Premiul Nobel pentru literatura a fost atribuit scriitoarei de origine romana Herta Muller
Data 09/10/2009 02:16  Autor Energetick79  Accesari 1127  Limba Global
Laureatul Nobelului pentru literatură 2009 este scriitoarea germană de origine română Herta Muller, recompensată pentru onestitatea prozei în care descrie un piesaj al dezrădăcinării.

Născută într-o familie de şvabi din Banat, Herta Muller trăieşte de peste 20 de ani în Germania. Tema predilectă, aproape obsesivă a romanelor şi povestirilor scrise de ea este experienţa regimului comunist în România.
 

Apartenenţa la grupul de scriitori disidenţi de etnie germană din România, AKŢIONSGRUPE o aduce pe Herta Muller în atenţia Securităţii. Pentru că refuză să colaboreze este persecutată, iar prima ei carte, ''Şesuri'' apare în 1982 cenzurată.

În 1987, Muller emigrează în Germania. A fost propusă pentru prima oară la premiul Nobel în 1999 de către comunitatea academică din Germania. Scriitoarea a declarat în repetate rânduri că Nobelul nu este un obiectiv important pentru ea.

Hertei Muller i-au fost decernate premiul european pentru literatură ''Prix Aristeion'' şi premiul internaţional pentru literatură IMPAC-Dublin. În România, cărţile ei au fost traduse de scriitoarea Nora Iuga.

În 2008, laureatul a fost Jean-Marie Gustave Le Clézio (Franţa), pentru că este "scriitorul desprinderii, al aventurii poetice şi extazului senzual, exploratorul unei lumi umane aflate deasupra şi dedesubtul civilizaţiei predominante".


sursa: Realitatea.net

Nu este nici un comentariu.