Un milion de Nokia de la Jucu
Data 29/05/2008 16:56  Autor Admin  Accesari 803  Limba Global
Die Grafik "http://img3.rol.ro/images/2008/05/29_2516-152742-nokialm__6084.jpg" kann nicht angezeigt werden, weil sie Fehler enthält.Un mesaj de la grupul finlandez pentru concurenta: In trei luni, investitia de langa Cluj a inceput sa sune bine pentru cel mai mare producator mondial de telefoane mobile Finlandezii au turat motoarele si au ajuns, la Jucu, la o cadenta zilnica de circa 15% din cea pe care o aveau la Bochum, in Germania.

Volumul de terminale mobile produse de Nokia la fabrica de langa Cluj-Napoca (Jucu) a atins nivelul de un milion de unitati, la trei luni de la inceperea procesului de productie, a anuntat miercuri, compania finlandeza.

 

"Acest numar reprezinta o mare reusita pentru noi la Cluj si ar trebui sa fie un motiv de mandrie pentru toti cei care ne-au sustinut la debutul operatiunilor noastre aici", a declarat, intr-un comunicat, directorul fabricii Nokia din Cluj, John Guerry.

Fabrica din Cluj, unde se asambleaza modelul ieftin 1200, a inceput productia pe 11 februarie, iar in prezent are in jur de 700 de angajati. Compania estimeaza ca numarul angajatilor va ajunge la 3.500 in momentul in care fabrica va functiona la capacitate maxima. In prezent, fabrica produce dispozitive mobile pentru pietele europene.

La inaugurarea fabricii, Juha Putkiranta, vicepresedintele Nokia, declara ca aici se vor produce mai multe modele destinate, in primul rand, pietelor din Orientul Mijlociu si Africa. Lucrarile de constructie la fabrica din Cluj au demarat in luna iulie 2007, iar prima etapa a fost finalizata intr-o perioada de sapte luni, intr-o investitie estimata la 60 de milioane de euro. Cea de-a doua etapa a constructiei se desfasoara conform planurilor si compania estimeaza ca va fi finalizata pana la sfarsitul acestei veri.

Marsul spre Orient incepe de la Cluj

Investitia de la Jucu a celui mai mare producator mondial de telefoane mobile a fost analizata si dezbatuta in intreaga Europa, ca un caz tipic de "efect al globalizarii". Aparitia fabricii din Romania este rezultatul inchiderii unei fabrici similare din Germania (Bochum). Nokia a transmis atunci deschis ca vine in Romania pentru ca aici gaseste salarii de cateva ori mai mici ca-n Germania.

Fabrica de la Bochum - care se inchide chiar in aceste zile, in urma unor negocieri care i-au costat pe finlandezi circa 200 de milioane de euro - avea 2.500 de angajati si ajunsese la o productie de peste 100.000 de telefoane pe zi. La Jucu, pornind de la datele disponibile, s-au produs in medie mai putin de 15.000 de bucati pe zi, dar, tinand cont  de timpul scurs de la deschiderea fabricii poate fi considerat o performanta.

Nokia se grabeste insa sa-si consolideze pozitiile pe pietele noi, in dezvoltare (Orient, Africa), piete unde e nevoie de preturi rezonabile, obtinute prin reducerea drastica a costurilor.

In primul trimestru al anului, piata de telefoane mobile a Europei de Vest (piata scumpa) a inregistrat prima cadere din 2001 incoace. In schimb, piete precum Asia si Africa au continuat sa creasca, aducandu-i Nokia o crestere a cotei de piata, pana la 39% ( fata de 35% in trimestrul I 2007).» vezi articolul original


sursa:

Nu este nici un comentariu.