Elvetia face referendum pentru a accepta libera circulatie a romanilor
Data 07/10/2008 15:32  Autor Admin  Accesari 1261  Limba Global
http://www.ziare.com/_files/Image/news/430/tb_240_429666_0810_romanes.jpgElvetienii vor decide printr-un referendum, pe 8 februarie 2009, daca acorda drept la libera circulatie in tara lor pentru romani si bulgari.

Grupurile care au cerut organizarea referendumului sunt Comitetul pentru referendum "Libera circulatie a persoanelor - Poporul trebuie sa decida", Comitetul contra Liberei Circulatii pentru Bulgaria si Romania, Presseclub Schweiz si Tinerii Democrati de Centru, informeaza Associated Press.


Aceste organizatii au reusit sa stranga 51.348 de semnaturi in favoarea organizarii referendumului, din care au fost validate 51.348, suficiente pentru organizarea scrutinului, care va avea loc la 8 februarie 2009.

In prezent, romanii pot intra in Elvetia pe baza pasaportului, a carui valabilitate trebuie sa depaseasca cu trei luni data iesirii din Elvetia.

Cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in aceasta tara pentru a lucra sau a studia au nevoie de viza de intrare.

Daca romanii si bulgarii vor primi dreptul de libera circulatie pe teritoriul elvetian, li se va deschide calea si catre ocuparea unor locuri de munca in cantoane, ceea ce ingrijoreaza partidele de dreapta.

Unii din membrii Uniunii Democratice de Centru (dreapta nationalista, majoritara in Consiliul National elvetian) invoca si infractionalitatea crescuta in randul romanilor si bulgarilor pentru a respinge extinderea dreptului la libera circulatie pentru acestia.

In cazul in care elvetienii vor vota la referendum contra liberei circulatii a cetatenilor UE, toate acordurile bilaterale dintre Elvetia si Uniune vor fi repuse in discutie, inclusiv accesul liber al firmelor elvetiene la piata comunitara europeana.

UE nu accepta aplicarea unui tratament discriminatoriu pentru ultimele doua state care au aderat la Uniunea Europeana.

 

Sursa: Ziare.com
Nu este nici un comentariu.