Amprentarea rromilor din Italia naste dispute intre europarlamentarii romani
Data 10/07/2008 10:54  Autor Energetick79  Accesari 1115  Limba Global
Europarlamentarii PNL sustin ca reprezentantii PD-L prefera sa fie tacuti in cazul deciziei amprentarii rromilor din Italia, pentru a nu supara grupul PPE, in timp ce democrat-liberalii considera ca rezolutia dezbatuta in forul legislativ, sustinuta si de liberali, se bazeaza pe documente false.

Disputa a luat nastere pe fondul dezbaterilor din PE privind decizia de Guvernului italian de ampretarea a rromilor, in cursul zilei de joi plenul forului european urmand sa adopte o rezolutie prin care europarlamentarii vor sa ia atitudine fata de astfel de practici

La fel ca si la sfarsitul anului trecut, cand s-a discutat o rezolutie in PE generata de cazul Mailat din Italia, si amprentarea rromilor, decizie luata de Guvernul italian, a starnit acuze reciproce din partea europarlamentarilor liberali si democrat-liberali.

Eurodeputatul PNL Renate Weber a precizat ca dintre colegii democrat-liberali doar Marian Jean Marinescu a avut o interventie in plenul PE, luni, cand au avut loc dezbaterile pe subiect, restul preferand tacerea, in conditiile in care grupul popularilor nu agreaza o rezolutie impotriva masurii italiene.

Weber s-a referit si la tacerea presedintelui Traian Basescu pe tema amprentarii rromilor, conchizand ca democrat-liberalii "sunt alaturi de Berlusconi".

Eurodeputatul PNL a subliniat ca si abtinerea "spune ceva". Totusi, liberalul a apreciat discursul colegului Marinescu.

La randul sau, europarlamentarul liberal Adina Valean, a precizat ca in subiectul amprentarii rromilor, "se repeta povestea din noiembrie", generata de cazul Mailat."Nu stiu ce vor face romanii (din grupul PPE - n.r.), pana acum s-a dovedit ca tin cu grupul", a afirmat ea, precizand ca, in astfel de chestiuni, ar trebuie sa fie o legatura de principiu intre reprezentantii aceleiasi tari, iar nu de grup.

Valean a sustinut ca PPE, ca si in noiembrie, doreste sa "acopere" Guvernul italian, care este "unul dintre guvernele de marca ale grupului".

Eurodeputatul PNL a subliniat ca, in discursul sau in plenul PE, Marian Jean Marinescu "nu a criticat" Guvernul italian pentru masura amprentarii, ci a avut doar o "frumoasa intorsatura de condei", fara sa-i atace pe italieni.

Viceliderul grupului PNL din Parlamentul Romaniei, Nicolae Popa, a spus, in chestiunea deciziei Guvernului italian de amprentare a rromilor, ca reprezentantii PD-L "au adoptat o pozitie ingaduitoare, solidarizandu-se cu pozitia colegilor italieni din Grupul PPE popular european".

"Aceasta lipsa de reactie a reprezentantilor PD-L pe o problema care ne vizeaza direct, dovedeste faptul ca interesele lor de grup si de partid sunt mai presus decat interesele nationale. Europarlamentarii PD-L, destul de vocali in alte ocazii si in special in cele legate de politica interna, au preferat tacerea si de aceasta data, ca si in cazul Mailat, pozitionandu-se impotriva Romaniei", a mai spus Popa.

In replica, europarlamentarul PD-L, Marian Jean Marinescu, a respins acuzatiile si a precizat ca acest gen de atitudine este caracteristica reprezentantilor PNL.

"Este o minciuna!", a sustinut el. De altfel, democrat-liberalul a precizat ca pozitia colegilor sai a exprimat-o el, in discursul tinut in plenul PE.

"Cred insa ca ceea ce s-a cerut Romaniei trebuie sa se ceara acum oricarui alt stat membru: programe de integrare coerente bazate pe principiile europene. Aceste programe trebuie sa evite cu desavarsire actiuni discriminatorii, cum este recenta decizie a guvernului italian de amprentare sau actiuni in forta care pot aduce prejudicii cetatenilor corecti", a comentat Marinescu.

La randul sau, europarlamentarul PD-L Nicolae Vlad Popa a precizat ca problema PPE este ca rezolutia se bazeaza pe un document fals si ca ceea ce solicita popularii este o discutie pe "probe adevarate", nu pe preluari din ziare.

In opinia lui Nicolae Vlad Popa, liberalii au dat dovada de "politicianism" si "demagogie", incercand sa exploateze un subiect "care s-a dovedit" ca se bazeaza pe un document neadevarat.

"Noi vom apara interesele cetatenilor romani, vom face totul sa nu existe abuzuri", a subliniat europarlamentarul democrat-liberal.

Europarlamentarul PD-L Monica Iacob Ritzi a precizat ca totii colegii de partid vor vota "in interesul romanilor si al Romaniei", chiar daca decizia grupului PPE este alta.

Ea a sustinut ca, personal, va vota rezolutia, la fel ca si alti colegi de-ai sai.

Iacob Ritzi a mentionat ca nu exista o decizie a reprezentantilor romani de a vota pentru sau impotriva rezolutiei.

Eurodeputatul PD-L a sustinut ca intentioneaza sa solicite Comisiei Europene sa condamne legislatia discriminatorie din Italia.
 
 
 
Sursa: Ziare.com
Nu este nici un comentariu.