Copiii romanilor, obligati sa invete limba maghiara!
Data 20/10/2008 17:34  Autor Webmaster  Accesari 1052  Limba Global
http://img3.rol.ro/images/2008/10/20_1733_89788.jpg

Declaratiile, atat ale presedintelui UDMR, Marko Bela, cat si ale celorlalti lideri ai Secuimii care dau pe din afara de atata autonomie si referendumuri aprind mereu spiritele pe scena politica si nu numai.

 Nu poate sa treaca niciun week-end fara ca liderul UDMR sa-si dea in petic. Sambata, la Targu Mures el a afirmat, din nou, ca invatarea limbii maghiare in Transilvania ar trebui sa devina obligatorie, astfel ca un proiect de lege in acest sens va fi elaborat si prezentat de reprezentantii Uniunii "la momentul potrivit".
"In acest moment, si introducerea limbii maghiare ca optional ar fi un pas important. Dar eu, totusi, in perspectiva, ma gandesc la obligativitate. Si aceasta obligativitate ar fi un avantaj pentru copii", a spus Marko Bela. Departe de a fi una de fond, declaratia lui Marko Bela este, fara indoiala, una cu tenta electorala. Astfel, avand in vedere ca Romania este membra a Uniunii Europene, trebuie construita o alta Europa, inclusiv in ceea ce priveste limbile si culturile, spune liderul UDMR. Declaratiile lui Bela vin doar la cateva zile de la altele la fel de aiuritoare ca acelea referitoare la o noua reimpartire teritoriala a Romaniei pe regiuni.
"In perspectiva, ma gandesc la obligativitate. () Vom face si acest proiect de lege, la momentul potrivit, cand are sanse sa fie acceptat. Nu avem inca un astfel de proiect, am facut aceasta propunere, am ridicat problema si fiti linistiti ca noi suntem consecventi. Cand vom vedea ca momentul este potrivit, atunci vom veni si cu acest proiect. Dar nu in perioada campaniei electorale", a precizat Marko Bela.
"Incet-incet vom considera necesar ca toata lumea sa invete limba engleza, fiindca este principala limba de comunicare in UE", a spus Marko Bela, care a aratat ca nu vede niciun dezavantaj daca la Sfantu Gheorghe sau la Targu Mures si copii romani ar invata limba maghiara.
"Care e singurul argument impotriva? Singurul argument este ca suntem in Romania. Da, suntem in Romania si de aceea nu vrem sa instituim, bineinteles, o astfel de regula pentru toata tara. Nu e vorba de asa ceva. Dar in aceste zone, in aceste localitati unde traim impreuna si unde e un avantaj in viata cotidiana sa cunosti limba celeilalte comunitati, e un avantaj, e un castig, de ce n-am oferi aceasta sansa tuturor copiilor, ceea ce se poate face bineinteles numai prin obligativitatea invatarii limbii celuilalt. Da, cred ca va trebui sa ajungem la astfel de reglementari si incet-incet se va intelege acest lucru", a mai spus politicianul, citat de Agerpres.
Marko Bela crede ca limba maghiara ar trebui invatata de la varsta la care copilul deja poate sa invete si o alta limba.
"Nu din gradinita, nu sunt de acord cu asa ceva. In rest, e o problema legata de metodologie, profesorii, specialistii trebuie sa stabileasca acest lucru, care e clasa potrivita pentru a invata o astfel de limba. Vom face si acest proiect de lege la momentul potrivit, cand are sanse sa fie acceptat. Nu avem inca un astfel de proiect, am facut aceasta propunere, am ridicat problema si fiti linistiti ca noi suntem consecventi. Cand vom vedea ca momentul este potrivit atunci vom veni si cu acest proiect", a accentuat presedintele UDMR. Campania electorala, desi inceputa de mult, mai are un pic si va fi lansata si in mod oficial. Cum etnicii maghiari sunt impartiti acum in mai multe tabere, UDMR (care pana acum a reprezentat principala forta in regiune) trebuie sa-si regandeasca strategia, sa vina cu alte oferte daca a vazut, cel putin deocamdata, ca povestea cu autonomia teritoriala nu mai prinde. Deocamdata batalia se da pe alt teren la fel de sensibil, cel al limbii oficiale.

» vezi articolul original


sursa:

Nu este nici un comentariu.