Parlamentul European cere Elvetiei sa mareasca substantial numarul permiselor de munca pentru romani
Data 10/10/2008 16:01  Autor Admin  Accesari 1089  Limba Global
http://www.rgnpress.ro/images/stories/2008/trim-3/parlament-european.jpgCa urmare a aderarii Romaniei si Bulgariei la UE, Parlamentul European isi va da avizul conform cu privire la proiectul de decizie a Consiliului privind semnarea celui de-al doilea protocol la Acordul privind libera circulatie a persoane intre UE-27 si Confederatia Elvetiana, transmite Prompt Media, preluat de Romanian Global News.

Prin raportul redactat de Marian-Jean Marinescu (PPE-DE, Romania), adoptat cu 493 voturi pentru, 48 impotriva si 30 abtineri, Parlamentul European si-a dat avizul conform cu privire la incheierea protocolului mentionat.
Cadrul juridic dintre UE si Confederatia Elvetiana este reglementat de mai multe acorduri sectoriale, printre care si  acordul privind libera circulatie a persoanelor (semnat la 21 iunie 1999 si in vigoare de  la 1 iunie 2002). Ca urmare a aderarii celor zece noi state membre UE (UE-10), la 1 mai 2004, a fost semnat un prim protocol prin care se extinde aria de actiunea a acordului asupra statelor UE-10. Prezentul protocol reprezinta "extinderea logica" a acordului UE-25 la UE-27.
Protocolul ofera Elvetiei dreptul de a mentine limite cantitative pentru lucratorii angajati si pentru lucratorii independenti din Romania si Bulgaria pentru a facilita treptat accesul celor doua nationalitati pe piata elvetiana a fortei de munca cu grupuri mai mari admise in fiecare an, dar in functie de cererea de forta de munca din Elvetia si de statisticile privitoare la ocuparea fortei de munca. Protocolul include, de asemenea, o clauza speciala de protectie care permite Elvetiei,  pentru o perioada de 10 ani de la intrarea in vigoare a protocolului, sa solicite contingente de limitare a numarului de imigranti, in cazul in care numarul de noi permise de sedere depaseste intr-un anumit an media ultimilor trei ani cu mai mult de 10%. Pentru anul urmator, Elvetia poate limita numarul de noi permise de sedere la media  ultimilor trei ani plus 5%.
Conform acordului, extinderea acestuia este supusa referendumurilor optionale care evalueaza pozitia cetatenilor elvetieni cu privire la acest aspect. Luand in considerare ca referendumul cu privire la deschiderea pietei muncii elvetiene catre cele doua noi state membre este prevazut pana in mai 2009 si ca intrarea in vigoare a prezentului protocol va fi aplicabila in urma acestui referendum, perioada prevazuta de aceasta clauza speciala de protectie ar putea dura pana in anul 2019.
Aceste limite cantitative cu privire la accesul lucratorilor angajati in Elvetia si al lucratorilor independenti resortisanti ai Bulgariei si Romaniei sunt aplicabile pentru urmatoarele doua categorii de sedere: sedere pentru o perioada mai mare de patru luni si mai mica de un an (pe termen scurt) si sedere pentru o perioada mai mare sau egala cu un an (pe termen lung).
Pe intreaga perioada de tranzitie de cinci ani, contingentele pentru noile permise de sedere pentru Romania si Bulgaria vor creste de la 3.620 la 9.090 (sedere pe termen scurt) si de la 362 la 1.046 (sedere pe termen lung).

Sursa: www.rgnpress.ro
Nu este nici un comentariu.