Ambasada Germaniei la Bucureşti se distanţează de declaraţiile antiromâneşti ale lui Jurgen Ruttgers
Data 07/09/2009 15:21  Autor Admin  Accesari 1806  Limba Global
http://multimedia.realitatea.net/media/image/200909/w190/image_125231666459412400_1.jpgDeclaraţiile premierului landului Renania de Nord-Westfalia, Jürgen Rüttgers, nu reprezintă poziţia Guvernului federal german, a comunicat biroul de presă al Ambasadei Germaniei la Bucureşti. Ambasada Germaniei nu a dorit să facă alte comentarii pe acest subiect.

Declaraţiile ofensatoare la adresa românilor făcute de unul dintre fruntaşii CDU, Jürgen Rüttgers, care spune că lucrătorii de la fabrica Nokia de la Jucu sunt leneşi şi incompetenţi, inflamează din ce în ce mai mult scena politică din Germania şi se pare că vor avea consecinţe asupra politicianului, care este chemat în parlamentul local (Landtag) pentru a da explicaţii, potrivit presei germane. 

Opoziţia din Landtag-ul de la Düsseldorf, formată din SPD (social-democraţi) şi Verzi, doreşte să ştie exact de câte ori, în apariţiile sale electorale, a făcut Rüttgers uz de controversatele pasaje la adresa românilor, scrie Sueddeutsche Zeitung. Prima şedinţă a Parlamentului, după pauza de vară, începe miercuri. 

Parlamentul trebuie să îşi clarifice relaţia cu premierul, care, prin declaraţiile sale antiromâneşti, a adus "grave prejudicii" politicii externe, a declarat un vicepreşedinte al SPD, Ralf Jäger. 

De altfel, reprezentanţii SPD şi ai Verzilor consideră că scuzele politicianului CDU nu sunt credibile. "Declaraţiile sale nu sunt scăpări retorice, ci o intervenţie sistematică ce este caracterizată de xenofobie, în plină campanie electorală", a declarat Reiner Priggen, vicepreşedinte al Verzilor.

Ceea ce face liderul CDU ar fi, în opinia Verzilor, "rasism curat" şi acesta ar trebui să demisioneze din funcţia de premier al landului Renania de Nord-Westfalia (NRW). 

Renate Künast, reprezentantă a Verzilor, spune că Rüttgers este recidivist într-ale rasismului şi că scuzele sale nu sunt credibile. "Îi cer cancelarului Merkel să ia de îndată măsuri", spune aceasta, atrăgând atenţia că Rüttgers nu mai are integritate pentru a fi reprezentant al CDU. 

Jürgen Rüttgers este cunoscut pentru declaraţiile sale cu accente xenofobe. În 2000, în timpul campaniei electorale regionale acesta s-a impus prin sloganul "Copii în loc de indieni" (Kinder statt Inder), făcând referire la intenţia guvernului german de a atrage ingineri şi informaticieni din străinătate pentru a face faţă lipsei de forţă de muncă calificată. 

Şi ministrul de externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, candidatul SPD pentru postul de cancelar, a criticat dur declaraţiile xenofobe la adresa românilor făcute de fruntaşul partidului lui Angela Merkel, Jürgen Rüttgers (CDU), spunând că acestea aduc grave prejudicii politicii externe germane.

Steinmeier a declarat sâmbătă, în timpul unui miting electoral la Duisburg, că Rüttgers "a adus prejudicii atât de mari, încât politicii externe îi va fi foarte greu să remedieze pagubele făcute", potrivit Tagesspiegel

În plus, Steinmeier a spus, potrivit Focus, că este "o ruşine" că premierul landului NRW jigneşte românii şi ia în derâdere chinezii, asemenea declaraţii dând apă la moară extremiştilor. 

Partenerii de coaliţie de la FDP s-au abţinut, pentru moment, de la critici la adresa premierului NRW, dar s-a distanţat de declaraţiile acestuia cu precauţie, scrie Die Zeit. "Premierul a vrut să laude prin aceste metafore populiste competenţa lucrătorilor germani", a spus secretarul general al filialei SPD din landul NRW, Christian Lindner. Scopul lui Rüttgers este, în opinia lui Lindner, nobil, dar transpunerea acestuia a fost destul de necizelată. 

Gregor Gysi, liderul facţiunii Die Linke din Bundestag, a spus, referitor la declaraţiile premierului landului NRW, că acesta are o campanie electorală "periculoasă şi sărăcăcioasă". Gysi a spus că nivelul lui Rüttgers a scăzut considerabil prin aceste declaraţii xenofobe. În acelaşi timp, Gysi a atras atenţia că politicianul CDU nu ar trebui să atace românii şi chinezii, ci conducerea Nokia, care a decis mutarea fabricii de la Bochum la Jucu. 

Oficialii CDU i-au luat apărarea lui Jürgen Rüttgers, explicând că acesta încerca să ridice moralul muncitorilor din Nordrhein-Westfalen, întrucât există informaţii că mutarea fabricii nu ar fi rentabilă. "Ce este greşit la faptul că Jürgen Rüttgers apare cu acest subiect în faţa lucrătorilor din acel land?", a declarat Hendrik Wüst, secretarul general al partidului. 

De asemena, CDU respingea iniţial ideea unor scuze. Wüst a spus că este caracteristic pentru SPD, care se pare că a postat filmuleţul pe YouTube, să-l atace pe Rüttgers atunci când acesta se impune pentru a apăra cauza muncitorilor germani. 

Un vicepreşedinte al filialei SPD din landul NRW, Ralf Jäger, este însă foarte critic, spunând că declaraţiile despre români ale lui Rüttgers sunt "aproape xenofobe". 

Reiner Priggen, de la Partidul Verzilor, a spus că este o "deraiere fără margini", care nu poate fi acceptabilă pentru un politician de vârf. 

 

 


Sursa:
NewsIn & Realitatea.net
Nu este nici un comentariu.