Blocuri in forma de svastica in Capitala
Data 22/02/2008 10:31  Autor polistu  Accesari 1146  Limba Global
Blocuri în formă de svastică în Capitală 
Arhitectul care a proiectat scandaloasele clădiri şi-a luat zilele în mod misterios, aruncându-se de pe podul Băneasa.


In urma cu ceva timp, utilizatorii Google Maps au putut constata cu uimire ca privita din satelit, amprenta cladirii bazei Americane de la San Diego (Sudul Californiei) este in forma de svastica.

Ajuns in presa, subiectul a fost imediat luat in vizor de "Grupul impotriva Antisemitismului" care a cerut guvernului si armatei americane sa modifice conturul constructiei.

Aproximativ in aceeasi perioada, un arhitect roman asternea pe hartie planurile unor blocuri de locuinte cu 10 etaje care se afla astazi intr-o zona de lux a Capitalei. Vazute de sus, cele trei constructii aflate pe strada Av. Popisteanu din Capitala seamana leit cu simbolul celei mai negre perioade din istoria omenirii.

Ele au fost ridicate la inceputul anilor '70 si faceau parte dintr-un sir care trebuia sa mearga pana in bd. Expozitiei. Se pare ca lucrarile s-au intrerupt din cauza ca vestea despre forma neobisnuita a blocurilor ar fi ajuns, in fine, la urechile aparatului de partid.

O alta varianta, mai putin plauzibila, spune ca ar fi trebuit demolata vila unui influent personaj la vremea respectiva, avocat, tatal reputatului orelist Dorin Sarafoleanu. Cert e ca proiectul a fost stopat.

Surse din cadrul Proiect Bucuresti ne-au spus ca omul care a realizat proiectul blocurilor se numea Teodor Rill, un arhitect deosebit de talentat. Acesta s-a sinucis inainte de 1990 aruncandu-se de pe podul Baneasa

 Arhitectul-pensionar Nicolae Ghinea, autor al mai multor lucrari de specialitate, spune ca este posibil ca Rill, colegul sau, sa nu fi premeditat acest lucru in momentul in care s-a aflat cu planseta in fata, ci sa fi luat in calcul mai mult elementele de rezistenta ale viitoarei cladiri.

Intr-adevar, la cutremurul din 1977, acestea au suferit avarii minime, cu toate ca la ultimul etaj balansul a fost de peste 6 metri. Despre faptul ca arhitectii ar putea baga mesaje ascunse in proiectele pe care le realizeaza, arh. Ghinea isi aminteste de felul in care a fost proiectata cladirea noului institut IML de pe calea Vitan-Barzesti.

Arh. Valentin Visan (1936 - 1997), un om foarte credincios, in plina dictatura ateista, a prevazut in capatul unuia dintre holuri o incinta de forma unei capele, orientata dupa canoanele religioase, spre rasarit. Nimeni nu si-a dat seama.

Dupa caderea regimului comunist, spatiul s-a pretat in mod ideal realizarii unei capele cu altar si spatii speciale pentru cei plecati in lumea dreptilor.

„Nu cred ca au fost proiectate in mod intentionat in forma de svastica" - Nicolae Ghinea, arhitect.

Sursa: Cancan

Nu este nici un comentariu.