E rege!
Data 02/03/2008 10:01  Autor Misu  Accesari 821  Limba Global
Pugilistul român Lucian Bute şi-a păstrat titlul mondial la categoria supermijlocie, versiunea IBF, după ce l-a învins, ieri dimineaţă, la Montréal, prin KO tehnic în repriza a zecea, pe americanul William Joppy.


La 28 de ani, împliniţi în preziua meciului cu Joppy, Lucian Bute a demonstrat că este unul dintre cei mai valoroşi pugilişti ai categoriei supermijlocie. Românul l-a spulberat ieri dimineaţă pe veteranul american William Joppy (37 de ani), în primul său meci pentru păstrarea centurii cu diamante a versiunii IBF.

Devenit campion mondial al profesioniştilor la finalul anului trecut, Bute şia menţinut titlul fără emoţii, după ce a controlat, de la un capăt la celălalt, lupta cu experimentatul dar bătrânul Joppy, un fost campion WBA la categoria mijlocie.

Bursă de 700.000
de dolari

În faţa a 13.000 de spectatori, în „Centre Bell“ din Montréal, Lucian Bute l-a tăvălit prin ring pe american, arbitrul hotărând în repriza a zecea să întrerupă „măcelul“ şi să-i acorde victoria gălăţeanului, prin KO tehnic.

„Am demonstrat lumii întregi că merit să fiu campion. Mulţumesc românilor care au fost alături de mine. Dedic această victorie tuturor femeilor din România şi, mai ales mamei şi surorilor mele, cu ocazia zilei de 1 martie“, a declarat Lucian Bute, pentru Radio România Actualităţi, imediat după meci. Acest al 22-lea succes al lui Bute, din tot atâtea meciuri disputate la profesionişti, i-a adus o bursă de 700.000 de dolari, cel mai mare cec încasat de român până acum.

Deşi n-a ajuns încă să lupte pe milioane de dolari, Bute, care a devenit profesionist în 2003, a adunat până în prezent aproape două milioane de dolari, dar specialiş tii pronostichează că el se află abia la începutul unei cariere fulminante. De partea cealaltă, deşi învins fără drept de replică, Joppy s-a ales cu un cec de 300.000 de dolari. După meci, Bute a sărbătorit victoria alături de câţiva români la un restaurant din Montréal. Petrecerea a fost organizată în cinstea campionului de Emanuel Savin, primarul din Buşteni, şi de Titi Dumitriu, fostul viceprimar al Galaţiului.
 
Va boxa din nou în mai

Pentru prima apărare a centurii de campion, Bute a avut dreptul să îşi aleagă adversarul dintre primii 15 în ierarhia versiunii şi a optat pe Joppy, numărul 14 IBF. Până în luna octombrie, când va fi obligat de IBF să boxeze cu challanger-ul oficial la titlu, românul mai vrea să lupte încă odată cu centura pe masă, tot cu un adversar pe care şi-l va alege el.

Asta pentru a mai câştiga câteva sute de mii de dolari. Cel mai probabil, următorul meci va fi în luna mai, tot la Montréal, clubul Interbox urmând să demareze zilele viitoare negocierile. Visul lui Bute este însă să unifice centurile IBF, WBA, WBO şi WBC, ultimele trei fiind deţinute în prezent de galezul Joe Calzaghe (35 de ani).
 
Leonard Doroftei, ros de invidie

Lucian Bute este al treilea campion mondial la profesioniş ti din istoria boxului românesc, după Mihai Leu (la versiunea WBO) şi Leonard Doroftei (la versiunea WBA). Titlul IBF este, conform ierarhiilor, mai valoros decât WBO şi WBA şi, în plus, categoria la care luptă Bute este superioară, şi, teoretic, mai spectaculoasă, decât cele la care au evoluat Leu şi Doroftei. Dacă Mihai Leu a mers special la Montréal pentru a-l încuraja pe Bute la meciul cu Joppy, Doroftei a minimalizat performanţa gălăţeanului.

„N-am urmărit meciul. Am dormit şi n-am pierdut nimic, fiindcă ştiam dinainte ce se va întâmpla. Adversarul lui Bute nu putea să îi creeze prea multe probleme. Eu, când luptam, mă gândeam numai la campioni. Am avut trei meciuri de titlu mondial! Astea sunt meciuri adevărate. Când îţi aperi centura şi îţi alegi tu adversarul, iar galele sunt făcute de compania ta nu poate să fie un stres prea mare“, a declarat, ros de invidie, „Moşul“. Mihai Leu a adoptat altă atitudine: „Lucian a făcut un meci tactic foarte bun. Este un boxer talentat şi serios. Cred că are şanse mari să rămână pentru mult timp campion mondial“.

După victoria de sâmbătă dimineaţă, Lucian Bute n-a avut timp nici să respire. Prietenii, apropiaţii, familia, jurnaliştii şi fanii l-au asaltat pe campionul mondial. La doar o oră după ce îl pusese la podea pe Joppy, Bute se pregătea să sărbătorească la un restaurant, dar a acceptat un scurt interviu pentru cititorii EVZ.

EVZ: Felicitări, Lucian. A fost mai greu meciul cu Joppy decât cel de titlu cu Berrio?
Lucian Bute: N-a fost mai greu decât cu Berrio, dar, pe de altă parte, sunt doi adversari diferiţi. Joppy e un fost campion mondial şi avea experienţă foarte mare. Meciul a decurs însă cum am vrut eu.

L-ai dominat de la început şi până la final. Asta îţi propusesei sau l-ai simţit mai slab în ring?
Am respectat planul tactic stabilit cu antrenorul meu. Nu i-am dat nicio secundă şansa să se apropie. După prima rundă am ştiut că voi controla lupta. Victoria mi-a dat încredere şi sunt convins că în această seară am devenit un boxer mai bun.

Înainte de meci, Joppy s-a lăudat că va câştiga prin KO...
La acest meci, mi-a lipsit doar o pereche de patine pentru a termina lupta mai repede. Când a spus să mă apuc de hochei, Joppy a uitat un lucru, Centre Bell este un loc potrivit pentru hochei, dar şi pentru box.

Va fi alături de Diaconu

Când vei lupta din nou?
Eu sunt dispus să mă bat din nou în mai. Zilele viitoare voi avea discuţii cu cei de la Interbox şi vom hotărî. Până atunci vreau şi eu o scurtă vacanţă. O să vin în ţară să-mi văd familia, iar apoi mă reîntorc la Montréal pentru a-mi relua pregătirea.

O să vii la Bucureşti, la meciul lui Diaconu pentru titlul WBC?
Binenţeles. Este o luptă foarte importantă pentru Adrian, aşa că vreau să fiu alături de prietenul meu.

GALĂ

Meciul lui Adrian Diaconu, amânat pentru 19 aprilie


Gala de box profesionist în care Adrian Diaconu va lupta cu americanul Chris Henry pentru titlul mondial interimar la categoria semigrea, versiunea WBC, programată să se desfăşoare pe 29 martie, la Circul de Stat din Bucureşti, a fost amânată pentru 19 aprilie.

Principalul motiv al amânării a fost dorinţa organizatorilor ca această gală să fie găzduită de Sala Polivalentă din Bucureşti, unde la sfârşitul lui martie se dispută turneul preolimpic de handbal feminin. „Eram puţin dezamăgit de faptul că boxam la Circ şi nu la Polivalentă, gândindu-mă că nu încăpeau prea mulţi spectatori. Acum să vină cât mai mulţi la meci, fiindcă nu-i voi dezamăgi“, a anunţat Diaconu (24-0-0).


 

Nu este nici un comentariu.