Romanii, printre cei mai saraci suporteri de la Euro 2008
Data 10/06/2008 16:30  Autor Admin  Accesari 1076  Limba Global
Pentru 100 de euro cheltuiti in tara noastra, vom beneficia de servicii de 58 de euro in Austria Daca pentru un elvetian este mai ieftin sa urmareasca meciurile din campionat in Austria decat in tara natala, suporterul roman cu greu isi poate gasi o alternativa mai avantajoasa.

Romanii si rusii vor plati cel mai mult pentru un sejur in Austria, pe durata desfasurarii Campionatului European de fotbal, din cauza puterii scazute de cumparare din aceste doua tari.

Potrivit unui studiu realizat de Bank Austria, membra a grupului Unicredit, intre vizitatorii din cele 16 state participante la EURO 2008, cei mai avantajati vor fi elvetienii, suedezii si italienii, pentru care o vacanta in Austria este chiar mai ieftina decat una petrecuta in tara-mama.

"Datorita standardelor de viata ridicate din Austria, doar elvetienii, suedezii si italienii vor putea sa-si permita mai multe in Austria decat acasa, in timp ce alti vizitatori vor primi drastic mai putin pentru fiecare euro cheltuit la campionatul european decat acasa", sustine Stefan Bruckbauer, economist-sef adjunct la Bank Austria.

Paritati diferite ale preturilor

Calculele realizate de analistii bancii arata ca 100 de euro cheltuiti in Elvetia, Suedia si Italia valoareaza 122, 105, respectiv 102 euro pe teritoriul Austriei, daca se tine cont  de paritatea puterii de cumparare pentru cele trei state. De cealalta parte a baricadei se afla ultimele clasate, Turcia, Romania si Rusia.

Cu alte cuvinte, o suma de 100 de euro cheltuita de un roman pe teritoriul tarii nu valoreaza decat 58 de euro in Austria, in aceasta perioada. Mai prost decat noi stau doar rusii, pentru care raportul este de 54 euro. Un pic mai norocosi sunt, insa, turcii si croatii, pentru care paritatea este de 67 euro, respectiv 57 euro.

"Suporterii din Franta, Germania si Olanda vor constata ca preturile din Austria sunt similare cu cele din tarile de origine, in timp ce grecii si cehii vor plati cu 10-20% mai mult", este de parere Stefan Bruckbauer, economist-sef adjunct la Bank Austria.

Analistii spun ca preturile sunt mai putin accesibile in unele statiuni din Austria decat in celelalte state participante la Euro 2008, datorita veniturilor ridicate ale austriacului de rand, comparativ cu cele din alte state precum Romania sau Rusia.

Turcia, destinatie avantajoasa

Daca e sa privim totul din perspectiva turistului interesat de un sejur in strainatate, analistii spun ca cea mai avantajata destinatie este Turcia. Aici, cresterile de pret generate de presiunile inflationiste au fost anulate de deprecierea puternica a lirei turcesti.

In aceeasi situatie se afla si Statele Unite, unde turistii pot beneficia de servicii de 137 de euro, pentru cei 100 de euro cheltuiti in Austria. "Adica cu 12% mai mult fata de nivelul de anul trecut", adauga Bruckner.

In acelasi clasament al destinatiilor avantajoase pentru austrieci urmeaza Croatia si Marea Britanie. Situatia este diferita pentru Ungaria, unde serviciile turistice s-au scumpit cu 6% fata de anul trecut.

Aprecierea monedei nationale a scumpit si sejururile efectuate in Elvetia, pe fondul interesului mai mare al investitorilor si pentru francul elvetian pe perioada crizei economice ce persista in aceasta perioada la nivel mondial.

 » vezi articolul original


sursa:

Nu este nici un comentariu.