Moderatori: Moderators
Pagina 1/3 1 2 3 > >|
Forum Alimentari RSSReply
Germania:Informatii utile
AutorDescriere extinsa:
Energetick79
Senior
Avatar

Posturi: 187
Contributii: 177

Sex: _MALE_
Online: Nu
Data: 06/04/2008 12:49
Germania:Informatii utile
#post2441
In ce conditii pot lucra cetatenii straini in Germania?

Cetatenii Uniunii Europene, precum si ai Norvegiei, Island, si Lichtenstein pot lucra neingradit pe teritoriul Germaniei. Acelasi lucru este valabil pt. straini cu drept de lucru nelimitat sau drept de sedere nelimitat in aceasta tara. De asemenea aceasta libertate este valabila pt. angajati in functii de conducere in concerne multinationale, sportivi profesionisti, studenti si elevi, care lucreza maximal 3 luni pe an calendaristic sau fac pratica max.6 luni pe an calendaristic.

Pentru toti e valabila regula: cine vrea sa lucreze in Germania, are nevoie de un permis de lucru. In ce conditii se da acest permis este reglementat prin lege.

Din 1973 exista in principiu o lege care interzice angajarea de lucratori straini. Aceasta lege are si o lista cu exceptii. In general, cand e vorba de exceptii atunci este vorba de schimb de lucratori in cazul firmelor internationale, sau programul Green Card.

Pasi pt. obtinerea unui Job in Germania de catre un strain

In primul rand trebuie facuta o vizita la ambasada sau consulatul din tara de origine, unde se face cerere pt. viza de lucru. Pt. aceasta este nevoie de un pasaport, o dovada despre jobul pt. care se aplica cererea, si o dovada ca poate trai din punct de vedere financiar in Germania.Cererea este verificata si trimisa la autoritatile din Germania.Aici este consultat oficiul fortelor de munca (Arbeitsamt) din localitatea unde vrea sa locuiasca persoana care a facut cererea. Aici se verifica daca acest job nu poate fi ocupat de un cetatean german.Aceasta verificare dureaza ca. 4 saptamani. De la depunerea cererii pana la primirea unui raspuns dureaza ca. 3 luni.

Reguli pt. straini ce traiesc in Germania

Straini ce au dreptul sa locuiasca in Germania au de asemenea nevoie de o permisiune de lucru. Conditia necesara este ca persoana respectiva locuieste deja de un an in Germania si permisul de sedere nu interzice permisul de lucru.

Permisiunea de lucru se cere la oficiul fortelor de munca print-un formular. Ca de obicei se verifica daca un cetatean german nu poate ocupa acest job. Raspunsul la aceasta cerere dureaza pana la 4 saptamani. Acest permis poate fi respins.

Permiunea de lucru se bazeaza numai pe o ocupatie numai intr-o anumita firma/institutie. Daca persoana schimba firma, atunci trebuie din nou consultat oficiul fortelor de munca, daca permisiunea de lucru trebuie reinoita. Iarasi se tine cont de situatia pietii munci la momentul cererii.

Altfel stau lucrurile la dreptul la munca (Arbeitsberechtigung). Aceasta da acces nelimitat la piata muncii germane. Dreptul la munca este primit intr-una din urmatoarele situatii:

- s-a exercitat 5 ani nentrerupti o ocupatie legala pt. care s-au platit impozitele de rigoare
- persoana locuieste neintrerupt de 6 ani in Germania
- traieste intr-o legatura familiara cu un cetatean al pietii comune
- poseda un pasaport de azilant
- inainte de implinirea varstei de 18 ani a intrat in Germania si a absolvit o scoala germana sau o calificare bazata pe un contract legal
Toate aceste dovezi trebuiesc aratate la oficiul fortelor de munca.

Ocupatii excluse de ASAV (Anwerberstopp-Ausnahmeverordnung)

- absolventi de institutii academice germane sau straine, care vin in Germania pt. asi completa studiile sau pentru a obtine un titlu academic superior
- Profesionisti sau oameni cu functii de conducere, care primesc o bursa din mijloacele publice (de ex. DAAD, DSE, CDG, Humboldt-Stiftung)
- persoane care au o calificare profesionala dar care vor sa faca alte studii suplimentare, in cazul in care aceast studiu are relevanta politica

Urmatoarele ocupatii ofera o permisiune de lucru pe timp limitat:

pina la un an:
- Lucratori la firme cu sediul in strainatate sau al filialelor locale
- lucratori profesionisti de la firme mixte germano-straine care vin la calificare - Lucratori care activeaza in Germania prin intermediul contractelor de export sau contracte de licenta

- Au-Pairs sub 25 ani
Daca este vorba de un cetatean din afara pietii comune facilitarea unei permisiuni de lucru trebuie obtinuta prin cadrul unei agentii care are permisiunea de a activa in Germania.

pina la 18 luni:
- lucratori ce vin la o calificare profesionala sau la invatarea limbii, in cazul in care exista acorduri bilaterale intre Germania si tara din care vine doritorul. Asemenea acorduri exista si cu Romania, Ungaria, etc.
- straini care vin la calificare si invatarea practicilor de afaceri ale unei firme ce are o filiala in Germania

pina la 2 ani:
- absolventi de institutii academice germane, care fac o practica legata de studiu
- profesionisti de la firme internationale
- specialisti si oameni cu functii de raspundere din tari cu care exista acorduri de studii
- persoane din tari care au contracte de acordare de contracte de munca pt. anumite meserii. Romania detine un asemenea acord.

pina la 5 ani
- Cadre universitare sau didactice care predau limba materna in scoli germane
O permisiune de lucru limitata poate fi ceruta de urmatoarele meserii: Bucatarii, oameni de stiinta, cadre universitare, lucratori sociali, artisti, actori, fotomodele.

Persoane ce lucreza in agricultura, silvicultura, gastronomie, industria hoteliera, prelucrarea fructelor si legumelor, prelucrarea lemnului pot obtine permisiune de lucru de pana la 3 luni intr-un an calendaristic, daca se lucreaza cel putin 30 de ore pe saptamana.


Sursa:rom2
Editat: 06/04/2008 12:56
Cine ştie şi poate, face. Cine ştie şi nu poate, dă sfaturi, cine nu ştie şi nu poate, critică

SubAdmin si Moderator pe www.strainatate.org
Delete Edit Quote
 
Energetick79
Senior
Avatar

Posturi: 187
Contributii: 177

Sex: _MALE_
Online: Nu
Data: 06/04/2008 12:55
Re: Germania:Informatii utile
#post2442
Cateva precizari despre dreptul muncii in Germania

Cateva precizari din dreptul muncii german privind orele suplimentare, durata unei zile de munca si alte drepturi ale lucratorilor in Germania. Aceste precizari sunt extrase din ArbZG(ArbeitsZeitGesetz)

Durata unei zile de munca

Durata maxima a unei zile de munca nu poate depasi 10 ore.

Orele suplimentare ce depasesc norma de 8 ore pe zi trebuiesc arhivate 2 ani de zile.

Sambata durata maxima a unei zile de lucru este de 8 ore.

Pauze

Pentru o zi de lucru ce dureaza intre 6 si 9 ore trebuie facuta o pauza de 30 de minute.

Daca se lucreaza mai mult de 9 ore trebuie facuta o pauza de 45 de minute.

Pauzele pot fi impartite in pauze mai mici de 15 minute.

Prima pauza trebuie luata cel tarziu dupa 6 ore de lucru.

Dupa o zi de lucru trebuie sa urmeze o intrerupere a lucrului de cel putin 11 ore

Interdictii

Lucratorii nu au voie sa lucreze duminicile si sarbatorile legale. Exceptii: munca pe schimburi si cu foc continuu.

Pentru a se face o exceptie pentru a se lucra intr-o duminica trebuie depusa o cerere la "Amt fr Arbeitsschutz und Sicherheitstechnik" cu 4 saptamani inainte de efectuarea muncii. In acest caz trebuie acordata o zi de pauza compensatorie in urmatoarele 2 saptamani.

ACESTE REGULI NU SE APLICA LA OAMENI CU FUNCTII DE RASPUNDERE.


Sursa:rom2
Cine ştie şi poate, face. Cine ştie şi nu poate, dă sfaturi, cine nu ştie şi nu poate, critică

SubAdmin si Moderator pe www.strainatate.org
Delete Edit Quote
 
Thea
Junior
Avatar

Posturi: 71
Contributii: 0

Sex: _NEUTRAL_
Online: Nu
Data: 07/06/2008 19:12
Re: Germania:Informatii utile
#post2608
Interesantă această bază de informaţii...
n ceea ce mă priveşte, nu m-ar ncnta deloc, dar absolut deloc, să lucrez pentru poporul german, indiferent ct de bine m-ar plăti. E atta treabă de făcut acasă...
Apoi, snt conştientă că n oricare altă ţară aş fi veşnic o paria, o venetică, "no name", să zic aşa, şi doar nişte talente excepţionale m-ar putea face respectată ct de ct... Dar nu e cazul.
" Fie pinea ct de grea"... aş munci n ţara mea.

Romnca
Delete Edit Quote
 
Energetick79
Senior
Avatar

Posturi: 187
Contributii: 177

Sex: _MALE_
Online: Nu
Data: 20/03/2010 11:37
Re: Germania:Informatii utile
#post3503
#Ca si informatie pentru cei ce doresc locuri de munca in Germania, cu privire la salariile afisate la firmele de plasare forta de munca,as dorii sa aduc o lamurire in aceasta privinta..
..oricine cauta sau gaseste un loc de munca in Germania, sa se informeze bine in ce conditii sunt angajati de catre angajatorii straini si care o sa fie salarul NET in urma Claselor de impozitare.(1,2,3,4,5,6),in general ca si persoana singura se ia classa 1 ,pt casatoriti 3 sau 5.(dar depinde sub ce forma sunteti angajati)
#Probabil multe firme afiseaza doar salarul integral pentru a fi mai atragator iar banii care o sa ii primiti in mana sa nu fie mai putini decat va asteptati,asta pe langa costurile pentru locuinta care le suportati sau nu.
#Aceasta precizare vreau sa o aduc in actualitate in urma targului de forta de munca de la Bucuresti pentru medici specialisti,rezidenti,stomatologi...si nu numai, pentru o cat mai buna informare.

Calculator unde va puteti afla singuri salarul NET.

1. http://www1.ubm.de/servlet/CreateFrames?javascript=1

2. http://www.spiegel.de/wirtschaft/0,1518,223811,00.html

3. http://www.focus.de/finanzen/steuern/gehaltsplaner/brutto-netto-rechner-was-2010-vom-gehalt-uebrig-bleibt_aid_28104.html

Editat: 20/03/2010 11:53
Cine ştie şi poate, face. Cine ştie şi nu poate, dă sfaturi, cine nu ştie şi nu poate, critică

SubAdmin si Moderator pe www.strainatate.org
Delete Edit Quote
 
ramona b
Neu dabei
Avatar

Posturi: 2
Contributii: 2

Sex: _NEUTRAL_
Online: Nu
Data: 08/11/2010 17:12
Re: Germania:Informatii utile
#post3663
Buna seara,sunt noua aici si as avea cateva intrebari.De un an si 3 luni m-am mutat cu familia in Germania (Landshut),sotul meu si-a facut firma de curierat si lucreaza tot de atat timp.Eu insa nu am primit nici acum dreptul de lucru.De anuntat m-am anuntat la Arbeitsamt am si gasit un angajator care mi-a facut cererea de angajare si ei au respins-o,pe motiv ca nu am experienta in domeniu.Ce pot sa fac in continuare ?Noi ne-am integrat perfect copilul e in clasa a 4 ,eu am facut un curs de 6 luni de limba germana pe care l-am platit singura nu am primit nici un cent de la statul german si nici nu am avut nevoie.
Delete Edit Quote
 
Admin
Administrator
Avatar

Posturi: 677
Contributii: 273

Sex: _MALE_
Online: Nu
Data: 09/11/2010 16:35
Re: Germania:Informatii utile
#post3664
Buna ramona b si bine ai venit. De 9 ani suntem si noi situati in nordul Germaniei. Ai fost la primarie sa intrebi de ce nu primesti drept de munca? Este chiar curios ca sotul tau a primit si tu nu. Noi nu am avut nici o problema cu dreptul de munca. Dar sti ca aici in Germania fiecare Bundesland isi are legiile ei.

O zi placuta.
Portalul Romanului adevarat !!!! www.strainatate.org
Delete Edit Quote
 
ramona b
Neu dabei
Avatar

Posturi: 2
Contributii: 2

Sex: _NEUTRAL_
Online: Nu
Data: 09/11/2010 18:07
Re: Germania:Informatii utile
#post3665
Nici sotul meu nu are drept de munca ,ca si selbständig nu are nevoie.
Delete Edit Quote
 
Admin
Administrator
Avatar

Posturi: 677
Contributii: 273

Sex: _MALE_
Online: Nu
Data: 11/11/2010 14:32
Re: Germania:Informatii utile
#post3667
Ah am uitat ca sotul tau are o firma de curierat. Totusi ati fost la primarie sa intrebati de ce nu primiti?
Portalul Romanului adevarat !!!! www.strainatate.org
Delete Edit Quote
 
dana@dana@tomyta
Neu dabei
Avatar

Posturi: 1
Contributii: 1

Sex: _NEUTRAL_
Online: Nu
Data: 04/02/2011 14:49
Re: Germania:Informatii utile
#post3758
are cineva idee la cat timp primesc pasaport german, sunt casatorita de 2 ani cu cetatean neamt ,toate actele sunt pe numele lui,in schimb eu nu am inregistrat casatoria si in romania,deci,sunt cu buletinul de romania si acum ,daca sti cineva cum se procedeaza.
Delete Edit Quote
 
b0gdan17
Neu dabei
Avatar

Posturi: 5
Contributii: 5

Sex: _MALE_
Online: Nu
Data: 19/04/2011 03:17
Re: Germania:Informatii utile
#post3800
Salut!Am tot cautat peste tot si nimeni nu m-a lamurit cum trebuie,sunt in urmatoarea situatie,lucrez in germania intr-un restaurant din 23.08.2010 cu contract,am anmeldung aici din 15.07.2010.la sfarsitul lui iunie imi expira contractul si eram curios daca se mai poate prelungii,pentru ca din cate stiu cu tipul asta de contract care se foloseste in gastronomie putem muncii numai 6luni.ce as putea face pt a obtinedrept de munca in continuare?e adevarat ca dupa 12 luni de munca in germania un cetatean roman obtine dreptul de munca definitiv?multumesc
Delete Edit Quote
 
Reply
Pagina 1/3 1 2 3 > >|