Romania, de-a curmezisul UE
Data 14/08/2008 11:58  Autor Energetick79  Accesari 1167  Limba Global
Scapata din chingile raportului pe Justitie al Comisiei Europene si imbatata cu apa rece dupa ce a vazut ca bulgarii sunt mai criticati, Romania s-a pus, de doua ori in ultimele zile, de-a curmezisul Uniunii Europene.

Actiune inghitita cu noduri la Bruxelles care, mai printre dinti mai cu voce tare, zice ca nu-i a buna cu urmatorul raport, cel de anul viitor. Numai ca pana atunci mai e timp.Desi Comisia Europeana a evitat sa comenteze explicit decizia Parlamentului de a-i scapa pe Adrian Nastase si pe Miron Mitrea de urmarirea penala, blocarea anchetelor DNA risca sa arunce in aer eforturile de a scapa de mecanismul de monitorizare pe Justitie.

Mai mult, Parlamentul a condamnat Romania sa ramana la statutul de tara la mana a doua in UE. "Votul Parlamentului nu va ramane fara urmari la Bruxelles", a declarat pentru Cotidianul Martin Selmayr, purtator de cuvant al Comisiei Europene.

"E pacat ca Parlamentul cauta sa protejeze pe cineva acuzat de infractiuni destul de importante", a apreciat si liderul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE), Graham Watson. Pana si vicepresedintele socialist din PE, Hannes Swoboda, a spus ca "in general, Parlamentul nu ar trebui sa intervina in acuzatiile de coruptie. E spre binele tarii si al acuzatilor sa se elibereze de orice fel de acuzatii, pentru ca daca intervii asa si spui nu, nu vom permite anchetarea, atunci mereu va plana o umbra de indoiala." Romania insa, ca o baba surda, s-a facut ca nu aude "clopotele" Uniunii, iar raul ramane facut.

In Raportul pe Justitie de luna trecuta, Comisia a criticat insistent si repetat Parlamentul si inalta Curte de Casatie si Justitie pentru inghetarea anchetelor in cazurile demnitarilor. "Nu s-a inregistrat nici un progres real in zece cazuri-cheie in care sunt implicati fosti ministri.

Acest lucru se datoreaza, pe de o parte, faptului ca Parlamentul a blocat urmarirea penala, iar pe de alta parte, respingerii cazurilor de catre inalta Curte de Casatie si Justitie, care a invalidat deciziile anterioare. Incapacitatea de a avansa in aceste cazuri compromite eforturile pozitive intreprinse in etapa premergatoare procesului", se arata in Raport.

Mesajul Comisiei Europene pentru Legislativul roman era atunci clar si ferm: Combaterea coruptiei trebuie depolitizata si trebuie permisa continuarea anchetelor la nivel inalt. In loc de conformare, ce a facut Romania? A politizat justitia, cu varf si indesat.

Bucurestiul s-a opus Bruxelles-ului si atunci cand ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a refuzat sa prelungeasca mandatul sefului DNA, Daniel Morar. Foarte apreciat de oficialii Comisiei Europene, DNA-ul a fost, practic, singura institutie laudata in raportul pe Justitie, iar Daniel Morar este clar preferat in fata procuroarei Monica Serbanescu.

Pe culoarele Comisiei se discuta, potrivit presei germane, cum ca Monica Serbanescu nu este deloc privita cu ochi buni, pentru ca e o fosta colaboratoare a lui Ilie Botos, considerat de Bruxelles un om al vechilor structuri, care s-a opus reformelor initiate de Monica Macovei.

Ce-i drept insa, mult iubitul Daniel Morar ar putea ajunge direct in curtea Comisiei Europene, daca va accepta postul de ministru-consilier ca inalt reprezentant al Ministerului Justitiei la Bruxelles, infiintat miercuri de Guvern. 


 
 
 
Sursa: Ziare.com
 
Nu este nici un comentariu.