SENZATIONAL! Spagile din guvernarea Nastase negociate in stil mafiot!
Data 24/04/2008 21:59  Autor Energetick79  Accesari 1647  Limba Global
Dezvăluire de senzaţie a jurnaliştilor de la Cotidianul. Aceştia au intrat în posesia unei înregistrări care arată cum erau negociate şi împărţite comisioanele plătite de firmele care aveau contracte cu statul român şi care vroiau să le prelungească.
Dupa "Nastase enspe case", a venit vremea unui nou Nastase: "Nastase 95%". Este vorba de 95% dintr-o spaga de 2,5 milioane de dolari. Care, daca e s-o credem pe cuvint pe fosta secretara de stat Liana Iacob, din Guvernul Adrian Nastase, i-ar fi revenit fostului premier PSD. Dar ce zicem noi ca trebuie s-o credem pe cuvint? Mai bine sa-i sorbim cuvintele, asa cum apar ele in doua inregistrari.

O înregistrare audio arată cum se negociau şpăgile în numele lui Năstase.
 O înregistrare audio deţinută de Cotidianul arată cum se negocia o mită uriaşă între un demnitar din guvernul Năstase şi directorul unei firme, ameninţat că i se închide afacerea. 95 la sută din bani ar fi mers la premier, restul la subordonaţii săi.
Înregistrarea audio, care a ajuns şi în posesia DNA, are o durată de aproape 27 de minute şi redă o conversaţie între Liana Iacob, secretar de stat în perioada 2001-2002 în guvernul Năstase, şi Marco Maximilian Katz, director al firmei EDF, care opera la acea vreme magazinele duty-free din Aeroportul Otopeni.

Discuţia dintre cei doi a avut loc acasă la Liana Iacob, după ce Sorin Teşu, fost şef de cabinet al premierului PSD, se întâlnise cu Rick Weil, patronul EDF, în parcarea hotelului Hilton din Bucureşti şi-i ceruse (atât conform lui Weil, cât şi Lianei Iacob, aşa cum demonstrează şi înregistrarea) o mită de 2,5 milioane de dolari în schimbul păstrării contractului de exploatare a magazinelor duty-free din Aeroportul Otopeni.

După un schimb de amabilităţi între cei doi şi discuţii de complezenţă despre casa Lianei Iacob, despre amenajarea acesteia, despre câinii secretarului de stat, discuţia trece într-un registru „de afaceri“. 

 
Vorbeşte Liana Iacob: „Nu ştiu de ce aţi vrut dumneavoastră să stăm de vorbă, dar eu ştiu de ce aţi vrut. Eu, până la urmă, eu, eu am înţeles, am auzit că aţi fost supuşi la nişte presiuni mari, dar, şi aţi fost supuşi la nişte presiuni foarte mari, am înţeles, din partea diverşilor aceşti golani, că altfel nu pot să le spun, că eu ştiu că-s nişte golani. Aceşti domni nu au avut nici un mandat. N-au avut nici unul. Însă eu m-am lămurit despre ce e vorba“.

Până aici, s-ar putea crede că Liana Iacob nu vrea decât să îndrepte lucrurile, adică să negocieze o împăcare cu reprezentanţii EDF, după ce aceştia fuseseră „supuşi la nişte presiuni foarte mari“. Adică li se ceruse şpagă. De către „nişte golani“. Dar cine sunt golanii?

Ne lămureşte tot Liana Iacob: „Mi-am dat seama de la Teşu, care a pierdut, cum să zic, teren. Am să vorbesc foarte direct cu dumneavoastră: el a vrut să ia el banii. Singur. El cu prietenii lui se gândise la un sistem şi eu sunt înnebunită să văd omul cum vă şantajează“.

Cu alte cuvinte, chestiunea s-a lămurit: o secretară de stat în guvernul Năstase afirmă despre şeful de cabinet al aceluiaşi premier că ar fi încercat un şantaj de 2,5 milioane de dolari. Chestiune cu care Liana Iacob nu era de acord. Nu, ea avea cu totul alt plan.

Iată pasajul relevant, rostit de Iacob: „Aaa… şi am ajuns aseară târziu, m-am dus… am fost la Guvern, era şedinţă de guvern şi am avut cu el (cu Sorin Teşu - n.r.) o discuţie şi l-am rugat să nu se mai bage în chestia asta. Şi i-am spus: «Bun, mă laşi pe mine să rezolv treaba? Eu îţi promit că o să-ţi dau şi ţie bani, dar nu aşa cum vrei tu să faci. Banii se duc la premier în proporţie de 95% şi din alea cinci îţi dau şi ţie ăia cinci.

Dar nu se poate cum vrei tu, cu chestii d-astea». «Nu, că ştiţi, că nu vor să dea banii, nu vor să dea». Şi l-am rugat să mă lase s-o rezolv eu treaba, să nu se mai bage în nici un fel în chestiunea asta“.

De fapt, chestiunea care o rodea pe Liana Iacob nu era că Teşu ceruse o şpagă imensă, ci că mita s-ar fi dus doar la Teşu. Când, de fapt, „normal“ ar fi fost ca aproape toată suma (95%) să se ducă la „premier“. Şi o spunea un secretar de stat al guvernului Năstase, nicăieri în altă parte decât în Palatul Victoria, după o şedinţă de guvern.

Şi asta nu a fost tot: Liana Iacob a întărit încă de câteva ori că cererea de mită a lui Teşu a existat: „Şi Sorin ştie chestia asta şi, văzând că dumneavoastră rezistaţi eroic la toate chestiile astea, aseară a acceptat. Şi am spus: «Nu mai vreau să te bagi de nici un fel. Îmi garantezi că nimeni nu mai dă nici un telefon şi eu îţi promit ţie că vin şi-ţi spun câţi bani se dau şi ziua în care mă duc la şefu’ şi îi dau… nu? Şi tu primeşti de la mine, pentru că nu se poate altfel».

Şi a zis că este de acord, pentru că n-a reuşit, v-aţi ţinut tare şi n-a reuşit“. Finalul înregistrării este suficient de clar încât să nu necesite nici o traducere. Astfel, după ce-i explică lui Marco Katz de ce a greşit Teşu când a vrut banii doar pentru el şi că 95% din sumă va ajunge la „premier“, Liana Iacob concluzionează sec: „Eu ştiu foarte clar că fără bani asta nu se va face“. Deci, dacă nu plăteşti, contracte nu primeşti.

Reprezentanţii EDF, contactaţi de Cotidianul, au confirmat oficial că pe înregistrare se aude vocea lui Marco Katz. De asemenea, aceleaşi surse au confirmat că discuţia a avut loc în casa Lianei Iacob, în octombrie 2001, la foarte scurt timp după ce proprietarului EDF, Rick Weil, îi fusese cerută mită de către Sorin Teşu în parcarea hotelului Hilton din Bucureşti.

Marco Maximilian Katz

Reprezentanţii EDF au mai arătat că au depus o copie a înregistrării la DNA şi, de asemenea, că vor depune o copie a aceleiaşi înregistrări şi la Centrul Internaţional pentru Reglementarea Disputelor privitoare la Investiţii (ICSID) de pe lîngă Banca Mondială, de la Washington. „EDF speră sincer că DNA îşi va revizui decizia de a închide cazul (mita cerută de Teşu - n.r.) şi că va face toate cele necesare pentru a aplica legea“, au declarat reprezentanţii EDF.

Conform unui articol din Academia Caţavencu, dosarul „şpaga EDF“ a fost închis de două ori, „din lipsă de probe“, deşi procurorii DNA nu au făcut toate verificările necesare. Dosarul a fost închis a doua oară în 2007, după ce DNA a cerut, în mod cu totul superficial, companiei Vodafone să-i confirme listinguri telefonice efectuate de pe numere de Orange.

Săptămâna viitoare, înregistrarea va ajunge şi la ICSID. Este de aşteptat ca avocaţii EDF, care se află în litigiu cu România la Banca Mondială, să se folosească din plin de această nouă probă. Care să ateste, din punctul de vedere al companiei, că EDF nu a fost scoasă legal de pe Aeroportul Otopeni, unde opera magazine duty-free, ci pentru că nu a plătit şpagă Guvernului în mandatul 2001-2004.

EDF a reclamat România la ICSID şi cere daune de peste 100 de milioane de dolari, după ce companiei i-a fost reziliat contractul de pe Otopeni. Interesant este că, în litigiu, martori din partea României sunt tocmai Liana Iacob şi Sorin Teşu, dar şi Miron Mitrea, Sorin Ducaru (fostul ambasador român la Washington) şi chiar Daniel Dăianu, actualul europarlamentar PNL (care a semnat acte privitoare la EDF, ca membru al Executivului, în mandatul CDR).

În ciuda încercărilor repetate, Sorin Teşu nu a putut fi contactat pentru a comenta înregistrarea audio ajunsă la DNA. Pe de altă parte, Adrian Năstase a refuzat orice formă de comunicare pe acest subiect. Iar jurnalistului Neil Barnett, care a documentat acest subiect pentru „Financial Times“, Năstase i-a răspuns cu un sec „no comment“, după care a adăugat că, dacă publicaţia amintită va scrie despre înregistrare, îl va da în judecată.

„Vedeta“ înregistrării, Liana Iacob, a avut o reacţie vehementă: „Nu avem ce discuta pe acest subiect, deja presa a deformat mult implicarea mea în acest caz, există sentinţe definitive care arată că nu sunt vinovată. La revedere!“

Antecedente

Sorin Teşu a avut, până acum, două momente de glorie mediatică. Unul a fost cel al şpăgii din parcare, făcut public chiar de Rick Weil, în 2003, printr-un interviu acordat publicaţiei germane „Die Welt“. Al doilea moment de notorietate al lui Teşu a fost implicarea în scandalul moştenirii mătuşei Tamara.

În calitatea sa de prieten bun cu Năstase, Teşu a fost cel care a preluat de la Alexandru Bittner suma de 400.000 de dolari, echivalentul bijuteriilor mătuşei Tamara, şi i-a depus în contul Danei Năstase. Liana Iacob a fost şi ea anchetată de DNA în scandalul şpăgii din parcare, dar şi într-un alt dosar, privitor la presupusa ei implicare în intermedierea altei mite, pentru construcţia unui tronson din Autostrada Soarelui.


Inregistrarile le gasiti la adresa de mai jos:

http://www.catavencu.ro/intern/investigatii/duty_free.html

sursa:cotidianul si catavencu
Nu este nici un comentariu.