Romanii morti in Italia nu trezesc interesul nimanui
Data 01/05/2008 11:12  Autor Misu  Accesari 851  Limba Global

Pe fondul evenimentelor din ultima vreme, românii au devenit subiect de discuţie şi teamă. Presa italiană şi românească abundă de informaţii atunci când un conaţional este arestat de carabinieri. Ceea ce aproape niciun ziar nu vorbeste este despre munca românilor din Peninsulă. Dacă un român moare pe un şantier italian, nu pomeneşte aproape nimeni, poate doar mica şi nesemnificativa presă locală. Campania electorală din acest an a fost plină de exemple negative din comunitatea românească. Cu toate acestea, niciun candidat nu a amintit de românii decedaţi în Italia, spetindu-se să muncească.4 ianuarie 2008
Într-un sat din provincia Treviso, Francisc Lorent (48 de ani), este primul muncitor român care a decedat în 2008 la locul de muncă. Acesta trăia în Italia de 15 ani şi muncea la o firmă agricolă. Era la bordul unui utilaj de amestecare şi măcinare a furajelor: a căzut înăuntrul maşinăriei şi palele l-au tocat într-o clipă. Muncitorul a lăsat în urmă o soţie şi doi copii. Tragedia a avut loc la San Vito di Altivole, în cadrul "Valleverde", o firmă de creştere a taurilor şi viţeilor, unde Lorent lucra de mai mulţi ani.

15 ianuarie 2008
Un alt sfârşit tragic al unui muncitor român de 34 de ani a avut loc pe un şantier de lângă Florenţa.
Emanoil Damoc era urcat într-un elevator cu nacelă şi lucra la acoperişul unei hale în construcţie. Avea cu el o umbrelă, pentru a se adăposti de ploaia torenţială. A atins cu vârful umbrelei o linie aflată sub tensiune, la 15.000 de volţi. Acesta a lăsat în urmă soţia şi doi copii.

22 ianuarie 2008
Ionel Florea, 39 ani a murit după o cădere de la şapte metri înălţime, pe un şantier de lângă Bologna. Acesta lucra la firma de construcţii a vărului său. Potrivit primelor reconstituiri, victima era pe schela montată în jurul imobilului şi muncea la înălţimea acoperişului, pe un planşeu sau pe schelă, nu se ştie încă. La un moment dat, şi-a pierdut echilibrul şi a căzut. Nu este exclus ca lucrătorul să se fi rezemat de un parapet al schelei care a cedat. În cadere, Ionel Florea a suferit lovituri grave la cap.

2 februarie 2008
Un muncitor român de 45 de ani, Stelică Maftei, a murit în timp ce lucra într-o hală a unei firmedin provincia Reggio Emilia. Căzut de la o înălţime de opt metri, românul a decedat pe loc, din cauza gravelor leziuni suferite. Stelică Maftei lucra alături de un alt român pe o platformă mobilă. Cei doi, angajaţi ai unei firme din oraşul Finale, montau instalaţii termohidraulice.

7 februarie 2008
Vasile Danci, a fost victima unui accident de muncă care a avut loc într-un atelier de tăiere şi prelucrare a lemnului din provincia Padova. Chiar în ziua în care împlinea 46 ani, bărbatul a fost rănit mortal la cap de o bucată de lemn aruncată de un utilaj. Lovitura i-a spart oasele feţei şi l-a ucis pe loc. Vasile Danci a lăsat în urmă o soţie şi cinci copii.

14 martie 2008
Erau la un pas de a-şi reface viaţa, dar au fost ucişi de monoxidul de carbon. Astfel au decedat doi soţi români, Doina Corina (44 de ani) şi Valentin Luca (40 de ani). Împreună aveau un fiu, care locuişte în Romania, şi care urma să sosească în scurt timp în Italia. Cei doi soţi au murit într-una dintre dependinţele unui hotel din Riccione, unde ar fi trebuit să înceapa să lucreze de pe 1 aprilie. De la acea data ar fi fost angajaţi, ea cameristă, iar el ca om bun la toate.

30 martie 2008
Un alt alt accident de muncă la o firmă de logistică din provincia Lodi, produs în noaptea de 30 martie s-a soldat cu moartea unui camionagi român. Acesta a decedat după de a fost lovit de un tir care facea manevre: victima, Dumitru Sima, de 51 de ani, rezident la Marudo, a fost transportat de urgenţă la spitalul din Codogno, dar nu a putut fi salvat.

Conform anchetei, bărbatul coborâse din camionul său după ce a intrat în departamentul logistic pentru a efectua operaţiuni de încărcare şi descărcare a mărfii. Ieşise din cabina camionului şi se pare că s-a apropiat de o hală, în apropiere de una dintre deschiderile unde de obicei staţionează remorcile tirurilor. În timp ce dialoga cu un alt angajat al firmei, s-a aşezat in spatele unei remorci care tocmai încărcase marfa. La o manevra a tirului, românul a fost grav accidentat.


31 martie 2008
O cursă pe cât de disperată, pe atât de inutilă a ambulanţei de la 118 spre Serviciul de Urgenţă. Astfel s-a consumat, ultima zi a lunii martie pentru românul Ioan Mariciuc. Incidentul a avut loc în timpul lucrărilor de demolare a unei fabrici din Teramo, în provincia Latina. Victima de 44 ani a fost accidentată când, din cauze încă în curs de verificare, a fost lovit grav la cap şi a căzut de la înălţime.

2 aprilie 2008
La începutul lunii aprilie înalţimea a făcut o altă victimă
la Roma. Românul lucra pe acoperişul unui local, la peste zece metri deasupra solului. Acesta era la Roma de trei zile pentru a sărbători naşterea unui nepot. În acea zi dădea o mână de ajutor cumnatului său.

12 aprilie 2008

Un alt tânăr de 22 de ani a murit într-un accident în apropiere de Treviso. Bărbatul era angajatul unei firme pentru întreţinerea sistemelor antiincendiu. Din surse ale poliţiei s-a aflat că tânărul a căzut la sol de pe un oblon de "suprapresiune". Românul a fost preluat de echipajul de pe ambulanţă şi transportat la spitalul din Treviso, dar a murit la puţin timp după sosire. Cel care şi-a pierdut viaţa, se numea Florian Costel Beniamin.


17 aprilie 2008
Un accident mortal a avut loc într-o carieră de marmură din provincia siciliană Trapani. Victima, Vasile Craiu, de 23 de ani, tăia un bloc de marmură împreună cu un coleg, când o bucată din blocul respectiv s-a desprins şi l-a zdrobit.

Andi Rădiu, Realitatea din Italia
Sursa: Gazeta Românească


Un deţinut român s-a sinucis

După ce cadavrul unei fete de 19 a fost găsit într-o localitate din Peninsulă, o altă veste tristă face înconjurul presei italiene. Un deţinut român dintr-o închisoare din Italia s-a sinucis.

Bărbatul avea 20 de ani şi era acuzat de furt. Românul era încarcerat într-un penitenciar de la periferia oraşului Viterbo, în centrul Italiei. Din motive încă necunoscute, s-a spânzurat. Gardienii l-au descoperit la scurt timp, iar medicii închisorii au încercat să-l resusciteze ,dar românul nu a mai putut fi salvat.

Sursa: Antena 3

Nu este nici un comentariu.