Caricatura ofensatoare pentru romani in presa elvetiana
Data 05/06/2008 16:58  Autor Admin  Accesari 1074  Limba Global
caricatura.jpgZiarul elvetian Le Temps a publicat o caricatura ofensatoare la adresa romanilor, potrivit HotNews. In desen apare o cersetoare in fata unei banci , careia un politist ii spune: "Circulati". 

caricatura.jpg

Caricatura a aparut la doua zile dupa Elvetia a semnat cu UE un protocol referitor la extinderea acordului privind libera circulatie a cetatenilor UE pentru Romania si Bulgaria.


Ambasadorul roman la Berna, Ionel Nicu Sava, si cel la Natiunile Unite din Geneva, Doru Costea, au trimis ziarului un drept la replica, publicat astazi. Ei spun ca desenul este ofensator la adresa romanilor care locuiesc si muncesc onest in Elvetia.


"Consideram ca un astfel de mesaj contine o asociere total nepotrivita, chiar ofensatoare, la adresa celor 4000 de romani care traiesc si muncesc onest in elvetia, multi dintre ei cu rezultate remarcabile, dar si la adresa rezidentilor romani care au intentia sa beneficienze de dreptul la libera circulatie", este textul care a aparut in publicatia elvetiana.


Ziarul elvetian Le Temps a publicat caricatura pe 29 mai.


Intrebat de ce acest mesaj a aparut la atat de multe zile distanta dupa publicarea caricaturii, cu toate ca ambasadorii romani au dat o replica, atasatul de presa al Ambasadei Romaniei a spus ca nu se putea conditiona momentul publicarii si ca reprezentantii Le Temps au spus ca replica va aparea in ziar, fara a preciza in ce zi.


Caricatura a aparut in contextul in care UE face presiuni asupra Elvetiei pentru ca Romania si Bulgaria sa fie tratate de pe pozitii egale cu celelalte state membre in privinta liberei circulatii, iar includerea celor doua noi tari in acordul asupra liberei circulatii a persoanelor pe care Berna l-a incheiat cu UE sa se faca odata cu prelungirea valabilitatii lui.


Elvetia a semnat in 27 mai un protocol cu Uniunea Europeana referitor la extinderea acordului privind libera circulatie a cetatenilor UE in cazul Romaniei si Bulgariei, tari care au aderat la 1 ianuarie 2007.


Semnarea protcolului a avut loc cu o zi inainte de inceperea discutiilor in Parlamentul elvetian, referitoare la posibilitatea includerii intr-un singur referendum a extinderii si continuarii intregului acord cu UE privind libera circulatie a persoanelor.


Semnarea acestui protocol cu Elvetia declanseaza presiunea Bruxelles-ului asupra Bernei: daca populatia elvetiana respinge acest acord, inseamna ca intreg procesul cooperarii bilaterale ar putea fi anulat.  


Sursa: ROL.ro
Nu este nici un comentariu.