IPS Teofan, noul Mitropolit al Moldovei!
Data 06/03/2008 13:25  Autor Misu  Accesari 868  Limba Global
In urma celui mai important scrutin organizat de BOR dupa 1990, Sfantul Sinod a ales, aseara, opt inalti ierarhi.

Astfel, Inalt Prea Sfintitul Teofan a fost ales Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, cel mai important post dupa cel de Patriarh in ierarhia BOR, dupa o lupta stransa cu PS Casian, episcop al Dunarii de Jos. Este de remarcat ca IPS Teofan a fost, anul trecut, contracandidat pentru postul de Patriarh al Prea Fericitului Daniel.Invingator cu 32-13

In turul doi de scrutin, IPS Teofan a fost preferat de 32 de membri, in vreme ce Prea Sfintitul Casian a fost votat de ceilalti 13 reprezentanti ai Sfantului Sinod.

In maximum doua luni, Sfantul Sinod va organiza alegeri pentru ocuparea postului de Arhiepiscop al Craiovei si Mitropolit al Olteniei.

Pentru scaunul vacant de Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei au mai candidat Prea Sfintitul Ioan al Covasnei si Harghitei si Prea Sfintitul Calinic Botoseneanu, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iasilor.

Inalt Prea Sfintitul Teofan s-a nascut pe 19 octombrie 1959, in Corbi, judetul Arges. Este licentiat al Facultatii de Teologie din Bucuresti si doctor al Institutului Teologic Saint-Serge din Paris. In perioada 1990-1993 a fost secretarul Cabinetului Patriarhal. A fost hirotonit in 1991, ca Episcop-Vicar Patriarhal, si in 2000 a fost ales Arhiepiscop al Craiovei si Mitropolit al Olteniei.

Şapte episcopi alesi

Sfantul Sinod a mai ales aseara sapte episcopi pentru episcopiile din tara si din strainatate.

Astfel, Preasfintitul Sebastian Ilfoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, a fost ales episcop al Slatinei.

Pentru scaunul vacant a mai candidat si Preasfintitul Corneliu Barladeanu, arhiereu vicar al Episcopiei Husilor.

Prea Sfintitul Sebastain Ilfoveanu s-a nascut pe 5 noiembrie 1966, la Moreni, judetul Dambovita.

A urmat cursurile Facultatii de Teologie din Bucuresti, iar din 1997 este doctor al Facultatii de Teologie din Tesalonic.

Prea Sfintitul Sebastain Ilfoveanu a fost hirotonit ca Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor in anul 2001.

Preasfintitul Petroniu Salajanul, arhiereu vicar al Episcopiei Oradiei a fost ales episcop al Salajului. Pentru acest scaun a mai candidat si preasfintitul Irineu Bistriteanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului.

Preasfintitul Petroniu Salajanul s-a nascut pe 30 noiembrie 1965, in Targu Mures. A absolvit Institutul Teologic de grad univesitar Sibiu si Institutul Teologic de grad univesitar Cluj, iar in 1998 a devenit doctor in teologie la Tesalonic.

A fost hirotonit ca Arhiereu-Vicar la Episcopia Oradiei in anul 2000.

Preasfintitul Visarion Rasinareanu a fost ales episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. El a candidat pentru acest scaun alaturi de Preasfintitul Irineu Slatineanul, arhiereu vicar al Episcopiei Ramnicului.

Preasfintitul Visarion Rasinareanu s-a nascut pe 19 noiembrie 1959, la Talmaciu, in judetul Sibiu.
Din 1986 este licentiat al Facultatii de Teologie din Sibiu, iar in perioada 1994-1997 a urmat studii de teologie si filosofie la Atena.
A fost hirotonit ca Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului in anul 1997.

Preasfintitul Siluan Marsilianul, episcop vicar al Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale, a fost ales episcop al Episcopiei Ortodoxe Romane a Italiei, el fiind singurul candidat.

Preacuviosul parinte arhimandrit Mihail Filimon, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Bucurestilor, a fost ales episcop al Episcopiei Ortodoxe Romane pentru Australia si Noua Zeelanda.

Preacuviosul protosinghel Macarie Dragoi a fost ales episcop al Episcopiei Ortodoxe Romane pentru Europa de Nord si Preacuviosul parinte arhimandrit Timotei Lauran a fost ales episcop al Episcopiei Ortodoxe Romane din Spania si Portugalia.» vezi articolul original


sursa:

Nu este nici un comentariu.