Romanii pot contribui peste tot in lume la prosperitatea tarii in care traiesc
Data 29/10/2008 17:55  Autor Webmaster  Accesari 1215  Limba Global
http://www.rgnpress.ro/images/stories/2008/trim-4/mariana_paun_2.jpgPortalul Casa Romanilor din Elvetia prezenta cu cateva zile in urma candidatura presedintei Asociatiei romanilor din Geneva la Adunarea constituanta. In continuare Romanian Global News prezinta un interviu pe care Mariana Paun l-a acordat pentru Casa Romanilor. Cum comentati rezultatul alegerilor pentru Adunarea Constituanta?

Imi pare bine ca va fi un echilibru intre dreapta si stanga geneveza.  Din pacate structura pe varste nu este  satisfacatoare, jumatate au mai mult de 60 ani, tinerii sunt foarte putin reprezentati.
Cel mai rau mi-a parut ca au fost alesi 66 barbati si numai 14 femei (18%). Sa nu uitam totusi ca in 1847,  cand a fost elaborata actuala Constitutie, nici o femeie nu avea dreptul la o participare politica.
La aceste alegeri ati obtinut nu mai putin de 4402 de voturi. Cum comentati rezultatul ? Cum este acest rezultat in raport cu previziunile,  dinainte de vot, ale partidului din care faceti parte?
In primul rand multumesc tuturor celor care au votat pentru mine. Nu au fost  previziuni. Au fost doar 2 capete de lista, primul fost secretar de stat si director la Oficiul federal pentru mediul inconjurator si al doilea fost ambasador al Elvetiei la  Singapore si New York si fost secretar general al PDC-ului elvetian. Au fost alesi asa cum era de asteptat. Ceilalti alesi sunt, de asemenea, nume foarte cunoscute la Geneva. Cat despre mine, desi in masura din ce in ce mai mica, imi dau seama ca am avut inca, din pacate, inhibitia politica mostenita din Romania cea cu partid unic.
Ce planuri de viitor aveti pe scena politica a Genevei?
In legatura cu romanii am doua obiective principale:
1. La Geneva sunt cersetori si ma gandesc la o solutie optima pentru ei, pentru Elvetia si pentru Romania.
2. Pe data de 8 februarie 2009 se va vota extinderea acordului de libera circulatie a persoanelor la Romania si Bulgaria si voi milita pentru un rezultat favorabil. Noi toti ar trebui sa facem cunoscut faptul ca romanii sunt in general calificati si, peste tot in lume, pot contribui la prosperitatea tarii in care traiesc.
Mai adaug ca la sfarsitul lunii noiembrie voi fi la Alba-Iulia la Congresul spiritualitatii romanesti unde sunt invitati reprezentanti din 50 de tari. Voi face o descriere a activitatii romanilor din Elvetia si pana atunci rog pe toata lumea sa-si exprime ideile si doleantele pe care le voi transmite la Congres.
De asemenea Asociatia romanilor din Geneva a devenit un "Groupement", adica nu am reusit sa ne organizam. Este cazul majoritatii asociatiilor, doar Centrul cultural romanesc din Neuchatel este mai bine structurat. Profit de acesta ocazie sa fac apel la persoanele care vor sa facem o adevarata asociatie la Geneva sa-mi scrie pe adresa info@marianapaun.ch Această adresă e-mail este protejată împotriva spamului, JavaScript trebuie activat pentru a putea vizualiza pagina. .

Sursa: www.rgnpress.ro
Nu este nici un comentariu.