Romania se confrunta cu o criza de muncitori calificati
Data 06/05/2008 11:38  Autor Misu  Accesari 1040  Limba Global
 

Romania se confrunta cu o criza de muncitori calificati

Companiile gasesc din ce in ce mai greu muncitori calificati in Romania, se arata intr-un studiu efectuat de catre firma pentru resurse umane Manpower, care a constatat ca 73% din companiile din Romania nu pot gasi personal calificat pentru posturile vacante, potrivit EE Times Europe.


Cele mai multe probleme de acest gen apar in Bucuresti si in vestul tarii, inclusiv Timisoara si Aradul, potrivit declaratiilor purtatorului de cuvant al filialei "Manpower Romania", Eliza Nechifor. Potrivit statisticilor, in aceste regiuni rata somajului este estimata la circa 1%.

In opinia specialistilor de la Manpower, deficitul de personal calificat este rezultatul emigrarii fortei de munca spre restul Europei pentru salarii mai mari iar efectul cel mai important produs de acest fenomen este explozia salariilor in domeniu. Potrivit datelor Manpower, in 2007, salariul mediu in industrie a crescut cu 25%, precizeaza Eliza Nechifor.

Cresterea salariilor va antrena si reducerea exodului fortei de munca peste hotare si revenirea muncitorilor in tara.

Studiul mai mentioneaza si cresterea considerabila a salariilor inginerilor, ele depasind 1.000 de euro pe luna, in unele sectoare ajungand chiar la 2.500 de euro pe luna.

"Nu este atat de usor sa ocupi posturile vacante, dar este posibil", a conchis Eliza Nechifor.Sursa:roon.ro
Nu este nici un comentariu.