Romanii din Spania nu vor sa se intoarca acasa cu mana goala
Data 12/12/2008 12:48  Autor Webmaster  Accesari 1409  Limba Global
http://www.ziare.com/_files/Image/news/533/tb_240_532814_0812_imigranti.jpgImigrantii sunt printre cei mai afectati de criza economica in Spania, dar cei mai multi dintre ei decid sa ramana pentru ca le este rusine sa se intoarca in tarile de origine cu mainile goale.

Spania a creat mai multe locuri de munca si a atras mai multi imigranti decat orice alta tara din Europa in ultimul deceniu, in special datorita boomului din constructii.

Insa pe masura ce economia se contracta, companiile fac concedieri intr-un ritm alarmant, iar somajul a depasit 11% din trimestrul al treilea al anului, fiind cel mai mare din UE.

Imigrantii necalificati sunt cei mai afectati, somajul in randul acestora fiind estimat la 17%. Guvernul spaniol are programe de incurajare a imigrantilor care vor sa plece in tarile lor.

Circa cinci milioane de imigranti sunt inregistrati in Spania, tara cu 46 de milioane de locuitori, marocanii, romanii si ecuadorienii fiind cei mai numerosi.

Aproximativ 600 au intrat in programul guvernamental de repatriere in primele trei saptamani, dintr-un numar total de 87.000 care indeplinesc conditiile.

Ministrul muncii, Celestino Corbacho, spune ca nu se asteapta la un "exod masiv". "Intr-o familie cu copii la scoala, in care unul dintre soti lucreaza si celalalt nu, o asemenea decizie nu se ia decat cand chiar nu mai exista speranta", a explicat el.

Unii imigranti si lideri ai asociatiilor de imigranti spun ca se tem de umilinta de a se intoarce acasa cu mainile goale, altii spun ca au facut prea multe sacrificii pentru a renunta acum.

Miguel Stefanescu Fonda, presedintele FEDROM (Federatia asociatiilor de romani din Spania), contactat de NewsIn in noiembrie, a estimat ca un maxim 10% dintre romanii din Spania se vor intoarce in Romania, ingrijorati de criza financiara.

 
Sursa: Ziare.com
Nu este nici un comentariu.