Pacuraru renunta la bursele de joburi din strainatate
Data 27/06/2008 16:09  Autor Energetick79  Accesari 1238  Limba Global
Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a decis sa renunte la organizarea burselor de joburi pentru atragerea muncitorilor romani din strainatate, acuzand lipsa de interes a autoritatilor romane din Spania si Italia, si cere retragerea consulului roman la Torino si a atasatului pe probleme de munca.



Pacuraru va cere Ministerului Afacerilor Externe retragerea consulului roman de la Torino, Alexandru Dumitrescu, si a atasatului pe probleme de munca din cadrul ambasadei Spaniei, Catalin Boicu, "pentru indeplinirea necorespunzatoare a atributiilor de serviciu", informeaza NewsIn.

Ministrul Muncii ii acuza pe cei doi de slaba organizare a bursei locurilor de munca din 21 iunie, de la Torino, si a celei din 11 aprilie, in localitatea Castellon de la Plana, Spania.

"A fost un fiasco total in Italia. Reprezentantii consulatului din Torino au anuntat in ultimul moment schimbarea locatiei, ceea ce a facut ca multi dintre romanii dornici sa se intoarca in tara sa fie in imposibilitatea de a participa la bursa locurilor de munca. Era aproape imposibil sa poti afla in mai putin de 24 de ore unde va avea loc evenimentul. In plus, am inteles ca a fost ales ca sediu pentru bursa locurilor de munca de la Torino o piata extrem de aglomerata, fapt ce a ingreunat si mai mult organizarea", a declarat Paul Pacuraru.

La bursa locurilor de munca de la Torino au participat aproximativ 400 de romani, doar jumatate fata de numarul persoanelor care au fost prezente la precedenta bursa organizata la Roma, in luna februarie, au anuntat reprezentantii ministerului Muncii.

Autoritatile romane se asteptau ca la evenimentul organizat in nordul Italiei sa participe cel putin 1.000 de persoane, bazandu-se pe faptul ca la Torino traieste cea mai mare comunitate de romani din Peninsula.

"Nu ne asteptam la o prezenta atat de redusa. Cred ca este din cauza mediatizarii defectuoase a evenimentului. Stim ca aici locuiesc aproape 43.500 de persoane", a afirmat, la finalul evenimentului, Mihaela Matei, director in Ministerul Muncii.

La bursa locurilor de munca din Spania autoritatile romane se asteapta sa participe aproape 1.000 de romani si anunta ca numarul de locuri de munca oferite de companiile romanesti depaseste cifra de 20.0000.

In urma celor trei burse organizate in Italia si Spania, in acest an, au revenit in tara, potrivit datelor furnizate de Ministerul Muncii, aproape 100 de persoane. Salariile oferite acestora au fost cuprinse intre 700 si 1.000 de euro.

Paul Pacuraru a anuntat, insa, ca bursa lucurilor de munca ce va avea loc in 28 iunie, in localitatea Alcala de Henares din Spania, va fi ultima organizata de catre autoritatile romane, in strainatate.

Reprezentanul Executivului a precizat ca ministerul se va axa, in viitor, pe campanii de informare a romanilor din strainatate prin intermediul pliantelor si a paginilor de internet ale ambasadelor, in care vor fi prezentate drepturile si obligatiile pe care le au angajatii din Uniunea Europeana si riscurile muncii fara forme legale.

Ministrul Pacuraru declara la mijlocul lunii martie ca Romania se confrunta, in prezent, cu un "acut" deficit de forta de munca, dupa ce, la jumatatea anilor '90 s-a inregistrat un excedent, din cauza restructurarilor din economie.

Deficitul de muncitori estimat este de aproximativ 100.000 de persoane, jumatate fiind in domeniul constructiilor, urmat de industria confectiilor si cea a constructiilor de mijloace de transport, in special santierele navale.

Al patrulea domeniu in care se resimte un deficit mare de muncitori este, in opinia lui Pacuraru, industria hoteliera, "unde se inregistreaza un paradox".

Desi angajatorii recruteaza muncitori si ii califica, acestia migreaza in orice tara din UE, unde sunt platiti mai bine.
 


Sursa: Ziare.com
 
Nu este nici un comentariu.