Afla aici cum a participat selectionerul Piturca in istoria
Data 16/10/2008 17:32  Autor Energetick79  Accesari 1401  Limba Global
Victor Piţurcă a fost ridicat, joi, de pe Aeroportul Otopeni, de către procurorii anticorupţie, care au emis mandat de aducere pe numele său în dosarul Valiza, deoarcece nu s-a prezentat la audieri.

Piţurcă se întorcea de la Viena, unde a urmărit un meci între naţionalele Austriei şi Serbiei, scor1-3, din grupa a VII-a din care face parte şi România, avionul aterizând la Bucureşti la ora 16.20. Ziariştii sportivi aflaţi la Otopeni l-au aşteptat vreme de o oră, dar Piţurcă nu şi-a făcut apariţia, pentru că fusese deja ridicat. Dintre membrii delegaţiei sportive, a ieşit doar Ştefan Iovan, secundul lui Piţurcă.


La ora transmiterii acestei ştiri, Piţurcă este dus de procurori către DNA. Contactat, Piţurcă a declarat, din maşina procurorilor, că poate vorbi abia peste o oră.

"Este o acţiune în desfăşurare", a declarat Livia Săplăcan, purtător de cuvânt al DNA.

Avocatul lui Gigi Becali, Cătălin Dancu, a declarat, pe 9 octombrie, că Victor Piţurcă este învinuit pentru favorizarea infractorului, în dosarul în care procurorii anticorupţie anchetează posibile fapte de corupţie săvârşite de Gigi Becali, care ar fi vrut să premieze jucătorii de la U Cluj.

Cătălin Dancu afirmă că Piţurcă ar fi cercetat pentru că ar fi semnat, ca martor, un precontract de vânzare-cumpărare semnat de Gigi Becali şi omul de afaceri Radu Marino.

Ordonanţa de învinuire a selecţionerului a fost semnată pe 4 octombrie, spune Dancu. DNA nu confirmă sau infirmă punerea sub învinuire a lui Piţurcă.

Surse judiciare declară, pentru NewsIn, că dosarul este aproape de finalizare şi, de săptămâna viitoare, cei învinuiţi vor fi chemaţi să li se prezinte materialul de urmărire penală.

Selecţionerul echipei naţionale, Victor Piţurcă, a fost citat, pe 25 septembrie, ca martor la DNA, în dosarul în care procurorii anticorupţie anchetează posibile fapte de corupţie săvârşite de Gigi Becali, care ar fi vrut să premieze jucătorii de la U. Cluj dacă ar fi câştigat meciul cu CFR Cluj.

"Piţurcă e cel care a semnat, ca martor, antecontractul de vânzare-cumpărare, prin care Becali urma să cumpere un imobil de la Radu Marino, acesta din urmă fiind pus sub învinuire pentru favorizarea infractorului. Din acest motiv, a fost chemat Piţurcă. El e doar martor", au declarat, pentru NewsIn, surse judiciare.

DNA l-a pus, miercuri, 17 septembrie, sub învinuire, în dosarul "Valiza", pentru favorizarea infractorului, pe Radu Marino, persoana de la care Gigi Becali spune că vroia să cumpere terenuri în Cluj, cu banii despre care procurorii spun că vroia să-i premieze pe jucătorii de la U. Cluj, susţin surse judiciare.

La ieşirea de la DNA, clujeanul Radu Marino nu a dorit să dea declaraţii presei.

Patronul Stelei, Gigi Becali, a susţinut public, de mai multe ori, că a semnat cu Radu Marino, în aprilie 2008, un antecontract de vânzare-cumpărare a unui imobil, iar martori au fost antrenorul echipei naţionale, Victor Piţurcă, şi un fost luptător anticomunist şi membru PNG, Radu Volcinschi.

Antecontractul a fost întocmit în biroul avocatei clujene Florentina Ciul, care a fost pusă şi ea sub învinurie pentru favorizarea infractorului.

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au respins, marţi, 22 iulie, ca inadminsibilă acţiunea vicepreşedintelui Steaua, Teia Sponte, prin care acesta cere ridicarea sechestrului asigurator pe suma de 1,7 milioane de euro cu care, potrivit procurorilor, Gigi Becali ar fi trebuit să îi premieze pe jucătorii U Cluj.

Teia Sponte susţine, în acţiunea depusă la instanţă, că banii aceia erau daţi de George Becali pentru a cumpăra terenuri în Cluj şi nu pentru a premia jucătorii Universităţii Cluj în eventualitatea în care aceştia câştigau meciul cu CFR Cluj.

Totuşi, avocatul lui Teia Sponte, Cătălin Dancu, a explicat, pe 15 iulie, că "acţiunea în instanţa a devenit inadmisibilă din cauza deciziei 57/2007 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a intrat în vigoare în anul 2008, conform căreia orice plângere împotriva măsurilor asiguratorii luate de anchetatori se poate face în faza de urmărire penală numai în faţa procurorilor şi nu a judecătorilor. Această decizie a Curţii Supreme a fost publicată după ce am intentat acest proces şi de aceea nu ştiam de ea", a adăugat avocatul lui Teia Sponte.

DNA a anunţat, în data de 9 mai, că a început urmărirea penală împotriva lui Gigi Becali pentru dare de mită şi a lui Anton Doboş pentru complicitate la luare de mită, alte două persoane fiind anchetate pentru complicitate la dare şi luare de mită. Cele două persoane sunt Teia Sponte, persoană din anturajul lui Becali - în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la dare de mită - şi Traian Bendorfean, cunoştinţă a lui Doboş, cercetat pentru complicitate la luare de mită.

În perioada 5-7 mai 2008, Becali a oferit direct şi indirect suma de 1,7 milioane euro lui Anton Doboş, preşedintele clubului Universitatea Cluj, precum şi unor jucători ai acestei echipe, pentru ca, în ultima etapă a campionatului de fotbal al României 2007-2008, din data de 7 mai 2008, clubul universitar să îşi apere corect şansele de joc şi să facă tot ce este posibil pentru a obţine cel puţin un rezultat de egalitate în meciul cu echipa CFR Cluj, contracandidata echipei FC Steaua Bucureşti la câştigarea titlului de campioană. În aceste activităţi a fost angrenat şi Traian Bendorfean, informează DNA.

În data de 7 mai 2008, asupra lui Teia Sponte, aflat în Cluj-Napoca, a fost găsită suma de 1,7 milioane de euro, care a fost indisponibilizată de procurori prin instituirea sechestrului asigurator, în baza art.163 din Codul de procedură penală, raportat la art.255 alin. 4, Cod penal.

 

Sursa: NewsIN

Nu este nici un comentariu.