somajul in Spania a depasit in decembrie 3,9 milioane, in crestere cu peste 54,000 de persoane
Data 06/01/2010 13:52  Autor Energetick79  Accesari 1267  Limba Global
Rata şomajului în Spania creşte fără oprire. Numărul persoanelor fără un loc de muncă a ajuns în decembrie la 3,9 milioane în creştere cu peste 54.000 faţă de luna precedentă. La birourile de şomaj s-au format cozi uriaşe iar oamenii aşteaptă cu disperare soluţii.

Cifrele oficiale arată ca numărul celor rămaşi fără un loc de muncă în Spania a depăşit în decembrie 3,9 milioane, în creştere cu 25,4% faţă de ultima luna din 2008. Oameni de toate vârstele aşteaptă de luni întregi la cozile formate în fata birourilor de şomaj. Şi mulţi parcă şi-au pierdut speranţa.

Obiectivul Guvernului pentru 2010 este să ţină în frâu şomajul iar analiştii arată spre modelul altor state, precum Germania care la o populaţie aproape dublă faţă de Spania numără 3,4 milioane de oameni fără un loc de muncă.

"În primul rând ar trebui să dăm un exemplu. Şi să demonstrăm că putem ţine în frâu şomajul în Spania. În Europa cifrele legate de şomaj sunt mult mai reduse decât în ţara noastră, unde ajungem la 20%," consideră analistul Enrique Quemada.

Analiştii pun acestă situaţie pe seama faptului că în ultimul deceniu consumatorii şi companiile din Spania s-au împrumutat excesiv. O altă cauză a fost dependenţa de sectorul imobiliar a cărui prăbuşire a afectat serios cererea internă. Nu în ultimul rând o monedă euro tot mai puternică a făcut exporturile tot mai puţin competitive


srsa:money.ro
Nu este nici un comentariu.