Spania: 60.000 de imigranti risca sa_si piarda locuintele
Data 08/02/2009 13:55  Autor Webmaster  Accesari 926  Limba Global
http://www.ziare.com/_files/Image/news/665/tb_240_664679_0902_bani_bancnote_5_mil.jpgAproximativ 60.000 de persoane din Spania, majoritatea imigranti, risca sa fie dati afara din case incepand cu luna mai pentru ca nu-si mai pot plati ratele din cauza crizei economice.

"Stiu ca mai devreme sau mai tarziu imi voi pierde apartamentul", marturiseste Jorge Alexander Rodriguez, un columbian care locuieste de patru ani in Spania, pentru AFP si citat de NewsIn.

Ingropat in datorii si lovit de criza, el nu mai reuseste sa isi plateasca rata pentru locuinta de sase luni. Sotia lui este somera, iar veniturile cuplului, care locuieste in sudul Madridului cu cei doi copii, sunt mai mici decat rata lunara pe care trebuie s-o plateasca pentru apartamentul pe care l-au cumparat in urma cu doi ani.

Asemenea altor sute de mii de spanioli si imigranti care au dificultati financiare din cauza crizei economice, Jorge, in varsta de 36 de ani, nu-si imagina un astfel de scenariu cand, in plina euforie imobiliara, a obtinut fara probleme un imprumut.

Era o perioada lipsita de griji, iar bancile spaniole ofereau imprumuturi cu usurinta, fara sa acorde vreo importanta solvabilitatii celor care imprumutau banii.

"Cand am fost la banca sa fac imprumutul, sotia mea castiga 750 de euro pe luna, iar eu aproximativ aceeasi suma. Nu era insa suficient pentru a obtine un imprumut. (...) La banca ni s-a spus ca putem adauga o a treia persoana. Am ales un prieten, care figureaza pe hartie ca proprietar, dar nu da in realitate niciun ban", povesteste Jorge.

Cazul nu este singurul de acest fel, potrivit asociatiei AESCO (America Spain Solidarity Corporation), care ii consiliaza pe cei ce imprumuta si sunt presati de banci pentru ca nu mai au bani sa plateasca. Asociatia critica bancile care au permis acordarea de imprumuturi unor persoane insolvabile.

La fel ca aproximativ 90% dintre spaniolii care fac imprumuturi, pentru Jorge Alexander si sotia sa era prevazuta in contract o rata indexata in functie de Euribor, Euribor, o cotatie zilnica a dobanzilor pentru miscarile de capital interbancar pe piata monetara din Zona euro, care influenteaza direct ratele dobanzii la creditele pentru persoane fizice.

Euribor a crescut mult in ulitmii ani, asa ca rata lunara a crescut rapid de la 870 de euro la inceput la 1.300 doi ani mai tarziu.

"Nu mai putem plati", marturiseste Jorge, care lucreaza in domeniul constructiilor si stie ca, dupa locul de munca al sotiei, si al lui este in pericol.

"Banca mi-a propus doar sa prelungesc imprumutul cu cinci ani, ceea ce ar fi scazut rata lunara cu 100 de euro", in conditiile in care perioada inscrisa deja in contract este de 35 de ani.

Cazurile de acest gen s-au inmultit de cand Spania a intrat in criza, da asigurari Jhon Hernandez, un membru al AESCO.

 

Sursa: Ziare.com
Nu este nici un comentariu.