Aproape 30.000 de romani imigranti se vor intoarce in tara in 2009
Data 27/11/2008 15:23  Autor Webmaster  Accesari 1603  Limba Global
http://www.ziare.com/_files/Image/news/505/tb_240_504062_0811_capsunari.jpgAproape 30.000 de romani s-ar putea intoarce in tara din Spania si Italia pana in luna martie a anului 2009, intrucat nu beneficiaza de niciun venit si nu se pot intretine in cele doua tari.


"Este vorba despre cei care au lucrat fara acte sau cei care nu au avut posibilitatea sa lucreze legal perioada necesara pentru a primi ajutor de somaj in Spania si Italia.

Din informatiile pe care le avem, multi dintre cei care stau acum in Spania si Italia s-au mutat impreuna pentru a-si putea plati chiriile, deoarece nu mai aveau bani", a declarat presedintele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, Ionel Muscalu, informeaza NewsIn.

Presedintele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) se asteapta ca multe dintre persoanele care se intorc sa fie muncitori necalificati sau cei care nu au putut sa-si exercite meseria in care sunt calificati in Romania. El a dat exemplul asistentelor medicale care lucreaza in Spania in domeniul social.

Ionel Muscalu a precizat ca la sfarsitul lunii octombrie erau inregistrati in Spania 31.000 de someri proveniti din Romania, respectiv 18.000 someri romani in Italia.

Reprezentantul ANOFM a mai spus ca piata fortei de munca din Romania poate absorbi pana la 130.000 de persoane care revin in tara si a exemplificat cu lucrarile publice comunitare care necesita un numar mare de angajati.

"In primele luni ale anului 2008 s-au platit din fondurile ANOFM indemnizatii la nivelul salariului minim pe economie pentru aproape 30.000 de someri incadrati in lucrari publice precum reparatii si intretinere scoli, poduri sau curatarea albiilor de rau", a mai spus Muscalu.

Potrivit acestuia, cei care se intorc pot fi angajati temporar daca nu-si pot gasi singuri de lucru pentru maximum un an de catre primarii si comunitatile locale si "pot beneficia de somaj daca vor cumula contributii timp de 12 luni in ultimii doi ani de activitate".
 
Sursa: Ziare.com
Nu este nici un comentariu.