Se schimba regulile la Eurovision
Data 11/02/2008 00:08  Autor polistu  Accesari 1055  Limba Global
Se schimba regulile la Eurovision

Aseara s-a dat startul pentru cursa care va decide piesa participanta la concursul Eurovision de la Belgrad, din 24 mai. Finala romaneasca va avea loc in data de 23 februarie, cand vom afla melodia care ne va reprezenta tara in Serbia, castigatoarea de anul trecut de la Helsinki.

Dintre cele 12 piese prezentate in concurs, sase au reusit aseara sa se califice pentru etapa urmatoare.

Romania, pe panta descendenta

La concursul Eurovision din 2005, Romania s-a clasat pe locul trei, obtinand cel mai bun loc din istoria participarii la concursul de creatie, datorita Luminitei Anghel si trupei Sistem, care au interpretat piesa "Let Me Trya��, compusa de Cristi Faur. Dupa aceasta performanta, punctajul obtinut de tara noastra s-a aflat pe o panta descendenta. Mihai Traistariu a impresionat audienta la Atena in 2006 cu piesa "Torneroa��, dar s-a clasat doar pe locul patru in urma voturilor publicului, iar Todomondo, formatia "facuta la comandaa�� pentru Eurovision anul trecut, nu a reusit sa ocupe decat locul 13.

"Eu te votez pe tine, tu ma votezi pe minea��

Din cauza faptului ca, de la an la an, in cadrul finalei Eurovision Song Contest voturile publicului erau acordate pe criterii mai degraba politice si geografice, s-a hotarat ca de anul acesta sa se schimbe regulamentul concursului. In ultimii ani, si in mod evident in 2007, s-a observat ca tarile din Europa Centrala si de Est, mai multe la numar decat tarile occidentale, si-au acordat puncte reciproc. Un exemplu in acest sens il constituie Rusia, care are puncte "asiguratea�� de la statele ex-sovietice.

Franta insa nu se poate baza decat pe Monaco, iar Marea Britanie, pe noroc. Romania a adunat un punctaj semnificativ pana acum, mai ales datorita marilor comunitati romanesti din Spania sau Israel. Piesa care ne va reprezenta tara anul acesta la Belgrad va avea o misiune mai dificila decat in alti ani, pentru ca va trebui sa treaca mai intai de un concurs de calificare pentru marea finala de pe 24 mai, avand de infruntat 36 de tari inscrise in competitie.

Regulament nou


Incepand cu anul 2000, cinci tari sunt calificate din oficiu in finala: Marea Britanie, Franta, Germania, Spania si tara gazda - Serbia, state care vor avea un cuvant greu de spus in calificarea celorlalte tari participante in marea finala, printr- un sistem de punctare complex. De asemenea, se va folosi si sistemul de vot consacrat, televotingul, prin care fiecare tara participanta va putea sa voteze in functie de preferinte. Competitia are doua etape preliminare, in urma carora se vor decide tarile care intra in concursul propriu-zis.

Astfel, tara noastra face parte din prima semifinala, care va avea loc pe 20 mai, alaturi de Muntenegru, Finlanda, Grecia, Irlanda, Israel, Polonia, Bosnia si Hertegovina, Estonia, Olanda, Moldova, San Marino, Slovenia, Norvegia, Belgia, Andorra, Armenia, Azerbaidjan si Rusia. Dintre acestea, doar zece vor ajunge in finala. Din a doua semifinala, programata pe 22 mai, fac parte Croatia, Danemarca, Bulgaria, Portugalia, Ucraina, Elvetia, Macedonia, Islanda, Cipru, Letonia, Belarus, Ungaria, Albania, Suedia, Turcia, Lituania, Georgia, Cehia si Malta. La fel ca si in cazul primei semifinale, doar zece tari dintre acestea vor merge mai departe.

Belgrad, "capitalaa�� Eurovisionului din 2008

Anul trecut, Serbia a fost desemnata castigatoarea concursului de creatie, reusind sa adune 268 de puncte. Cantecul "Molitvaa��, interpretat de Maria Serifovici, 24 de ani, a adunat punctajul maxim, oferind Serbiei ocazia de a organiza cel mai cunoscut concurs de creatie din Europa. Pe locul doi s-a clasat Ucraina, iar pe trei, Rusia, omniprezenta in top 5 Eurovision in ultimii ani. Cateva tari participante si-au desemnat deja reprezentantii la concursul Eurovision 2008.

Printre acestea se numara Slovenia (Rebeka Dremelj), Estonia (Kreisiraadio), Azerbaidjan (Elnur Guseynov), Ungaria (Csezy), Danemarca (Simon Mathew) sau Muntenegru (Stefan Filipovici), anuntate deja pe site-ul oficial al competitiei - Eurovision.tv. Republica Moldova si Norvegia urmau sa-si desemneze aseara piesa calificata pentru Belgrad. Anul trecut, Natalia Barbu, reprezentanta Moldovei, fosta castigatoare a Festivalului de la Mamaia, s-a clasat in primele zece tari, avand o prestatie mai buna decat cea a Romaniei.

Decizii comentate

Potrivit site-ului oficial al concursului, Eurovision.tv, decizia organizatorilor romani de a face public punctajul obtinut de fiecare piesa dintre cele 282 inscrise in concurs nu ar fi tocmai inspirata. "Clasamentul ar putea afecta preferintele publicului inainte ca selectia televizata sa inceapaa��, mentioneaza Andreas Schacht, editor al Eurovision. tv., intr-un articol dedicat tarii noastre.

MELODII

Semifinala eterogena, cu Moga in concurs

> Marius Moga si Andrei Tudor au luptat aseara cot la cot, avand in prima semifinala cate o balada. Daca Andrei Tudor a pariat pe Nico si Vlad Mirita, cu melodia "Pe-o margine de lumea��, Moga a mers pe mana lui Catalin Josan, cu piesa "When Wea��re Togethera��.

> Printre concurentii care au participat aseara la prima semifinala de la TVR 1, incepand cu ora 20.15, s-au mai numarat Innesa si Millenium, Adrian Enache, LaGaylia Frazier (Suedia), New Effect feat. Gentiana, Tabasco, Daniela Nicol, Yana, Leo Iorga & Pacifica, Ana Mardare si Irvin Doomes si Simona Nae.

ULTIMA ORĂ

Castigatorii primei semifinale

> In urma punctelor acordate de cei 12 membri ai juriului si a voturilor
publicului, au fost alese primele sase piese care vor merge in finala
romaneasca a concursului Eurovision din 23 februarie 2008.

> 1. "Pe-o margine de lumea�� (284 puncte), interpreti: Nico si Vlad Mirita

> 2. "The Key of Lifea�� (229 puncte), interpreta: Simona Nae

> 3. "When Wea��re Togethera�� (217 puncte), interpret: Catalin Josan

> 4. "Prea mici sunt cuvintelea�� (206 puncte), interpreti: Leo Iorga&Pacifica

> 5. "Dr Frankensteina�� (174 puncte), interpreta: LaGaylia Frazier

> 6. "Love Is All I Needa�� (170 puncte), interpreti: Tabasco


» vezi articolul original


sursa:

Nu este nici un comentariu.