Un roman studiaza la NASA inundatiile din Romania
Data 18/10/2008 15:45  Autor Webmaster  Accesari 1142  Limba Global
http://www.ziare.com/_files/Image/news/437/tb_240_436220_0810_mircea_grecu.jpgUn roman studiaza la NASA predictiile pentru inundatii, chiar si pe cele din Romania, fiind unul dintre cei mai apreciati cercetatori cu care Romania se mandreste peste hotare.

Intr-un interviu acordat cotidianului Gandul, Mircea Grecu, in varsta de 39 de ani, spune ca abia asteapta sa isi aduca si fetita, alaturi de el si de sotie in State.


Romanul a avut dintotdeauna o pasiune pentru matematica iar rezultatele sale la olimpiade si seriozitatea cu care a tratat studiile de mecanica fluidelor la Facultatea de Utilaj Tehnologic din cadrul Universitatii Tehnice de Constructii din Bucuresti (UTCB) l-au aruncat tocmai dincolo de Ocean.

Era deja asistent universitar, cand a aplicat pentru o bursa de doctorat, la Iowa Institute of Hydrolic Research, una dintre cele mai specializate scoli din domeniu. Dar ca sa ajungi insa sa fii cooptat in echipa NASA, trebuie sa te faci remarcat.

Inginerul roman venise la Institutul Iowa cu un scop clar: "Imi doream sa incep sa lucrez cat mai repede, nu voiam cursuri predate, voiam sa fac cercetare", marturiseste acesta. Daca s-ar fi angajat ca inginer, ar fi castigat mult mai bine, dar s-a multumit cu bursa de doctorat. A inceput sa lucreze la teza, indrumat de un hidrolog de origine poloneza interesat de predictia riscului de producere a inundatiilor.

"Exista cateodata probleme. Din cauza fenomenului de refractie, undele radar lovesc pamantul si nu se mai propaga in atmosfera. Aceasta propagare anormala se numeste ecou fals. Ai ecouri false - prezici inundatii false si evacuezi degeaba oamenii. Asa ca am elaborat un algoritm care, aplicat datelor radar, detecteaza ecourile false si le deosebeste de cele normale. Algoritmul acesta este o reteta matematica, incorporata intr-un limbaj de programare. Asa a iesit un soft pe care-l folosesc cei din comunitatea stiintifica", explica inginerul roman.

Dupa ce a studiat, vreme de trei ani, predictia precipitatiilor pe termen scurt si s-a ales cu o diploma de doctor, a inceput colaborarea cu Universitatea din Conneticut. Inginerul roman stia ca exista mari sanse sa prinda un internship la NASA. Celebra agentie spatiala americana finanta, de ceva vreme, programe de cercetare axate pe imbunatatirea predictiilor precipitatiilor.

"Eu am lucrat la elaborarea unei metode care sa foloseasca informatiile transmise atat de radare terestre, cat si de cele amplasate in spatiul extraterestru, pentru o estimare cat mai exacta a inundatiilor. In urma studiului, a iesit un articol stiintific, prin care aratam ca metoda e potential mai buna", a povestit cercetatorul.

Proiectele in care s-a implicat romanul sunt extrem de valoroase mai ales pentru ca Statele Unite lucreaza intens la actualizarea sistemelor radar, teritoriul american fiind maturat adesea de uragane.

Evaluand datele din trecut, cercetatorul Mircea Grecu isi poate da seama cat de buna este o predictie. "Acum studiem, cu alte metode, un caz din 23 august 2005. Atunci, in Romania, s-au produs mai multe inundatii. Practic, analizam datele de acum trei ani si incercam sa imbunatatim predictiile viitoare", mai spune Mircea Grecu.


 

Sursa: Ziare.com
Nu este nici un comentariu.