Revolta impotriva detinatorului drepturilor tv din Liga I
Data 04/03/2009 16:51  Autor Webmaster  Accesari 1092  Limba Global
http://img3.rol.ro/images/2009/03/04_news_img_130742_98079.jpgMicrobistii romani sunt privati de posibilitatea de a urmari la televiziune echipa cu cei mai multi suporteri din tara. Ieri, Consortiul format din RCS-RDS si Antena 1 a anuntat Liga Profesionista de fotbal ca "partida FC Brasov - Steaua nu va mai fi transmisa din motive tehnice si economice, dar si din cauza schimbarii datei de disputare a meciului.

Astfel, s-a ajuns ca nici macar acei 33 la suta de abonati ai RCS sa nu mai poata urmari derby-ul etapei a doua a returului. Purtate in ultimele sapte luni, negocierile dintre detinatorii drepturilor tv si alte televiziuni sau operatori de cablu nu au avut o finalitate nici pana in prezent. Mai mult, criza economica a diminuat sansele ca un alt post tv sa-si mai manifeste dorinta de a achizitiona partide din Liga I.

Detinatorul drepturilor tv din Liga I, Consortiul format din RCS-RDS si Antena 1 (care a platit suma de 102 milioane de euro pentru urmatoarele trei sezoane), a refuzat sistematic sa cedeze postul Gsp TV si altor operatori de cablu. Pierderile sunt imense cu fiecare etapa care nu a fost vazuta decat de o treime din publicul amator de fotbal (cel abonat la RCS si Digi TV), pana la ora actuala adunandu-se nu mai putin de 18 etape "invizibile din campionatul national. Etapa din acest weekend, a doua a returului, aduce o veste neplacuta pentru cele 6 milioane de suporteri ai Stelei, dar nu numai: echipa din Ghencea nu va fi televizata in acest weekend. Initial, meciul dintre FC Brasov si Steaua fusese programat duminica, de la ora 15.30, apoi data si ora au fost modificate pentru vineri, ora 20.45. Saptamana trecuta, LPF a revenit la prima programare, si anume duminica, de la ora 15.30, pentru ca ieri sa fie anuntata partida pentru duminica, ora 15.00, fara a fi insa televizata. Explicatii dau fiecare dintre partile implicate, insa cel care sufera este microbistul roman. "In data de 12 februarie, clubul FC Brasov a trimis o adresa catre LPF si catre toti cei interesati, adica si catre noi, prin care comunicau ca nocturna poate fi pusa in functiune inca din etapa a 18-a. In consecinta, Liga Profesionista a programat meciul pentru vineri, iar noi am intocmit o schema, care tine de mai multe aspecte, tehnice, economice si asa mai departe. Apoi, in data de 26 februarie, FC Brasov a anuntat ca nocturna nu mai merge si va fi pusa in functiune abia dupa data de 15 martie, asa ca Liga a mutat meciul duminica. Am trimis si noi o scrisoare catre LPF si am vrut sa vedem daca putem sa modificam acea schema pe care o facusem initial, dar nu s-a putut, asa ca meciul nu va fi televizat, a explicat directorul postului, Radu Naum. Anticipand aceasta stare de fapt, seful LPF, Dumitru Dragomir, a declarat la inceputul campionatului ca "va iesi revolutie cand n-o sa fie televizata Steaua nici macar pe Gsp TV.

Brasovenii spera sa-si vanda toate biletele
Oficialii stelisti au luat foc la auzul vestii, stiindu-se influenta pe care presedintele brasovean Dinu Gheorghe o are asupra arbitrilor. "Faptul ca partida nu va fi televizata este un lucru pe care nu il acceptam la nivel de explicatie. Mi se pare imposibil de crezut ca nu poti sa gasesti niste generatoare ca sa pui nocturna in functiune. Nu stiu daca este vorba de sicane pe care vor sa le faca brasovenii inainte de meci, dar atitudinea lor este neserioasa, mai ales ca vorbim despre un club profesionist. Toate acestea apar dupa ce au anuntat LPF ca merge nocturna, iar dupa aceea s-au schimbat", a declarat presedintele Stelei, Valeriu Argaseala. Singurii avantajati sunt insa gazdele. Dinu Gheorghe a declarat ca ii este indiferent daca partida va fi sau nu televizata. "Nu am prea multe detalii, abia am aflat si eu, dar, sincer, nu ma preocupa atat de tare daca va fi sau nu televizat meciul. Nu am nici o putere de decizie si nici nu pot influenta acest lucru. Daca asa s-a decis, foarte bine, poate dam toate biletele, a spus oficialul brasovean. Arena "Tineretului are o capacitate de 12.500 de locuri, iar netelevizarea partidei ar putea face ca stadionul sa fie plin. Pentru meciul cu Steaua, intrarea va costa 200 de lei la fotolii, 80 de lei la tribuna acoperita, respectiv 50 lei la tribuna I si a II-a. Astfel, se asteapta ca suporterii "galben-negrilor sa ia cu asalt casele de bilete pentru a-si face abonamente sau pentru a-si procura tichete de meci. Pana ieri, clubul vanduse doar 400 de abonamente.

Doua treimi din populatie nu au acces la meciuri
In cele trei luni de pauza competitionala, marea problema a fanilor fotbalului autohton, televizarea confruntarilor din prima divizie, nu a fost rezolvata. Astfel, doar o treime din populatie va avea acces la grosul partidelor, difuzate pe Gsp TV, ceilalti 66 la suta urmand sa se multumeasca doar cu meciul transmis saptamanal de Antena 1. De altfel, audientele primei etape nu au fost foarte grozave, partidele autohtone fiind sub finala Cupei Ligii Angliei, transmisa de un alt post cu profil sportiv. Incercarea CNA de a rezolva problema accesului liber la meciurile din Liga I nu a fost incununata de succes, solutiile prezentate fiind departe de asteptari. Dupa doua-trei discutii purtate in sedintele CNA, problema a fost abandonata. Intalnirile din toamna trecuta, la care au participat Dan Matiescu, directorul general Antena 1, Alexandru Oprea, presedintele RCS&RDS, si membrii CNA nu au dus la rezultatul scontat. La adapostul contractului semnat cu LPF, reprezentantii consortiului care detine drepturile tv au o singura mare problema, faptul ca nu isi recupereaza banii investiti - 102 milioane de euro. Nici negocierile dintre detinatorii drepturilor si televiziunea publica nu au avut o finalitate, criza economica diminuand sansele ca un alt post tv sa-si mai manifeste dorinta de a achizitiona partide din Liga lui Mitica. In continuare, montarea unor antene Digi TV reprezinta singura solutie viabila, cu toate ca s-a demonstrat in turul de campionat ca iubitorii fotbalului nu s-au inghesuit sa faca acest lucru. In momentul de fata, RCS&RDS are aproximativ 1,1 milioane de abonati pe DTH, prin Digi TV, si 1,3 milioane de abonati pe cablu. In Romania exista 5,5 milioane de abonati la televiziuni prin cablu sau la platforme digitale.

"Initial, am programat meciul la ora 15.00. Am primit o hartie de la cei de la Brasov prin care ne instiintau ca la ora meciului cu Steaua va functiona instalatia de nocturna. Am decis imediat modificarea orei de incepere. Dupa cateva zile, cei de la Brasov ne-au trimis o alta hartie prin care ne anuntau ca nu pot disputa meciul in nocturna pentru ca cei de la Electrica nu au terminat lucrarea. S-a modificat din nou ora, asa cum se stabilise initial. Acum, cei de la Antena 1 ne-au trimis o informare prin care ne-au spus cu parere de rau ca nu vor putea televiza meciul din motive tehnice, in urma schimbarilor repetate ale orei de disputare.
(Dumitru Dragomir, presedinte LPF) Dan Nicolaie, Alexandru Traciuc

» vezi articolul original

sursa: rol.ro
sursa:

Nu este nici un comentariu.