Video! Dubaiul inaugureaza cea mai inalta cladire din lume
Data 04/01/2010 18:25  Autor Admin  Accesari 1009  Limba Global
http://image.stirileprotv.ro/media/images///400x300/Jan2010//60397977.jpgIronia face ca impresionanta cladire, un adevarat simbol al prosperitatii, sa fie inaugurata intr-o perioada in care Emiratul are mari probleme financiare. Inaltimea exacta a turnului este inca secreta si va fi probabil dezvaluita abia la inaugurare. In orice caz, constructorii spun ca intr-o zi senina de la etajul 124 se poate vedea pe o distanta de 80 de kilometri.

Ironia face ca impresionanta cladire, un adevarat simbol al prosperitatii, sa fie inaugurata intr-o perioada in care Emiratul are mari probleme financiare.

Inaltimea exacta a turnului este inca secreta si va fi probabil dezvaluita abia la inaugurare. In orice caz, constructorii spun ca intr-o zi senina de la etajul 124 se poate vedea pe o distanta de 80 de kilometri. De asemenea, aerul este considerabil mai rece si mai curat acolo sus.

Turnul este dotat cu cele mai rapide ascensoare din lume care merg cu 40 de kilometri pe ora asa incat in doua minute vizitatorul poate ajunge la ultimul etaj.

 

 

Dar inaugurarea turnului are loc intr-un moment dificil pentru economia Dubaiului, nevoit sa imprumute 25 de miliarde de dolari de la un alt emirat arab, Abu Dhabi.

Constructia turnului a costat, se pare, un miliard de dolari, dar dupa ce Emiratul a fost cuprins de criza imobiliara, nu mai este sigur ca investitia va fi recuperata.

Cele 1.044 de apartamente din turn s-au vandut si cu 20.000 de dolari metrul patrat, dar in acest moment preturile s-au injumatatit. Pe langa apartamente de lux si birouri, Burj Dubai include si un hotel decorat de creatorul de moda Giorgio Armani.

Alte date interesante

- Lucrarile de constructie au inceput in Ianuarie 2004; Burj Dubai este gata dupa 22 milioane de ore de lucru;

- Varful cladirii poate fi vazut, intr-o zi senina, de la 95 de kilometri departare;

 - Cantitatea totala de aluminiu folosita la construirea turnului echivaleaza cu cea utlizata la fabricarea a cinci aeronave Airbus A380;

- Betonul folosit pentru ridicarea Burj Dubai ar putea acoperi lejer 2.065 km de sosea; cantitatea folosita este echivalentul greutatii a 110.000 elefanti;

- Consumul de apa este estimat la aproape 1 milion de litri zilnic, in timp ce consumul de curent va echivala, in perioadele de varf,  cu 500.000 de becuri de 100 W aprinse in acelasi timp;

- Burj Dubai are 28.261 de panouri de sticla (instalate de 300 de specialisti) si, potrivit arabianbusiness.com, curatarea completa a fatadei ar dura intre trei si patru luni daca s-ar derula non-stop, in conditii meteo normale.

Sursa: StirileProTV.ro

Nu este nici un comentariu.