Cum obtin romanii permisele de studiu in Elvetia de la 1 iunie 2009
Data 25/03/2009 17:52  Autor Webmaster  Accesari 2613  Limba Global
http://www.rgnpress.ro/images/stories/2008/2009/steag_Elvetia.jpgSeria de articole despre libera circulatie prezentate de avocatul Camelia Costea pentru Casa Romanilor in Elvetia continua cu procedura pentru obtinerea permiselor de studiu in Confederatia Elvetiana de catre solicitantii romani si bulgari, in vigoare incepand cu 1 iunie 2009, transmite Romanian Global News.  

1. Indeplinirea conditiilor generale pentru obtinerea permiselor de studiu

Cetatenii romani si bulgari care vor dori sa studieze in Confederatia Elvetiana trebuie sa dispuna de mijloacele financiare necesare pentru a se putea intretine pe toata durata studiului. In acest sens pot fi solicitate de catre autoritati extrase de cont sau alte dovezi sau garantii privind posibilitatile de intretinere (spatiul de locuit, rente, burse etc.)

2. Inscrierea la institutia de invatamant, de studiu sau de pregatire profesionala din Confederatia Elvetiana
Pentru identificarea si gasirea formei de invatamant, de studiu sau de pregatire profesionala dorita pot fi consultate paginile de web ale institutiilor de invatamant si se va urmari indeplinirea conditiilor solicitate de catre acestea si care pot diferi de la o unitate la alta (de exemplu cunoasterea limbii de studiu; unele universitati pretind trecerea unui examen de limba sau prezentarea unor atestate de cunoastere a limbii). Pentru cei care au urmat o parte a anilor de studii in tara este posibil sa le fie recunoscuta aceasta perioada in functie de perioada de studiu si materiile de invatamant studiate. Cu privire la indeplinirea conditiilor impuse de institutiile de invatamant trebuie contactate in mod direct aceste institutii. Tot institutiile de invatamant sunt cele care dispun cu privire la acordarea burselor de studii.

Persoanele care doresc sa se deplaseze personal in Elvetia in vederea identificarii institutiei de invatamant pot intra in Elvetia fara viza si pot ramane pe teritoriul Elvetiei timp de 90 de zile fara a fi necesara solicitarea unui permis de sedere. Este totusi necesar ca in termen de 8 zile de la intrarea in tara sa se inregistreze la primaria din localitatea unde vor locui. Totodata se recomanda sa se posede o asigurare medicala de calatorie.

Daca conditiile solicitate de institutia de invatamant sunt intrunite se poate solicita inscrierea la studiul sau pregatirea profesionala dorita.

Taxele si comisioanele percepute de universitatile elvetiene difera de la o institutie la alta si este posibil ca acestea sa fie mai mari pentru studentii Uniunii Europene decat pentru studentii elvetieni.
3. Obtinerea permisului de studii sau pregatire profesionala

Pentru obtinerea permisului de studii se va depune la Oficiul cantonal de Migratie o cerere tip de acordare a permisului si dovezile de indeplinire a conditiilor enuntate: actul de inscriere la institutia de invatamant, dovada detinerii mijloacelor financiare, alte documente care pot fi solicitate (diplome, cazier, cv etc.)

Totodata este necesar ca in primele 3 luni de la intrarea in Elvetia sa se incheie o asigurare medicala de sanatate. Alegerea asiguratorului este la latitudinea fiecarei persoane in parte. Mai multe informatii pot fi accesate pe site-ul Oficiului Federal pentru Asigurari Medicale: www.kvg.org.

4. Tipuri de permise de studii

- Tip B (permis de sedere): eliberat pentru o durata de studiu sau pregatire profesionala mai mare de 1 an; valabil 1 an; se reinnoieste anual pana la terminarea studiului sau pregatirii profesionale.
- Tip L (permis de scurta sedere): eliberat pentru o durata de studiu sau de pregatire profesionala de pana la 1 an; valabil pe o durata egala cu durata studiului sau a perioadei de pregatire profesionala de pana la un an.

5. Situatii care pot sa apara pe durata studiului sau a perioadei de pregatire profesionala

Persoanele aflate in Elvetia la studiu sau pregatire profesionala pot munci maxim 15 ore pe saptamana. Persoanele care doresc sa lucreze mai mult de 15 ore pe saptamana vor fi tratate ca si forta de munca si vor trebui sa solicite un permis de munca si nu unul de studii.

Persoanele care isi schimba domiciliul au obligatia de a incunostiinta autoritatile locale (primariile) atat la venirea cat si la plecarea din localitate.

Persoanele care se afla in posesia unui permis de sedere au dreptul la reunificarea familiei (aducerea familiei in Elvetia) daca poseda suficiente mijloace financiare pentru intretinerea acestora si o locuinta corespunzatoare. Membrii de familie sunt considerati sotul/sotia si copiii minori. Membrii de familie vor obtine un permis de sedere de aceeasi durata cu titularul dreptului si au la randul lor dreptul de a munci in Elvetia indiferent daca sunt la randul lor cetateni ai unor state membre UE sau nu. Copiii au dreptul de a urma o unitate de invatamant. Invatamantul este obligatoriu iar invatamantul public este gratuit incepand cu cei doi ani pregatitori anterior inceperii scolii.

 6. Recunoasterea diplomelor

Tot in baza acestui acord exista o recunoastere reciproca a diplomelor profesionale. Pentru tarile membre ale UE sunt recunoscute, in principiu, calificarile profesionale daca acestea corespund unor standarde minime. Recunoasterea este pevazuta doar pentru profesii care sunt reglementate si recunoscute prin diplome oficiale. In plus este necesar ca formarea profesionala din diferitele tari sa aiba acelasi nivel. Un acord bilateral de recunoastere reciproca a diplomelor este incheiat de Confederatia Elvetiana cu fiecare dintre statele membre UE carora li se aplica Acordul de libera circulatie.

Informatii privind recunoasterea diplomelor se pot obtine de la Federal Office for Professional Education and Technology Berne www.bbt.admin.ch iar cu privire la recunoasterea gradelor universitare de la Swiss ENIC Berne www.crus.ch/deutsch/enic.

7. Recunoasterea profesiilor

Uniunea Europeana a emis recomandari speciale pentru recunoasterea catorva activitati profesionale precum: medic, dentist, farmacist, chirurg veterinar, asistenta medicala, avocat si arhitect. Aceasta inseamna ca aceste persoane pot sa-si exercite profesia si in Elvetia. Mai multe informatii se pot obtine de la organizatiile profesionale ale fiecareia dintre aceste profesii in parte, din cantonul in care se doreste exercitarea profesiei. Conditiile si procedurile pot sa difere de la un conton la altul.

Observatii:
Aceasta procedura se completeaza cu:

- conditiile generale pentru obtinerea permiselor de sedere in Confederatia Elvetiana

- obtinerea permiselor de studii

- desfasurarea activitatilor independente si transfrontaliere.

Articolele din aceasta serie au fost redactate pe baza Instructiunilor de punere in aplicare a Protocolului II si vor fi actualizate in functie de normele si instructiunile pe care autoritatile elvetiene le vor emite pe parcursul punerii in aplicarea a Protocolului II, precum si in functie de situatiile practice care vor aparea.

Instructiunile de punere in aplicare a Protocolului II ne-au fost puse la dispozitie prin amabilitatea domnului ambasador al Romaniei in Elvetia, Ionel Nicu Sava. Informatii pe aceasta tema puteti gasi si pe site-ul Ambasadei Romaniei la Berna: www.berna.mae.ro

Firmele de avocatura nu pot intermedia obtinerea contractelor de munca insa pot consilia, reprezenta sau asista persoanele interesate pe parcursul incheierii contractelor si a derularii procedurilor de obtinere mai rapida a permiselor de sedere, de munca sau de studii, atat pentu titulari cat si pentru membrii de familie ai acestora.

Sursa: www.rgnpress.ro

Nu este nici un comentariu.